CS. SZABÓ LÁSZLÓ: EGY KÖZGAZDÁSZ NAPLÓJÁBÓL • Tudomány a viharban

Full text search

CS. SZABÓ LÁSZLÓ: EGY KÖZGAZDÁSZ NAPLÓJÁBÓL •
Tudomány a viharban
Egy női hang fölhívta az Economist szerkesztőségét. «Sokat írnak mostanában a kereslet és kínálat törvényéről. Kérem, mikor hozta a parlament ezt a törvényt?»
Hatvan év előtt így feleltünk volna a hölgynek: «A törvényt az élet hozta. A francia forradalom választást adott a szabadság és egyenlőség közt s az európai társadalom – a franciák nyomán – a szabadság mellett döntött. Eredetileg a forradalom az arisztokratikus szabadságoktól, ezernyi apró kiváltságtól az egyenlőség felé haladt s ha Robespierre fennmarad s igazát Európára kényszeríti, a világ az angolszász arisztokratikus-gyakorlati szabadság helyett beletörődött volna a párizsi Terror egyenlősítő dühébe. Ma Robespierrenek nincs szobra, Washingtonnak ellenben Európában is van. Az elmaradt és fölállított emlékművek egyet bizonyítanak. Anglia legyőzte a francia forradalmat s a világ meghonosította az angol-amerikai szabadságot, amely nem eszme, hanem – pénzzel párosulva – kellemes állapot. A kereslet és kínálat törvénye, amelyről érdeklődik asszonyom, a szabad piacon született meg, a szükségletek és szolgáltatások találkozópontjain, ahol többé-kevésbé úr az angol szabadság. Ne törődjön a szabadelvű közgazdaságtan bírálatával, ezt csak az utókor becsüli meg s választja őséül. Ön elvétve hallott Adam Müllerről, felejtse el a nevét, olvassa Roschert és Kniest.»
Így feleltünk volna hatvan év előtt. A közgazdaságtan, mely független tudományos rangját az anyagias, észszerű, szkeptikus angol bölcselet elterjedésének köszönhette, már a származás homályos tudatával is ragaszkodott az angol szabadság szellemköréhez. A cselekvések emberfölötti kerete: a vallásos életrend és a földi hatalmasok hatalmi ritusa széthullt, a vallási és világi jelképekkel földíszített emberi cselekvés meztelenné vált, meztelenségében önálló polgári méltóságot szerzett s ezzel a legősibb emberi cselekvés: a szükségletkielégítés is. A közgazdaságtan nyersanyaga pedig a szükségletkielégítés. Így vált ki a közgazdaságtan a metafizikával terhes egykori államtudományból.
Mindjárt első korszakában olyan tökéletes analizisre jutott el, amelyet alig lehetett tovább finomítani. Mit analizált? Új társadalmi jelenséget: az állami hatásoktól, hatalmi céloktól megszabaduló szükségletkielégítést. Még pedig észszerű kielégítést. Összefoglalta azokat az elveket, principiumokat, amelyek alapján a legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb reális – (tehát nem számszerű, hanem vásárlóerőben értékelt) – jövedelemhez lehet jutni. A mult században tömérdek ilyen «Principiumok»-at írtak. Csakhogy e principiumok a közgazdaságtan eredetéhez híven föltételezték, hogy minden gazdasági cselekvés szabad. A közgazdaságtan a magánemberek tudománya volt. Eleve abból indult ki, hogy szabad magánemberhez méltóan mindenki szabadon mérlegelheti azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a legnagyobb jövedelemhez s ezen keresztül a legnagyobb szükségletkielégítéshez juthat. (Beleértve természetesen a jövendő szükségletkielégítés előfeltételét: a tőkeképző jövedelemtartalékolást is.) Az ember – a klasszikus közgazdaságtan szerint – úgy fedezi a szükségletét, hogy különböző erőfeszítésekkel mások számára javakat termel s e jószágokat a maga szükségletére fordítható jövedelemre váltja át a szabad piacon. A klasszikus közgazdaságtan tehát el sem képzelhető szabad piac nélkül, ahol a javakat a legjobb jövedelmezőség kedvéért kicserélik.
Miután a mult században a polgári középosztály került a termelés élére s a jövedelmezőség elvét is leginkább ő hangoztatta, a közgazdasági elmélet is hű maradt a polgári osztályszellemhez s a fogyasztás problémáitól elfordulva elsősorban a termeléssel és forgalommal foglalkozott. A szocialisták ezt már a negyvenes-ötvenes években felpanaszolták. De vajjon az általuk bevádolt «termelői osztályérdekek» valóban annyira ellenkeztek a közérdekkel, ahogy harcias irodalmuk állította? Max Weber egy különösen mélyreható pillanatában azt tartotta, hogy nem az osztályuralom veszélyes, hanem egy gazdaságilag hanyatló osztályé.
Már pedig a polgári osztály, a klasszikus közgazdaságtan hordozója egyáltalában nem volt hanyatló. Terjeszkedő szabad piacon szerzett jövedelmet, amely egyrészt gyorsan szaporodó világnépességet, másrészt tengerentúli szűz területeket szívott fel. A közgazdaságtan, ne felejtsük, az anyagiság, a banausiák világában éppen annyira nyugateurópai találmány, mint szellemiekben a csúcsíves stílus, jogi téren a község, a communitas. E tudomány kezdetben olyan piacot analizált, amelyen az óriási népszaporodás miatt folyton növekvő fogyasztás jelentkezett a nyugateurópai termelés számára s ahol csak a nyugateurópai termelői érdekeltség volt nacionalista, már tudniillik abban az értelemben, hogy sohasem maradt el a tengerentúl felbukkanó nemzetiszínű hajólobogó mögül. A polgári-kapitalista termelési gyakorlatot csak kétszer fenyegette igazi összeomlás: egyszer az «éhes» negyvenes években, másodszor a század végén s mindkétszer forradalmian széleskörű piacszerzéssel szabadult a veszélyből. Az első válságot megoldotta a szabadkereskedelmi mozgalom, Cobden «Little Englandism»-je, a másodikat az afrikai imperializmus, a Chamberlain és Cecil Rhodes-féle «Greater Englandism». (Allen Hutt: This Final Crisis.)
Ez a szabad piac helyenként már jóval a háború előtt megmerevült. Megmerevítette az elfáradt harmadik és negyedik tőkés nemzedék, megmerevítették a járadékörökösök, a szerzett jogok. Az angol nyelv furcsa játéka – és miért ne játszana éppen e fogalommal a kereskedő nemzet költőileg is legárnyaltabb nyelve? – hogy a «capital invested»: a beruházott tőke «vested interest»-té: előjogos érdekké változik át. A monopolisztikus terjeszkedés azonban a mai időkhöz képest nagyon enyhe piacmerevüléssel járt. Nem is ekkor szorult a közgazdaságtan igazi önvizsgálatra, hanem a háború után, mikor az állam önszántából, hatalmi céllal «átpolitizálta» a piacot. A merkantilizmus óta csak most döntenek ismét gazdaságon kívüli hatások.
De vajjon e föllépő gazdasági nacionalizmus csak a háború hagyatéka lett volna? Nem. A lehengerlő nacionalizmus, mely sokszor a rémuralom formáitól sem retten vissza, elemi erővel folytatja, amit a szélsőségesen nacionalista francia forradalom abbahagyott. Az egyenlősítést. A technika boldogító hatása, amelyről H. G. Wells ifjúságában olyan szépeket írtak, elmaradt; ehelyett fölgerjesztette a tömeg egyenlőségtudatát s egalizáló szomját. Mechanizálva, fegyveresen s villámgyorsan siet a segítségére annak az akaratnak, mely az egyenlősítést megígéri. Hogy aztán az egyenlősítés – a nagytőke kényszerű támogatásával – csak egy elszegényedett, de rátarti és kényesorrú polgárság úri nyomorát konzerválja, nem tartozik a közgazdaságtudományra.
De nagyon is a közgazdaságtudományra tartozik, hogy a tömeg-nacionalizmus, ellentétben a polgárság hajdani imperialista, nemzetközi igényű s tengerentúlra kiható nacionalizmusával, most az összes piacokat feldarabolja. Az analizis változatlanul jó, csupán olyan piacra kell alkalmazni, ahol az elmaradt szaporodás miatt a fogyasztási többlet lelassult és amelyről a gazdasági nacionalizmus egyre nagyobb darabokat tör le. A nemzeti tömegdemokráciákra alapított gazdaságpolitika minduntalan a tudományos analízis ellen cselekszik. Az állam hol egyik, hol másik érdekcsoporthoz fordulva külön-külön megerősíti szerzett jogaikat s a piac kiegyenlítő szerepét kikapcsolja. Már pedig mindaddig, amíg a közgazdaságtan tapasztalati tudomány marad, minden alakjában a kiegyenlítő piac-harmónián alapszik.
Így vált a közgazdaságtan ambivalens tudománnyá. Igaz a tétel, de pillanatnyilag igaz a gazdaságpolitikai ellentéte is. A közgazdasági tudomány pesszimista lett, mihelyt Ricardo megfogalmazta a szörnyű munkabértörvényt; ambivalenssé vált, mihelyt az állam visszaszerezte a hatalom elsőbbségét: primátusát a gazdasági cselekvés fölött. «Hegyes a formulám» mondja a közgazda, de az Elnök, a Vezér akaratának ő is enged. A népnek pedig kezdetben mindig az Elnök, a Vezér akarata tetszik jobban. Mikor F. D. Roosevelt kísérletéről írtam, néhányan szememre hányták kétfelé tekintgető ambivalenciámat. Mit tehettem volna mást? Nyomon követtem például az ipari fogyasztókon behajtott adó s a farmerek közt ebből kiosztott kártalanítás körforgását. A legfelső törvényszék azóta megsemmisítette ezt a pénzügyi rendelkezést s a következő költségvetéseket most egy több esztendős jogtalan adóztatás bűne terheli. Ambivalenciám nagyon is indokolt volt: a kölcsönös teheráthárítás fölötti elméleti kétségemet a jogi helyzet csak másfél év mulva igazolta.
Sohase felejtsük, hogy a klasszikus közgazdaságtudomány csak a polgári hatalomátvétel után szilárdult meg. De hol tart a mai ember a hatalomátvétel útján? Véres küzdelmek küszöbén. A közgazdaságtan sem mondhatja ki a döntő szót: adós vele a hatalom is. Mint ahogy eredetileg csak azért dönthetett a szabad piac mellett, mert az emberek általában a szabadságot választották, úgy most sincs pusztán gazdasági cselekvésről szó: a döntés egész személyünket köti s a megállapodott, új közgazdaságtudomány csak befejezett küzdelem következménye lehet.
Addig pedig ki-ki legjobb meggyőződése szerint válaszol. Az angol közgazdáknak erre legutóbb a londoni rádió adott alkalmat, megkérvén Graham Huttont, az Economist egyik szerkesztőjét, hogy szólaltasson meg néhány közgazdát arról a talányról: miért van világinség a látszólagos bőségben? Mind a kilenc előadó a «bőség terhéről» beszélt, felolvasásaikat Graham Hutton összegyüjtötte, külön függelékben egyenként széljegyezte s továbbhidalta. *
The Burden of Plenty, edited by Graham Hutton. London, 1935.
Valamennyi közt legóvatosabb az első, néhai H. D. Henderson; ő csak a népesedésproblémáig merészkedik. Szerinte a növekvő termelőképesség (értsd: gépesítés) ezentúl is gazdagabbá teszi a világot, a géprombolók tehát nem egy valódi túltermelést szüntetnének meg, hanem az életszínvonalat süllyesztenék. Mi más ez, mint a közgazdaságtan egyik legoptimistább meggyőződése, a «kompenzációs» elv? Eszerint a munkamegtakarító gép mindig több megélhetést teremt, mint amennyit megsemmisít, mert a gépi munkamegtakarítás a régi árak mellett nagyobb jövedelemmel, olcsóbb árak mellett nagyobb termeléssel jár, de a nagyobb termelésből is jövedelemtöbblet származván, végül mindenképpen bővebb vásárlóerő jelentkezik a piacon. Így a gépesített termelési ágban történt emberi munkamegtakarítás a többi termelési ágban – ahol a jövedelemtöbblet vásárlóként lép fel – munkakeresletet okoz. Ha azonban – veti fel Henderson – a népszaporodás megáll vagy hanyatlik, a fogyasztás egyszeriben egyenlőtlenül oszlik meg a termelési ágak közt: az életszükségleti cikkek kereslete megállapodik vagy hanyatlik, a fényűzési cikkeké nő.
A második felszólaló, Hugh Dalton a szocialista párt balszárnyáról adós marad az analizissel; programmot ad, elmondja, hogy Disraeli szerint két nemzet élt Angliában: a szegényeké s a gazdagoké, hogy 1911-ben a francia és német nagytőke majdnem háborúba keveredtek az afrikai vasbányák miatt stb. A társadalmi átalakítás sorrendjéről és üteméről azonban hallgat. Dalton se rosszabb, mint a szárazföldi ellenzék: a jelenségek megfejtése nem az ő dolguk, szavak hevében viszont nála sincs hiány.
Harmadik hozzászóló J. A. Hobson, az angol elméleti szocialisták remek veteránja. Tőle származik a rádió-vita únos-úntalan emlegetett szóképe: Poverty in Plenty. Hobson e fölolvasásban is régi vezérgondolatát ismétli el. A világfogyasztás túl alacsony, nincs arányban a termelőképességgel. Az alacsony fogyasztást nem a hiányzó vásárlóerő okozza, vásárlóerő volna elég, de olyan rosszul oszlik meg, hogy fogyasztás helyett – a nagyjövedelmüek – túltartalékolásra használják föl. A tőkeképzés túl nagy a vásárlásokhoz képest. Abban az időben, amikor még rohamosan növő népességet és visszamaradt világrészeket kellett felruházni, sohasem lehetett eleget tartalékolni, annyi beruházó tőkére volt szükség. Későn vették észre, hogy e tőkeképző tartalékolás az elért anyagi civilizációhoz képest már túl nagy s a folytatólag beruházott tőkék egyrésze olyan jövedelmekből alakul, amelyeket jobb lett volna fogyasztásra fordítani. A mai telítettség arra kötelezi az államot, hogy egyenletesebb jövedelem-megosztással a tőkeképző tartalékolás és fogyasztói vásárlás arányát helyreállítsa. Ilyen jövedelem-megosztó kísérlet: a munkabérek szabályozása (különösen amióta néhány országban a mezőgazdasági bért is szabályozzák), a munkanélküli segély s főleg a progresszív adóztatás. Leginkább ez állíthatja egyensúlyba a tőkésített és elfogyasztott jövedelmeket. Ez a legforradalmasabb kísérlet is s a polgári társadalom nyilván csak azért tűri, fejezi be Hobson irónikusan, mert az adókat jórészt fegyverkezésre költik. A kommentátor Graham Huttonnak azonban volna egy-két aggálya a Hobson-féle terv ellen. Ha a tőkeképzés és kollektív fogyasztás arányát az állam szabja meg, téves számítással esetleg nemcsak a nemzet jövedelmét költi el, hanem a nemzeti vagyont is megdézsmálja. És milyen életszínvonalat jelent a Hobson tervezte jövedelem-megosztás? Állami rendezést akarunk s nem számolunk az áldozattal, nem tudjuk, hogy a szociális igazság mennyibe is kerül.
A. R. Orage a Douglas-féle «szociális hitellel» foglalkozik. Mi a titka Douglas őrnagy sikerének? Ő merte hangosan kimondani a pénzszaporítók vágyálmát. A termelésből eredő s fogyasztásra fordítható jövedelem a Douglas szekta szerint körülbelül egy-negyede a termelésben keletkezett ár-értékeknek (árakban kifejezett jószágértékeknek) vagyis a termelő Anglia által teremtett összes árérték kb. 4:1 arányban áll a termelésben egyidejűleg létrehozott fogyasztói jövedelemmel, amely bérek, fizetések stb. formájában, egyszóval a dolgozók vásárlóerejében jelentkezik. Az űrt legjobban egy Nemzeti Hitelszámla töltené ki; e bűvös számlán az újonnan termelt jószágok értékét állandó egyensúlyban lehet tartani a termelésből származó pénzjövedelemmel. Gondoskodjunk gyorsan egy Nemzeti Hitelszámláról! Graham Huttonnak mindössze annyi az ellenvetése, hogy akkor a fogyasztók évenként az összes termelt jószágokat megvennék, tehát kenyéren, húson, cukron kívül ezentúl golyós csapágyakat s gőzturbinákat is ennénk.
Az ötödik hozzászóló R. H. Brand, a bankár. A világválság pénzügyi zavar. Ahelyett, hogy a nemzetek a háború után ismét árukat adtak és vettek volna, pénzt hiteleztek és eladósodtak. Az árupiac a háború után sem szabadult fel a háborús-nemzeti ellenőrzés alól, annál inkább a tőkeforgalom. Egyetlen ország sem rendezte az ügyeit saját erejéből! panaszolja Brand. De nem a bankárok altatták-e el az erőnket, ellenállóképességünket, nem ők játszották ki kölcsöneikkel a gazdasági aszkézist? Az utolsó öt évben adós és hitelező nemzetek csakugyan élet-halál harcot vívnak, a harcban az arany pénzrendszer is elbukott, de nem emlékszem, hogy ezt egyetlen bankár is előrelátta volna. Állítsátok helyre az aranyalapot, tanácsolja Brand s ne vigyétek Angliát tervgazdasági kísérletbe. Az intelem érthető, a tervgazdaság mai gyakorlata elsősorban nemzeti politikát jelent s a bankár hazája nemzetközi klientúráját félti az elzárkózástól.
J. M. Keynes, a macskaszerűen behízelgő Keynes – úgy érzem szimbolikus, hogy orosz táncosnő a felesége – most is inkább rábeszél, mint meggyőz. Kedvenc gondolatával lép a mikrofonhoz: az ortodox iskola téved, ha azt hiszi, hogy minden megtakarítást jövedelmező befektetésre fordítanak. Hobson szerint a befektetésre fordított jövedelem-tartalékolás és a jövedelem-fogyasztás oszlik meg aránytalanul. Keynes szerint a tétlenül heverő, tezaurált tőke aránytalanul nagy a befektetett tőkéhez képest. «Célszerű irányítással annyira le kell szorítani a kamatot (vagyis a tőke árát), amíg minden tőkét érdemes a termelésre fordítani. De meddig lehet a tőke árát a tőkegyüjtés veszélye nélkül leszorítani? kérdi a kommentátor. És szabad-e nyugodt lelkiismerettel a termelő tőkét olcsóbbá tenni, ha a termelt javak kicserélését a nacionalista önellátás egyidejűleg meghiusítja? Ha pedig a Hobson és Orage óhajtotta egyenletes jövedelem-megoszlás mellett az elfogyasztott jövedelemrész valóban nagyobb lesz, nem csökken-e a tartalékolásra fordítható rész? Ha igen, úgy a tőkekínálat megritkulása folytán az ára is emelkedik, az emelkedő tőkekamat meglassítja a befektetést s az élet törvénye ezzel ismét diadalmaskodik a «célszerű irányítókon».
A férfias eszű Barbara Wootton a hetedik hozzászóló. Nem az a baj, hogy nincs tervgazdaság, hanem hogy egymással ütköző rész-tervek szerint gazdálkodunk. Az állam a szerzett előjogokat termeléskorlátozással, kártalanítással, tehát tervszerű elszegényítéssel védi; apró érdek-parcellákon tervez. Nem a bőség válsága ez, hanem a cseréé, ezért csak az a terv jó, amely – az eddigi rész-tervekkel szemben – kiterjeszti a termelést. Egyről azonban Wootton asszony elfeledkezik. Az egységes tervgazdaság megköveteli a politika primátusát. Az érdekszövetségek túlságosan hozzászoktak a részleges tervezéshez, a termelői, szakszervezeti stb. monopóliumokhoz, semhogy érdekeiket a közös terv kedvéért feladnák. Kell a terv. Jó. De tervezni ma csak a diktátornak volna ereje.
Lionel Robbins, a fagyos orthodox közgazda viszont minden bajért a háború utáni inflációt s az állami beavatkozást okolja. A termelők a hitelinflációban elszámították magukat, túlságosan eliramlott a befektetés, túl magasak voltak az árak. De a korábbi válságokkal ellentétben a kikerülhetetlen bőjt olyan izgatott időre esett, hogy az államok az infláció keserves felszámolását beavatkozással, kárvállalással stb. elodázták. A helyi kezelés csak elmérgesítette a bajt. Ahelyett, hogy a piacok sürgősen felszabadultak volna, a tömegdemokrácia hatása alatt vámokkal, tilalmakkal, korlátozásokkal eldugaszolták a tisztító és levezető csatornákat. Eredmény: nem túltermelés, hanem alacsony tömegfogyasztás. A tömegdemokrácia önön gazdasági érdeke ellen dolgozott. Segítség? A teljes szabadság. Mondani sem kell, hogy ezt a szabadságot ma éppen olyan nehéz volna kivívni az érdekszövevények ellen, mint a másik végleten Wootton asszony eszményi tervgazdaságát. A szabadsághoz is diktátor kellene!
Az utolsó felszólaló Arthur Salter, a híres közgazda vegyes rendszert ajánl: a főbb termelési ágak kezelését vegye át az állam, a fennmaradó részt irányítsa a szabad piac. A pénzt értékét állandósítani kell, a tőke főáramát kezelje egy Állami Beruházó Hivatal. Részleges tervgazdaság, irányított pénz, állami kompenzálás: 1933-ban ezt akarták Roosevelt tanácsadói is. Tegyük fel, hogy az állam csakugyan rátér a Salter féle fél-szocializmusra. Ebben az esetben az állam a kisajátított termelési ágaknak már csak azért is messzemenő ár- és termelési védelmet nyujtana, hogy az államosított tőke teljes kihasználását biztosítsa. A fogyasztók a védett árak miatt kevesebb pénzt fordíthatnának a szabad piacon maradt «másodlagos» termelési ágak termelvényeire, már pedig éppen e másodlagos iparok az államosított alapiparok fogyasztói! Veszélyes a félmunka még a szocializálásban is.
Végezzünk. Mind a kilencen egyetértenek abban, hogy a bőség ártatlan a válságban; a bőség, a termelés, az alkotás közgazdaságilag sohasem lehet csapás. (Magyarországon is nemrég kelt a «túltermelők» védelmére egy kitűnő közgazdánk, Neubauer Gyula. Az emberek azt képzelik a termés-megsemmisítőkről, hogy nagyobb nyereségre törve ki akarnak fosztani, holott nagyrészük ezzel a kétségbeesett próbálkozással menekül a teljes pusztulás elől!) Abban tehát mind megegyeznek, hogy a terméskorlátozás rossz orvosság a válság ellen. Ezután ki-ki más útra tér: Henderson, Brand, Robbins üdve a régi szabadság, Dalton, Hobson, Orage, Wootton szerint vállalni kell a mostani felemás tervezgetés következményeit s rá kell térni az átfogó tervgazdaságra. De a terv nem kerülhet avitt érdekek, dohos kiváltságok titkos befolyása alá. A tervgazdaság tehát átmenetileg teljes gazdasági, következésképpen teljes politikai diktatúrát követel. Keynes és Salter – két habozó eretnek – e két irány közt ingadoznak.
Szabadság és diktatúra. A két szó kivezet a közgazdasági megismerés és analízis köréből. Ezzel vissza is jutok írásom elejére. Nem lehet a gazdálkodásról külön dönteni: egész személyünket köti a döntés s az értelem nevében felszólaló tudós még nem veszti el a szó jogát, ha nem mondja ki tüstént a feloldó igét. A társadalmi erők nem ültek el, durva lökéseik az állam testén keresztül minden gazdálkodó emberig elhullámzanak. A gazdálkodás azonban még nem az egész ember; eszményeinkkel, szorongásainkkal és megnyugvásainkkal, lelkünk üdvével vagy kárhozatával vagyunk csak emberek. «És ez így is van rendjén» mondja a zárószóban az Economist szerkesztője.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir