Schöpflin Aladár: SHAKESPEARE KORA, ÉLETE, MŰVEI • Sebestyén Károly könyve – Rózsavölgyi

Full text search

Schöpflin Aladár: SHAKESPEARE KORA, ÉLETE, MŰVEI
Sebestyén Károly könyve – Rózsavölgyi
Tudományos irodalmunk nem nagyon mutatja, hogy nálunk Shakespeare-kultusz van. Legalább is nagyobb arányú könyvünk, mely a költővel foglakozik, 1880 óta, mikor Greguss Ágost csonkán maradt és azóta teljesen elfelejtett Shakespeare-könyve megjelent, nincs; csak Alexander Bernát monográfiája Hamletról, a Bayer József pedáns aprólékosságú műve, Shakespeare drámái hazánkban s ezenkívül egy sereg különböző folyóiratokban megjelent tanulmány és cikk s a Kisfaludy-társaság Shakespeare-tárának néhány kötete. Ha valaki olyan könyvet keresett, amely tájékoztatja Shakespeare életéről, műveiről s a vele kapcsolatos főkérdésekről, kénytelen volt külföldi szerzőkhöz fordulni, ami annyit jelent, hogy akinek van is Shakespeare-kultúrája, az német forrásból táplálkozik.
Sebestyén Károly Shakespeare kora, élete, művei című könyvének első érdeme az, hogy hézagot pótolt irodalmunkban. Ezt a hézagot sokan érezték, amit bizonyít az, hogy Sebestyén könyve néhány hónap alatt elfogyott s a könyvnapra második kiadásban is megjelent.
Másik, az irodalmi kultúra szempontjából számottevő érdeme, hogy csakugyan felöleli az egész Shakespearet: elmondja, amit életéről tudunk, pályája nehézségeit, küzdelmeit, csalódásait, diadalát. Az olvasó megkap belőle minden tájékoztatást, ha el akar igazodni a Shakespeare-problémák rengetegében. Sebestyén régi kutatója a költőnek, figyelme bejárta a reá vonatkozó irodalom javát, tájékozva van a felmerült kérdésekben, de távol áll attól, ami a Shakespeare-irodalomban olyan gyakori: nem állít fel tetszetős hipotéziseket, amelyek legfeljebb kitalálójuk leleményességét bizonyítják, de a költőt és művét inkább eltakarják, mint megvilágítják. Az ősforráshoz nyúl, magához a költőhöz és a művekhez, belőlük vezeti le eredményeit. Felfejti az egyes drámák értelmét, bevilágít hátterükbe, pontosan jelzi a költő álláspontját műveinek anyagával szemben, anélkül, hogy sokat és feleslegesen esztétizálna, érezteti értékeiket. Mindenütt érezni, hogy teljesen tisztában van tárgyával, úgy jár Shakespearerel, mint közeli ismerőssel.
Nyugodt, frázistalan, pozitív könyv. A tárgya iránti lelkesedés csak a sorai mögül árad, az attitudeje szerény és mértéktartó, előadása egyszerű és világos – egy tapasztalt, lehiggadt, tudományosan fegyelmezett író könyve. Különösen jó szolgálatot tesz tájékozódni vágyó fiatal embereknek: bevezeti őket a világirodalom egyik legérdekesebb és legbonyolultabb probléma-komplexumába, olyan tapintattal, hogy bonyolultságát alig venni észre.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir