ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársam! A cigány művelődési intézmények kérdése állandóan napirenden van. Ennek értelmében a Láng Művelődési Otthon tervezett megvalósítására a Művelődési Minisztérium 10 millió forintot ajánlott fel hozzájárulásként. A vásárlást a Fővárosi Tanács pénz hiányában levette a napirendről. A korábbi minisztériumi ajánlat ma is fennáll.
A magunk részéről az épületet az említett célra alkalmasnak találjuk. Az MSZMP XIII. kerületi székháza felett nem rendelkezünk. Megítélésünk szerint ez az épület legalább annyiba kerül, mint a Láng Művelődési Ház. Óriási a nagyterme, ugyanakkor nincs színpada. Alapterülete az említett célra valószínűleg igen nagy, üzemelése pedig drága. Átalakítása a kívánt célra feltehetően nagyon sokba is kerülne. A volt ÉVM épülete a Kossuth Lajos téren tudomásom szerint már kormányhivatalokkal van tele. Efölött sem mi rendelkezünk.
A cigány művelődési ház épületének keresése most is folyamatban van. Több lehetőség is felmerült. Úgy tűnik, őszre várható eredmény. Megkísérelünk a szakszervezeti hálózatban elérhető áron – természetesen a Fővárosi Tanács segítségét nem nélkülözhetően – végleges helyet találni.
Nyilvánvaló, hogy a végleges megoldás valóban egy több szerepű, több feladatú központi művelődési ház. Véleményem szerint a cigány művelődés több szerepét elláthatnák addig is más, létező kulturális intézmények. Vagyis e ház tartalmát már most el lehetne kezdeni kialakítani. Ki kell dolgozni a jövendő ház programját úgyis. Ezt futtatni lehetne más kulturális épületekben, s ezzel hozzájárulnánk az ügy népszerűsítéséhez, egyben a cigányság megismeréséhez. Ehhez a minisztérium felajánlja szakmai segítségét, más művelődési házakkal való kapcsolatait.
A cigány művelődési központ és a cigány kultúra ügye nemcsak a cigányság ügye, hanem az egész magyar kultúráé is. Azon túl Európáé is, mert számos archaikus európai művelődési elemet őriz hazánkban ez a népcsoport. Csak a népköltészetre utalnék, ami az antik kultúra mondavilágát őrzi; vagy a tánckultúrára, mely az antik világ táncformáit eleveníti fel. Külföldön ezek csak archívumokban találhatók.
Nagyban elősegítené ezt, ha a cigányszervezetek szövetségre lépnének egymással. Ezzel is előbbre menne ügyük. Tudtommal már több vidéki városban vannak cigány kulturális egyesületek, akik otthonnal is rendelkeznek. Ezek működtetéséhez és fejlesztéséhez is várjuk a cigányság segítségét.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir