Barta János: A romantikus Vörösmarty • Második, befejező közl.+

Full text search

Barta János: A romantikus Vörösmarty
Második, befejező közl.+
Az első közleményt l. a Nyugat dec. számában.
Mégis beragyog néhány fénysugár ebbe a kietlen világba.
Az első: a heroikus emberi szenvedély élménye. A romantikus Vörösmarty számára ez az egy lehetőség maradt: az emberben és az emberi közösségekben keresni azt, ami örökkévaló. Metafizikai problémája az emberre központosul; lelkének egy igazi támasza marad: az emberbe vetett hit. Valamennyi kutatója kiemeli gondolkodásában a mély humanista ideált, a fennkölt, nemes emberséget. Valóban hinnie kell az emberben, mert csak ez az, amiben igazán hinni tud. Istene csak távoli sejtelem, sokszor alig több puszta szónál. Énje elvész a végtelenbe táguló részvétben és csak élete alkonyán, a legnagyobb kétségbeesésben szólal meg egyszer nyíltan. „Ember, világ, természet, nemzetek" — és valamennyi közt az ember (és amint látni fogjuk, a nemzet) az a pont, ahol lelke meg tud nyugodni.
Nagy problémája tehát — legalább is ideiglenesen — megoldódik, ha az egész emberi életet átvetíti a heroikus küzdelmek síkjára. Ilyenkor úgy éli át a világot, mintha még a khaosz szomszédságában lenne: végtelen terét tele forrongással, egymásra róható erőkkel, elszabadult hatalmas tömegekkel. Keresi a magyar történelemnek azokat a szakaszait, amelyek ezt az élményt aktualizálják. (Őstörténet, honfoglalás, török hódoltság — eposzban és drámában.) A forrongó világba óriásokat helyez, akiket emberfelettivé tesz a felfokozott nemes szenvedély. „Szép, de szilaj volt ő, szilajabb a bérci pataknál, és szabad és harcos, nehezekre, nagyokra sóvárgó." (Délsziget.) „Fenn pedig a haza bánatját hordozva szívében áll a harci Dobó. Vélhetnéd lenni szobornak... szemében ölő tűz s a szabad elszántság megemésztő lángjai égnek." (Eger.)
Idéztük már azt a hőst, akinek lelke „a természet öröklő titkaival gazdag". Mintha nem is az az emberfaj lenne ez, mint amellyel Vörösmarty kétségbeesett ditirambjaiban találkoztunk: az „őrült sár", a „sárkányfog-vetemény" — az „állat-ember", aki „fáj a földnek". Ezt a csodát nem magyarázza más, csak a fellángoló emberi szenvedély. Nem a cél, amelyért a harc folyik, nem valami megváltó remény, még eztán elérendő földi vagy túlvilági üdvösség, — a heroikus küzdelem, a „férfimunka" hevülete az, amely a vigasztalan kozmosz közepette önmagában leli meg támaszát és beteljesülését. „Ez hát a sors és nincs vég semmiben?"
„Nincs és nem is lesz, míg a föld ki nem hal
S meg nem körülnek élő fiai.
Mi dolgunk a világon? Küzdeni
És tápot adni lelki vágyainknak...
A Délsziget ifjáról mondja Vörösmarty: „önkényt erejétől lelkesedetten a dühödő harcnak harc nélkül is érzi haragját". Ilyen minden hőse — s ilyen ő maga is: legfőbb támasza égen és földön csak az, ha a saját erejétől megrészegedik.
A második fénysugár: Vörösmarty magyarság-élménye.
Tudjuk, hogy a közösség külön ország az emberi lét sokszerűségében. Életünk folyamán hosszabb vagy rövidebb időszakokra talán mindannyian kilépünk önmagunkból, hogy résztvegyünk a fölöttünk álló embercsoportok életében. Sőt genetikus szempontból éppen a közösség élete hord bennünket is: az ember, mielőtt egyénné lett volna, csoportban élt s teljesen annak ösztönzéseit, vágyait, céljait élte át magában, s ma is csak úgy tud kibontakozni, ha egyediségét valamilyen közösség táplálja és irányítja. A magunk részleges céljaival, törekvéseivel, lelki magányunkkal vagy közeli környezetünkkel szemben a nemzeti élet a létnek teljesen új fokát jelenti, bizonyos fokú nyilvánossággal és öntudattal, külön erkölcsi törvénnyel és ellenőrzéssel, a nyilvánosság hátterében pedig hatalmas ösztönös erőkkel. Hildebrand német filozófus beszél átvitt értelemben „személyközi terek"-ről.. Nos, a nemzeti élet maga ilyen óriási személyközti tér, amelyben az egyéneken át a nemzet élete zajlik: ezt a teret a közösségi tudat világítja meg; ez a tudat kibontakoztatja, megfogalmazza a közösségnek a jövőbe irányuló céljait, akarattá sűrűsíti a vágyakat, emlékszik, ellenőriz, korhol, és buzdít. Megvannak a maga szervei: a kultúra sok ága, a politika, a gazdasági élet. Amikor a magunk életéből valamilyen módon ebbe az életbe kapcsolódunk, éreznünk kell, hogy a létnek más síkjára léptünk át.
Vörösmarty számára végtelen jelentősége van a nemzeti élet síkjának. Azt adja neki, amit Berzsenyinek az intimszféra. Vörösmarty nem tud megbújni lelke csöndjében, vagy szeretteinek parányi környezetében, mert ehhez én-élménye nem elég erős. Ha tehát szabadulni akar kínzó metafizikai látomásaiból — bele kell olvadnia a nemzeti közösség életformájába. A nagyvilágon belül a nemzeti élet az ő környezete; ez tudja lelkét védve magábazárni, s ez takarja el szeme elől a kozmosz végtelenségét. Érdemes ebből a szempontból néhány költőtársával összehasonlítani. Berzsenyi túlnyomóan távoláll a közösségtől vagy bírálva szembenáll vele; a nyilvánosság inkább idegeníti, és visszariasztja saját kis világába. Petőfi egyéniség, aki törvényt akar szabni a közösségnek s erőszakosan akar állományába belenyúlni. A nemzeti közösség igazi költője Vörösmarty, mert ő valósággal a nyilvánosság orgánuma: azokat a követelményeket és vágyakat érzi meg és veszi fel magába, amelyek a fentebb említett közösségi tudatban már benne vannak, — amelyek csak az egyénre várnak, hogy aktualizálja őket. A nemzeti hangulatok és tendenciák iránt neki van igazi fogékonysága s eléggé jellemző, hogy életének nagyon nagy részét tölti a nemzeti öntudat és nemzeti nyilvánosság szerveinek (Akadémia, folyóiratok, színház, irodalmi és politikai társulások) kötelékében. Közhangulat íratja vele a Zalán-t és a drámák és kisebb elbeszélő művek egyrészét. Hazafiassága elsősorban ösztönös éberség, fogékonyság, „részvét", amellyel a nemzeti élet szférájában elhelyezkedik. („És érezzük minden érverését" — „kiolvasom szeméből, mi az, mit tenni kell." „Éber ifjú szemekkel nézett az életbe, és leste, hogy ez az élet mit vár tőle" — írja Babits is.
A metafizikus Vörösmarty itt, a magyarságélmény nagy szemhatárában felejti el legalább néha a végesség fájdalmát. Itt érzi meg ő maga is azt a nagy felszabadulást, amelyet eposzi hőseiben tárgyiasít: a nemes emberi szenvedély megváltó fellángolását. „Még a kő is, mintha csontunk volna, szent örömtől rengedezzen át." Ez a szent öröm, a nemzet egyetemével való eksztatikus együttérzés és a nemzeti munka mithikus láza emeli őt magát is ilyenkor héroszi magasságba.
De még ez a két élmény sem tud állandó biztonságot adni Vörösmarty lelkének. A nagy fellángolások csak még nagyobb árnyakat takarnak. A nemes szenvedéllyel diadalmaskodó hősöket kíséri egy másik, tragikus típus: az ember, akit lenyűgöz a szenvedély, aki vak felhevülésében szétzúzza a világot maga körül. „Vak szenvedélyharc, mely sírhoz vezet, vagy elveszt észt, hitet, becsületet." Az ő embere számára nincs nagyobb tragédia, mintha a világ dől össze körülötte — s ezt a tragédiát sokféleképpen megtaláljuk műveiben. Féktelenül romboló féltékenység vagy gyűlölet (tragédiák, Széplak, Két szomszédvár), hitehagyás (Eger, Vérnász), országcsere (Az áldozat), visszavonulás és új élet (remetéi) a legnevezetesebb motívumai. Jellegzetes hőse A rom ifja, aki nem is fellángoló indulatával, hanem pusztán kívánsága erejével cserélgeti maga körül a világokat. Vagy ott van a világrombolás másik klasszikus példája: a Csongor tudósa, aki eszelős elméjével elemzi, boncolja, tagadja a fogalmakat, míg szószerint a semmi marad kezében. Mindhárom vándor példázza különben azt, amit Sámson Tihamérról mond Vörösmarty: „Szenved igájában önlázította bajának". A heroikus, felszabadító szenvedély fonákját éli itt át a költő: a nagy szenvedély bénító, megsemmisítő hatalmát. A három vándor egy-egy emberfölötti szenvedélyt hordoz szívében. Ennek a szenvedélynek az lenne a hivatása, hogy kiemelje őket a végességből; ehelyett azonban lenyűgözi, rabokká teszi őket, s végül mindhárman tehetetlenül zuhannak vissza a végesség nyomorába. Így jelenik meg a heroikus emberélmény mögött a sötét árnyék: a végesség, a kozmikus árvaság fájdalma, amely néha még a hazafias élményt is elhomályosítja s elveszi a költő hitét az emberközösségben.

 

3. 4.

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir