o. gy.: Két fényképeskönyv • Szemtől szemben, Kálmán Kata fényképeskönyve, Kelet Népe kiadás. – Magyar Tájképek, Hevesy Iván fény…

Full text search

o. gy.: Két fényképeskönyv •
Szemtől szemben, Kálmán Kata fényképeskönyve, Kelet Népe kiadás. – Magyar Tájképek, Hevesy Iván fényképei, Kner-kiadás
Ez a két kötet régi kedves adósságom. Hónapok óta hevernek az asztalomon: nem tudok megválni tőlük. Ahelyett, hogy írnék róluk, újra s újra előveszem őket, hogy a magyar tájak és arcok beszéljenek inkább nékem és helyettem. De hiszen nem is szólhatok róluk a szakember igényével. Hevesy Iván a képzőművészet mellett a fényképezésnek és elméleti irodalmának szaktekintélye s Kálmán Kata előbbi könyve, a Tiborc, méltán aratott oly feltűnő sikert egy-két esztendeje. Új könyveik, mintha a tájakon s arcokon keresztül a magyarság végső kérdéseire keresnék a feleletet, a mi a magyar? kérdése ezekből a képekből is ránktekint. Hevesy Iván érdekes tanulmánya egyenesen ezt a kérdést vizsgálja és megjegyzései hasznosak más területek kutatóinak is. A két kötet – számunkra ez volt a legtanulságosabb – elevenen példázza, hogy a fényképezés művészetvoltáról szóló viták mily fölöslegesek. Művészet ez is, a gép csak eszköz, emberétől függ az eredmény. Ha más bizonyságunk nem lenne, ez a két munka is bizonyíthatná. Kálmán Kata pátoszmentes, kérlelhetetlen tárgyilagossága, a valóság szigorú, e szigortól szinte már izzó szemlélete és Hevesy lágy, párás lírizmusa, engedékeny fínomsága merőben különbözővé teszi művészetüket. Két világ ez a két kötet s mind a kettő mégis egyről vall valami különös szenvedéllyel: a magyarságról. De Kálmán a népet nemcsak a parasztban látja meg s nem valami külsőséges karakterológiában, egy munkásban s egy kis parasztleánykában ugyanazt az emberséget keresi. Szociális lelkiismerete kizárólag a szegények világához vezeti, a szegények Magyarországa az övé. Hevesy a magyar tájak karakterisztikonjait kutatja az Alföld és a Dunántúl nyári és őszi tájaiban, egy-egy képe valósággal lírai vers. Ha a magyarságról, magyar mivoltunkról igazat akarunk tudni, immár az ő könyveiket sem feledhetjük el.
Kálmán Kata könyve is gondos nyomdai munka, de nyomatékkal kell kiemelnünk Hevesy művének nyomdai kiállítását, tipográfiai és nyomási gondosságát: a Kner-nyomda érdeme.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir