GELLÉRI ANDOR ENDRE: ÖTVEN

Full text search

GELLÉRI ANDOR ENDRE: ÖTVEN
Már régen munka nélkül vagyok. Reggel elindulok állás után; s útközben, a hosszú hónapok alatt sok mindenre van időm. Nézhetem a villamos guruló kerekét; vagy az utcaöntöző autó működését. Már megtudtam, hogy a villamos kerekével együtt forog az electromotor is; s majd megtudom: mivel nyujtják vagy szűkítik az öntözőautó fényes vízsugarát, ami után nem szaladgálnak úgy a mezétlábas gyerekek, mint a régi, plétojásformájú lóval vont kocsik mögött. Időm van: levelek hullását figyelni; megállni utcai riadalmaknál. Ha jön a mentőautó: lábhegyre ágaskodom s bevárom, míg elsüvít mellettem szirénázva. Az egyik ablakon a mentőorvos meghajolt háta látszik; néha pedig valaki, akinek át van kötve a feje, vagy a hordágy mélyéből villan elő az arca.
Én a Selyem r. t.-nél voltam főkönyvelő húsz éven át. Ha megkérdezik a szakmában ezt a nevet: Balla, a Selyemtől… emlékezni fognak rám nagy urak s kisebb emberek. S emlékeznem kell nékem is saját magamra. Télen, meleg, fekete prémmel bélelt télikabátból bujtam ki, az arcom sima, mert reggelenként jön hozzám a borbély, az ingem jólesően tiszta, nyakkendőm komoly és szép mintájú s az ujjamon egy vastag aranygyűrű fénylett, s itt, a szívem fölött pedig a pénztárcám volt, ahol mindig megbujt néhány százas: mert anélkül nem éreztem jól magam. Látom, a nagy, fehérarcú könyveket, halványpiros vonalakkal; látom a tollam hegyét, amint vékonyan s vastagon kirajzolja a mérleg tételeit… látom amint a vezérigazgatóm megveregeti a vállam s azt mondja: – No állíts ki fiam egy bont ezerötszázról… ez a mérlegpénz, de ehhez még külön hozzájön a karácsonyi remuneráció, s a vezér ki szokta utalni a nyaralásomat is. Mintha autón suhanna az akkori életem: símán gördül, pompás rúgók védenek a rázkódások ellen, s utolsó emléknek: a rengeteg nékem köszönő ember marad meg.
Míg most: kicsit fáradt a hátam, hogy olyan egyenesen tartsam mint régen. Talán a rossz táplálkozástól van ez az erőtlenség. S a legmegdöbbentőbb változás a számmal történik. Azelőtt hallgatag szerszám volt, úgy is hívtak: a csukott szájú Balla, míg mostanában föltépődött a szenvedéstől s öröm, ha valakit megfogok az utcán és figyel rám. S a szavaim is újak. Eleinte bízva mondtam: aki húsz éven át a Selyem r. t.-nál volt főkönyvelő, az nincs elveszve még a mai világban sem… s akivel összejöttem, elhitte s biztosított róla, hogy még nincs elveszve semmi… kétszer-háromszor is találkoztam ugyanazzal… de nemsokára már éppenhogy köszönt, s némajátékkal mutatta, siet, sok a dolga… S ekkor kezdődött meg bennem a rémület. Soványnak, ügyetlennek s olyannak éreztem magam, mint aki elvesztette a tekintélyét. Hovatovább márcsak féretaposott sarkú ügynökök maradtak meg ismerőseimnek. Ezek néha nekidőltek egy lámpaoszlopnak, homlokukba vetették zsebkendőjüket, hogy letörüljék az izzadást magukról, fujtak, szétgombolták a gallérjukat s mint a főzött rákok figyelték, hogy mit is mesél nekik a Selyem r. t. egykori istene. Már beszéd közben sejtettem, hogy csak azért hallgatnak, mert a végén a vállamra üthetnek s mert otthon elmondhatják kövér feleségeiknek, hogy mi lett belőlem…
Hiszen eleinte mindenkinek azt mondtam: még ma sem mennék el havi nyolcszázon alúl… míg most hegyezem a fülem, ha havi egyszázról van szó… van egy fiú az utcánkban, akinek az anyja éveken át kedveskedett nékünk, az egész rokonsága köszöntött, hogy majd egyszer a fiút behozom a Selyem r. t.-hoz… s ez a fiú nemrég csakugyan kapott egy százpengős állást s mikor ezt elmondta a napokban nekem: elhalványultam a hirre.
A családomról nem is beszélek. Puhán s nagyszerűen éltek. Szerettem magam körül ezt a panasz nélküli életet. A fiam s a lányom mindig ragyogó ruhákban járt: szinte bársonyosak voltak, azt mondhatnám. Finom tízórait ettek s este eljöttek velünk, ha a feleségemmel valahová vacsorázni mentünk. Most ez a család olyan mint a kábult. Olyan mint a hajótörött, aki látja hogyan fogy napra-nap az utolsó falat a szája elől. Négyen élünk a végkielégítésből: s a kezdetben nagy összeg egyre jobban zsugorodik. Délben kicsit mindig kihúzom magam s játszom a hőst a családom előtt. A legrosszabb, hogy számon tartanak minden kis igéretet, amit elejtek a körükben. S mikor amúgyse sikerült semmi… még hosszasan, alaposan, tízszer is el kell magyaráznom a kudarcot.
De minap az egyik ügynök, aki már alighogy biccentett ha látott, az utca túlsó oldaláról magához intett. Szerényen, rálesve álltam előtte.
– Nézze, Balla úr, én adok magának egy címet. Menjen el oda este hat után. Talán sikerül.
S itt van a kezemben a cím. Százszor elolvastam, míg hazaértem. Este hat után fogad a vezér; menjek el hozzá, – bíztatott az ügynök, – mondjam meg, ki vagyok, mit tudok s hol szolgáltam.
Különös reménykedés fogott el. Ez volt a százötvenedik kilátás állásra… de itt valamit sejtettem… a cég régi, a vezér is öregember a szakmában, sokat is dolgozott velünk… ledültem délután, hogy pihent legyek hatra s félálomban láttam, amint a családom együtt, aztán külön-külön kézbe veszi a cédulát, amin a cím van – és – akár nevetséges, akár nem – az egész család halkan imádkozni kezd.
Mindenki lekísért a kapuig, a lányom kétszer is megcsókolt… s a reménykedés annyira fűtött, hogy útközben szinte a régi Balla lettem, aki nemrég ment el a Selyem r. t.-től s máris várja az új állás.
És sok minden volt itten, ami bíztatott. Nagy fotöjök; a bőrhuzatnak s a cigarettának irodában rekedt finom szaga; nesztelenség, sok szolga.
S aztán a vezér előtt voltam. Szemüveges, ősz ember, ötvenöt-hatvanéves lehet. Ez is sok reményt nyujtott: közelebb van agymáshoz két meglettebb ember.
S nagyszerűen is ment minden. Kérdéseket tett fel s én – nem a szokásommá vált rimánkodó hangon – hanem a régi Balla hangon adtam elő, mihez értek, mit tudok. Már az első szavaknál éreztem, hogy tetszik neki mindaz, amit felhozok. S mintha közben visszaöltöztem volna a régi ruháimba, olyan érzés lepett meg… le is ültem, s egészen belemelegedtünk a dolgokba. Néhány olyan példát említett, ami szemet szúrt neki az itteni könyvelésben… Jól működött a fejem s a válaszom megnyugtatta. Már-már a fizetés felé fordult a dolog s én azt éreztem, hogy majd nagyobb igényű leszek, mint eddig voltam, olyan, mint aki nem is dolgozik a nívóján alúli bérért… úgy láttam, itt nem számít, hogy százzal többet vagy kevesebbet fizetnek… s az agyam egyik zúgában már mondtam is otthon, a feleségemnek: – Havi hatszáz és a mérlegpénz…
A vezér keze a szivarosdobozon volt; a barna skatula fedelét már emelte, hogy megkínáljon s bennem egyre nagyobb lett az öröm. Most majd beszélgetni kezdünk mélyebben, emlékek jönnek, kiderül mennyi közös ismerősünk van, összebarátkozunk, aztán becsöngeti a gépírónőt s röviden lediktálja az akceptáló levelet.
– Csak azt mondja meg kérem, Balla úr, – emelte rám a fejét, – hogy milyen idős ön?
– Ötven – feleltem s egyre a szivart néztem, amit nemsokára a számba vehetek.
Ekkor elengedte a szivarosdoboz tetejét: lecsappant s a vezér kicsit hátrahúzódott tőlem.
– Sajnos… pedig mindenben megfelelt… de akkor nem használhatom.
Ránéztem. A szeme máris másfelé járt, mintha sajnálná a velem töltött időt, üzletemberes szokás ez… mintha már a következő dolog izgatná.
De én éppen máma nem éreztem, hogy ötven vagyok, én két nap alatt a régi Balla tudnék lenni, aki eszi a munkát, rendet teremt s körül tud nézni az íróasztalok között. Ötven vagyok – s valami haragféle rázott meg – hiszen az csak nem kor!
– Megbocsájt a vezérigazgató úr, – mondtam, – de hány éves Ön?
– Ötvennyolc – felelte.
– S ezért mondhatná valaki a vezérigazgató úrra azt, hogy már semmire se használható? Hát nem vesszük fel mi akármilyen fiatallal a versenyt? Mi az ötven év? Tessék megpróbálni, beállítani engem s egy fiatal könyvelőt. Tessék!
Még sokat beszéltem, egyre veszendőbb hangon. A rimánkodó hangod, – gondoltam s azon kaptam rajta magam, hogy már százötven pengőért ajánlkozom, már szinte szolgának ajánlkozom… s csak később gondoltam át, mikor kint voltam, hogy miért nyomott lassú, imbolygó mozdulatokkal az ajtó felé a vezér. Rém voltam neki, ötvenéves ember és ő nyolccal már több… neki kötelessége volt elküldeni engem, mert ötven vagyok, de ő sem birta elfelejteni, hogy mi lenne, ha ő állna így valaki előtt, aki azt kérdezné: – Kicsoda ön? s mikor rendben lenne már minden, azt kérdezné: és hány éves ön?… akkor ő remegve mondaná: hatvan… vagy hatvanöt…
Már a kilincsen volt a kezem, mikor pillanatra megállított: – Várjon csak, Balla úr – és belemarkolt a szivarosskatulyába. Nem eggyel kínált meg, többel, hat darabbal, hogy legyen mit szívnom. Hat szivart adott a hátralévő életemhez.
Ha akceptál, csak egyet. Hiszen holnapután már hitelem van, életem, reményem, s vehetek magamnak szivart, ruhát, kenyeret, zsírt és boldogságot. Míg most: hat szivar an a zsebemben s megyek haza.
Mit is mondtam: – Hát ha valaki ötvenéves, az haljon meg?
– Nem, kérem – felelte –, de sajnos – s a többi benneragadt.
Minek is találkoztam azzal az ügynökkel ott az utcán! Eddig csak kószáltam és bizakodtam. Nem gondoltam arra, hogy a nevem: ötven! ötvenes ember, nem huszonötös, nem harmincas vagy negyvenes. Ötvenes, öreg ember, aki elől behúzzák az élet kapuit.
S egészen furcsa, mikor hazaérek. Van a kapu alatt egy tábla s azon ez áll:
«E házban nem szabad házalni és koldulni.»
«Cselédeknek és hordároknak a főlépcsőn járni tilos.»
Ötvenéveseknek, halálraítélteknek, itt nincs följárat – olyan világosan olvassa ezt bennem egy hang, hogy engedek a parancsának.
A hátsó lépcső felé veszem az utam. Fekete macskák ugranak szét előlem, lassan megyek: a szívem nem bírja jól az emeleteket, ötvenéves vagyok.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir