HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)

Full text search

HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)
HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ) Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon a cigányság a legnagyobb létszámú etnikai kisebbség – ezt mindenki tudhatja. Az előző kormányok kisebbségellenes, erőszakos asszimilációs politikája következtében egyetlen országos kulturális intézménnyel sem rendelkezik a cigányság. A cigányszervezetek, művelődési közösségek évek óta kérik, hogy nyelvük, kultúrájuk ápolására, fejlesztésére lehetőségük legyen, és ehhez kapjanak megfelelő intézményeket.
A Fővárosi Tanács – belátva a helyzet tarthatatlanságát – tervbe vette a Láng Művelődési Központ megvásárlását, ahol országos cigány művelődési központot, folklórszínházat, központi könyvtárat és archívumot, kiállítótermet, valamint cigány kulturális képzési központot kívántak elhelyezni. Sajnos anyagi lehetőségek hiányában – mintegy 90 millió forintra lett volna szükség – a terv nem valósulhatott meg. Az épület megvásárlására és művelődési céljainkra való átalakítására, rendbehozatalára nem kerülhetett sor.
Cigány kulturális céljainkra alkalmas lenne az MSZMP volt XIII. kerületi székháza a Váci úton. A Kormány ezt ideiglenes jelleggel az Alkotmánybíróság rendelkezésére bocsátotta.
Véleményem szerint erre az épület kevéssé alkalmas, túl nagy. Sokkal inkább megfelelne a cigány kultúra céljára. A Parlament közelsége miatt az Alkotmánybíróság elhelyezésére alkalmasabb lenne a volt ÉVM épülete a Kossuth Lajos téren. Cigány kulturális intézmény létrehozását a kisebbség kultúrája megőrzése szempontjából, valamint a kisebbségi, kulturális, emberi jogai biztosítása miatt is alapvető fontosságúnak tartom.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Megvalósíthatónak látják-e országos cigány művelődési központ létrehozását a volt XIII. kerületi MSZMP-pártszékház átadásával? Amennyiben erre nincs mód, milyen megoldást látnak a probléma kiküszöbölésére a jövőben? Köszönöm. (Taps középről.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir