ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:

Full text search

ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:
ANTALL JÓZSEF miniszterelnök: Csak azért kívánok szólni, mert szeretem, ha mindig pontosan idézünk. A mai Magyar Nemzetben Kéri Kálmán azt nyilatkozta - ha jól emlékszem -, hogy a magyar katonai vezetés - nem a honvédség általában, a magyar katonai vezetés - önállóan döntött, nem német nyomásra.
Ez semmi más, mint egy egyszerű történelmi tény, annak közlése, hogy a kassai bombázást nem a németek hajtották végre, évek óta tisztázott történelmi források szerint, és az a korábbi feltételezés nem állta meg a helyét - Horthy Miklós is írt emlékirataiban erről a kérdésről akkor is. Arra utalt, hogy a katonai vezetés, ami pedig nem jelent mást, minthogy Werth Henrik, akkori vezérkari főnök, szorgalmazta a hadbalépést.
Ez nem jelent sem azonosulást ez egy történelmi tény közlése volt az interjúban. Tehát: nem helyes, ha megint testületileg foglalunk állást a honvédségről, hanem azt kell tisztázni, hogy a magyar honvédség akkori vezetője és Werth Henriket ezért a magatartásáért váltotta le akkor a kormányzó, és nem értettek egyet.
Nem kívánok a történelmi tényekbe, részletekbe bocsátkozni, de ez se maradjon el. Mert ezek a finom átfogalmazások és ezek a stilizált megjegyzések teszik lehetővé azt, hogy egész más interpretációban kerülnek a köztudatba ezek a kérdések.
Ami pedig az MDF frakciójának az állásfoglalását illeti: nagyon sokszor tett már kísérletet az ellenzék arra, hogy személyi kérdésekben arra kényszerítse a Magyar Demokrata Fórumot vagy a kormánykoalíciót, hogy egyes személyektől elhatárolja magát. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Rákosi-féle szalámipolitikát mi a másik oldalról is ismerjük. (Erős taps a jobb oldalon.)
Ennek következtében az egyes személyektől való elhátárolódásnak nem vagyunk a hívei, és ezt soha nem tettük meg, főleg nem akkor, ha annak az egész párt névében történő kinyilatkoztatására nem került sor. Ahogy Kónya Imre frakcióvezető kifejezésre juttatta-nem hiszem hogy Fodor Gábor képviselőtársamnak, aki figyelmesen olvassa a lapokat, elkerülte volna a figyelmét -, hogy Kéri Kálmán a saját véleményét mondta el és a saját megfogalmazásában.
Miután azonban megkérdezték - a II. világháborúval összefüggésben -, elmondtam mindazt, amit erről gondolok.
S úgy gondolom, hogy ezt a kormánykoalíció és a Kormány nevében tettem és tehettem, s ennyit kívántam erről mondani. Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek más lehet a véleménye, mások az érdekei - azért ellenzék - és természetesen kifejezésre juttathatja; az ellenzék is különböző pártokból áll, nem mindenben pontosan egyformán ítélnek, de van, amiben azonos álláspontot foglalnak el.
Tölgyessi Péter tisztelt képviselőtársam a mai újságban azt nyilatkozta, hogy csalódást okozott neki az Antall-kormány. Barátilag már meg is köszöntem. mert őszintén megriadtam volna; ha nem okozok csalódást. (Nagy taps a jobb oldalon.) Aligha hiszem, hogy az lenne a cél, hogy az ellenzéknek ne okozzunk csalódást. Nekünk az a dolgunk, hogy a kormánykoalíciónak és a közvélemény nagy részének, a választók többségének ne okozzunk csalódást. A világ legtermészetesebb dolga - nem érinti sem személyes barátságunkat, szívélyes parlamenti kapcsolatunkat -, hogy csalódást okoztam és csalódást okoztunk Tölgyessy Péternek. Ez így van rendjén, és így természetes. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir