CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk álló törvényjavaslat pontosan beilleszkedik a Kormány meghirdetett gazdasági programjába. Úgy véljük, hogy végre eljött az idő, hogy megfeleljünk a közvélemény várakozásának, amely szerint ennek a Parlamentnek a jogi keretek felépítése után végre azokkal a területekkel kell foglalkoznia, amelyek közvetlenül érintik a gazdasági életet, a lakosság életszínvonalát. Úgy vélem, hogy ez a terület, amelyet ez a törvényjavaslat érint, ennek az egész gazdasági programnak a közepébe vág.
Az elmúlt 40 évnek a gazdasági szerkezete, amelyet annyian ostoroztunk már és elítéltünk, lényegében egy monstre vállalatokon alapuló, centralizált, tervirányításos gazdasági rendszer volt, és a magánszektor egészen kis hányadot képezett. Azonban a mi országunk specialitása a környező országokhoz képest, hogy itt nálunk teljes mértékben a magánszektort nem tudták adminisztratív eszközökkel megsemmisíteni, és ez ad egy alapot arra, hogy nem kell teljesen a nulláról indulni.
Ez a kis magánszektor hatalmas küzdelmet vívott az elmúlt 40 évben a fennmaradásért, még ma sem élvez megfelelő gazdasági szabályozást, ez a következő törvényhozások munkája. Azonban amikor a gazdasági szerkezetnek az előbb vázolt jellegét meg kell változtatnunk, akkor a fő lépés arra kell hogy irányuljon, hogy ezek a kis magángazdaságok végre, a meglévők, megerősödjenek, illetőleg új jelentkezések alapján az óriási állami szektor lebontódjon.
Az a terület, amelyik legközvetlenebbül kapcsolatban áll a lakossággal, a lakossági ellátással, pontosan ez a terület, amelyet ez a törvényjavaslat érint.
A költségvetési bizottság vitájában a legfőbb aggály azzal kapcsolatban merült fel, hogy ennek a privatizációnak a megkezdése, esetleg erőltetett menete nem fogja-e veszélyeztetni a lakosság ellátását. Ott már ezzel kapcsolatban kaptunk megnyugtató válaszokat, én azonban úgy vélem, hogy az Állami Vagyonügynökség, amely a Parlamentnek majd tartozik beszámolni munkájáról, az egyik legfontosabb vizsgafeladatával áll szemben, mert akkor, amikor a Parlament számon fogja kérni a privatizáció végrehajtását, egy alapvető, vizsgálandó kérdés lesz, hogy a lakosság ellátását nem veszélyeztette-e ez a folyamat. Ezt szeretném hangsúlyozni ezzel kapcsolatban.
Ugyanakkor a bizottsági ülésen aggályok merültek fel a Vagyonügynökség tevékenységével kapcsolatban. Ismeretes, hogy a Kormány hatáskörébe került, és igen széles körű feladatokkal rendelkezik. De mindazok, akik ezzel kapcsolatban aggályoskodtak, azt hiszem, hogy megfelelő választ kaptak aggályaikra: hogy az egyedüli út az, hogy az állam mint tulajdonos - rendelkezhessen, és ezért a gazdasági élet átalakításának kulcskérdéseként fogtuk fel azt, hogy az Állami Vagyonügynökség irányítása alatt folyjon a privatizáció, de ugyanakkor, hogy az egyesek szerint teljhatalomnak minősített helyzet mégsem teljhatalom, ennek a biztosítéka az, hogy a Parlament előtt fog a Vagyonügynökség beszámolni, és külön az illetékes parlamenti bizottság előtt még ennél is többször.
Összefoglalásul: úgy vélem, és ezt pártunk nevében is mondhatom, hogy örömmel üdvözöljük annak a törvényhozási menetnek az elkezdését, amely végre megkezdi a gazdasági törvények megalkotását, és ezen belül pedig a privatizáció - mint kulcskérdés - végre megindul.
A módosító javaslatokkal - mint már hallottuk - a költségvetési bizottság sem tudott foglalkozni. Nyilván a módosító javaslatok még erősen befolyásolhatják ezt a törvényjavaslatot, de alapjában mindenképpen jó a szándék, beleilleszkedik a Kormány gazdasági célkitűzéseibe. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir