Szerb Antal: Természet vagy táj

Full text search

Szerb Antal: Természet vagy táj
A szavak is élnek és elhalnak; Ki mondja ma már egy íróról, hogy ragyogó tolla van? Ki beszél ma delnőkről? Hová lett a világfájdalom? Ki tud ma már epekedni? Melyik nőnek van még vagy rossz híre? Vannak még észvesztő szépségek? Hol van a tavalyi hó?
A szavak nem halnak el tulajdonképen, hanem kicserélődnek: az írónak nincs már ragyogó tolla, de «nagyon olvasmányos», amit ír, világfájdalom helyett az ifjaknak hivatástudatuk vagy valami hasonlójuk van stb. A szó-kicserélődéseknek többnyire igen gazdag a hátterük: társadalmi, felfogásbeli, ízlésbeli átalakulásokról tesznek tanuságot. Egy ilyen jelentékeny, nagy perspektívájú szó-csere most folyik le szemünk előtt az irodalomban: a természet szót kezdi a táj szó kiszorítani.
A két fogalom tartalma bizonyos fokig azonos. Mindakettő egybefoglalja a hegyeket, erdőket, mezőket és a rajtuk termő flórát és faunát. Mindakettő a városon kívül terül el, mindakettő a festészet témája néhány évszázad óta. A két fogalom egy-egy szegmentuma fedi egymást, de a természet fogalmában van valami, ami hiányzik a táj fogalmából és viszont.
A természetet, amint ismeretes, Rousseau és kora fedezte fel. Addig csak táj volt, a szónak bizonyos, a mainál szűkebb értelmében: táj, mint háttér a festményeken, táj, mint az elbeszélésben lefolyó cselekmény színhelye – mindig second planben, sosem az érdeklődés és az érzelem gyújtópontjában. Rousseau, a proméneur solitaire és kortársai eszméltek rá, hogy a természet szép, a természet jó, sőt furcsa módon igaz is, a természet megvigasztal és visszavárja eltévedt gyermekeit.
A rousseaui természet dialektikus jellegű. Elsősorban negatív: természet az, amit nem az emberek csináltak. Természet az, ami természetes és nem mesterséges. A természet ellentéte a társadalom. A természetet szeretni annyi, mint tiltakozni a társadalom ellen.
Csak nagy lassan fedezték fel azután a természetet mint pozitívumot: az erdők, hegyek, rétek, vizek, a nem-emberépítette világ nagyszerűségét és szellemi tartalmát. Divatba jöttek azok a vidékek, ahol csak «természet» van: a svájci havasok, az amerikai prairiek, a déltengeri szigetek. Ábrázolásukra és dicsőítésükre a romantika legkülönb írói vonultak ki. A német romantika azután felfedezte, hogy nem kell olyan messzire menni: az édes otthoni vidék is «természet», örömet okozó apró részletszépségekkel tele. Felfedezték a meghitt természetet, a XIX. századi költészet nagy ihletőjét.
A német és angol romantikában a «természet» szó egy fogalmi árnyalattal gazdagabb lett. A francia, a rousseaui és chateaubriandi természet elsősorban társadalmi fogalom: a civilizáció ellentéte. Az angol-német természet-fogalom, a német idealista filozófia hatása alatt, metafizikai tartalommal telik el. A természetben istenség lakik. Az a mély borzongás, amelyet a német erdők sűrűje, az angol tengerek végtelenje ébreszt fel a lélekben, a Numen adest érzése. A természet szó pantheisztikus színezetet kapott.
A «természet» szó azonkívül erősen emocionális jellegű, minthogy a század, amely köréje épül, a XIX., annyira érzelmi beállítottságú. A természetbe belevetítik az emberi érzésvilág egész gazdagságát, a természet vidám, melankolikus, sívár, újjongó, játékos, vigasztaló, Erosszal telített, haragvó.
Ha a «természet» szót kimondjuk, mindmáig ez a három komponens van benne: rousseaui dac az emberi mesterkéltség ellen, pantheista sejtelem a természetben rejlő istenségről, és bizonyos érzelmi készség, hogy az ember együttérezzen a természettel, «átélje», felolvadjon benne.
De azóta lassankint elvesztették vitalitásukat azok a szellemi hatóerők, amelyek a XIX. században oly centrálissá tették a természet fogalmát. Szinte megdöbbentő, hogy a rousseaui kultúrkritika és a pantheizmus mennyire távoláll a mai embertől. A társadalom fennálló merev rendje ellen való tiltakozás azóta sokkal konkrétebb és sokkal dogmatikusabb formákat öltött, mint amilyen a bizonytalan rousseaui visszakívánkozás volt. Azt sem hiszi már senki, hogy a természetes ember jobb és különb vagy akár csak boldogabb a civilizált embernél. Ma általában úgy tudjuk, hogy aránylag még mindig a legjobb civilizált embernek lenni. A baj éppen az, hogy az emberek még nem eléggé civilizáltak, még nagyon is közel vannak a természethez.
Még erősebben eltávolodtunk a pantheista életérzéstől. A szellem emberei részben visszatértek a személyes Istent imádó egyházi keretek közé, részint beletörődtek vallási indifferentizmusukba.
Az érzelmek kora is lejárt. Az érzelmek kultusza is középutas megoldás volt, mint a XIX. századnak csaknem valamennyi állásfoglalása. Azóta e tekintetben is megoszlik a szellem: az egyik párt a szenvedélyt tiszteli, a másik a hűvös okosságot, a langyos és csendes érzelem értéke devalválódott.
Ezek az értéktörténeti változások magyarázzák meg azt a jelenséget, hogy a «természet» szó mindinkább eltűnik a magasabb irodalomból és «lesüllyedt kultúrérték» lesz belőle. Az elit nem «rajong» már a természetért. A természetrajongás ma részint öreges benyomást tesz, részint a polgárság alatti, a munkástársadalom sajátjává lett, nem minden politikai él nélkül.
Azt, amit régebben természetnek neveztek, az újabb irodalom tájnak nevezi. A táj szót ma már nem csak abban a szűkebb összefüggésben használjuk, ahogy a tájképfestészettel kapcsolatban szokás tájról beszélni. Beszélünk emberi tájról, lelki tájról, történelmi tájról stb. A fogalom köre egyre tágul, mint mindig, amikor egy fogalom vitalitása megnövekszik; ebben a pillanatban nem is lehetne megszabni a táj szó határait.
A táj mindenekelőtt abban különbözik a természettől, hogy nincsen semmi dialektikus jellege, nem áll szemben a társadalommal, nem kapcsolja ki magából az emberi mesterség jelenségeit sem. A tájba beletartozik az ember és az ember műve is. Fontos színe a város a hegy lábánál, a távoli falvak, a várromok és kolostorok, amelyek megváltoztatják a hegyek kontúrjait; sőt a közeli házak is. Mindezek ethnikai vagy művészi milyensége még a tisztán természeti jelenségeknél is erősebben befolyásolja a táj jellegét.
A tájba nemcsak hogy beletartozik az ember, hanem meg is határozza azt, illetve korrelációban van vele: amilyen a táj, olyan az ember, aki hozzátartozik. «Ember és táj», mondja egy kitűnő fiatal erdélyi költőnek, Szemlér Ferencnek egy kötetcíme – és ember és táj korrelációja a modern lírának époly központi témája, mint amilyen az embermentes természet volt a XIX. század lírájában. Csak a honi új költészetből utalok egy-két példára: Babits Mihály Esztergomvidéke, Juhász Gyula szegedi tanyavilága, Illyés, Jankovich és Takáts Gyula csendes dunántúli tája, József Attila sívár városvége mind ember-és-táj, táj, amely embersorsokat határoz meg és amelyben embersors fejeződik ki, még pedig nem általánosságban, mint a romantikusok tájköltészetében, hanem az egyéni tájhoz egyéni sors tartozik. A Dunántúl vagy a városvég csak bizonyos meghatározott fájdalmak és örömök hordozója. És idetartoznak a vizionált tájak is: Füst Milán Arméniája és Mississippije.
Egy másik döntő különbség természet és táj között: a természet ahistorikus, időtlen fogalom, szinte ellentéte a történelemnek, a táj pedig csupa történelem. Amikor Ortega y Gasset csodálatos essayket ír a spanyol tájról, a tájban a történelmet keresi, amely ezt a tájat determinálta és amelyet ez a táj determinált.
Ennek megfelelően az érdeklődés áttolódik a csak-természet tájakról, mint Svájc, az emberileg gazdagabb tájakra. Újra és újra felfedezik Olaszországot, a legemberibb és legtörténelmibb tájat, a modern tájirodalom nagymestere, Huxley, Olaszországról írja legszebb sorait. Mellette újra kifényesedik a spanyol és a görög táj, nálunk pedig az itthoni táj, amelynek történelmi megértése és lényegének irodalmi kifejezése mind jobban izgatja íróinkat és költőinket.
A pantheizmus kora lejárt. Ma már nem akarunk felolvadni a természetben, nem akarjuk átélni a benne rejlő titokzatos Istenit, egészen más ambiciónk van: meg akarjuk érteni a tájat. Proust óta mind ugy érezzük, a tájnak van valami kifejezhető emberi mondanivalója és az irodalomnak kell rejtélyét megfejteni. Az érzelmi együttrezdülés helyét az értelmi feszültség foglalta el. A «természethez» az ember a szivével fordult, a «tájhoz» a szemével és a lelki szemével, a lényeglátó intuicióval.
A természet végre is mindenütt ugyanaz, mondták régen és örültek ennek. A táj mindenütt más, mondjuk mi, és ennek örülünk. A régebbi ember a természetet mindenütt azonosnak találta, mert mindig csak önmagát, saját kivetített érzelmeit találta benne meg. Ma tárgyilagosak szeretnénk lenni: a tájban nem önmagunkat keressük, hanem a táj saját jellegét, azt, ami által minden más tájtól különbözik. A «táj» fogalma hidegebb, mint a természeté, amely akkora elragadtatásba emelt költő- és festő-óriásokat – de sokkal gazdagabb. Természet csak egy van – de ihletett kifejezőjére a földnek még mennyi tája vár!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir