ÁRKÁDIA

Full text search

ÁRKÁDIA
A kritikus egészen beleéli magát a műbe:
«Waugh úgy írja le az expediciót, hogy szinte halljuk a szunyogok zümmögését és minden csipésnél vele vakaródzunk a hőssel.»
Az ember nem is hinné, hogy milyen durva finomságok lehetnek egy műben:
«S mindvégig leitmotívszerűen visszatérő velőtrázó angol finomságok, modorosságok, mikor életről-halálról-mindenről van szó.»
(Toll, Krika Evelyn Waughnak Egy marék por című regényéről.)
«…hangjátékot ad elő a rádió. Címe: Karácsony, műfaja: drámai mese három részben. A drámát eredetileg Dickens «Karácsonyi ének» című elbeszéléséből Boz írta.»
(Magyarország, rádió-hír).
A mű kiválósága magával ragadja és inspirálja a kritikust:
«G. B. Shaw közelebb járt hetvenedik, mint hatvanadik évéhez, mikor «Szent Johannát» megírta s drámája mégis duzzad az érettalma-életíztől, oly üde és természetes zamattól, hogy elámulva s be nem telve ízleljük s kortyoljuk ezt a felénk nyujtott üdülést. Neve annak, ami itt ezer kellemet fakaszt finnyás szájpadlásunkra? Neve az, hogy tehetség. A tehetségnek van egyedül és páratlanul ez az elsodró s kótyagossá hevítő, kristályos jóíze, csak az ropog úgy belékapó fogunk alatt, mint az áldott naptól mákonyos-fanyarra érlelt s borok titkos mámorát nedvében rejtő alma, csak ezzel nem lehet betelni… Túl az előadáson van itt egy főszereplő, egy megsokasodott sexappeallel rendelkező primadonna, egy első hang, amelyet szomjasan kell figyelni: G. B. Shaw, a pátriárkakorú égigmeszelő, a fintoros, szikkadt arc, a drótszerű szakáll és udvariatlan dörmögésű medve.»
(Ünnep, Shaw Szent Johannájáról írott kritika.)
«A férfi elpirult. Olyan furcsa volt ez a barna arc ilyenkor. Nem lett pirosabb, csak még fehérebb
(Szinházi Élet, Mérgespuszta c. regényből).
Természeti csodák az ujságírásban. A Reggel színházi kritikusa Hatvany Lili és Hunyady Sándor ujdonságáról írva, a közreműködők közül kiemeli Kabost, «aki az előadás férfioroszlánjaként egyszerűen azt csinál a közönséggel, amit akar, úgy nevetteti és rikatja meg őket, másodpercenként felváltva, mint az áprilisi időjárás az eget.» Majd így folytatja: «Szép sikere volt a kis Tolnay Klárinak, aki édes bociszerűségében üdítő mókuskája volt az előadásnak.» – A 8 Órai Ujság irodalmi kritikusa viszont Peterdi Andor új verseskönyvét dícséri meg azzal, hogy szerzője «igazi poéta, aki száll, száll a mélységek felett, mint őszi szélben rabmadár!…»

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir