TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőtársam! A Fiatal Demokraták frakciójában megfogalmazott kérdés azért is rendkívül aktuális, mert így van módunk válaszolni és tájékoztatni a tisztelt Házat, és az ország közvéleményét is a kialakult súlyos helyzetről. Intézkedéseinkről a következőkben számolok be.
A Veszprém térségében történt olajszennyezés és a még fel nem derített károk felmérése nagy erőkkel folyik. Segítségünkre van az amerikai – és ön által is említett – MARTECH cég, amely erre a célra nemzetközileg is elismert magas színvonalú technológiával és jól képzett szakembergárdával rendelkezik. Megjegyezném, hogy ez a technológia tulajdonképpen a talaj átmosásával történik, és ezt követően a talaj hasznosítható lesz.
Ugyancsak szeretném megjegyezni azt is, hogy a MARTECH magyar specialisták kiképzésével gyorsítja meg a környezetszennyezések mielőbbi felszámolását. A gyors beavakozást sürgeti Veszprém térségében, hogy a karszt alatti vízbázisszennyezést mindenképpen meg kell előzni.
Az amerikai cég az előzetes felmérés után akciótervet és költségtervet készíttetett. A környezetszennyezés felszámolásának előzetes becslésen alapuló költségigénye egymillió dollárt tesz ki. Ezt az összeget az Egyesült Államok kongresszusa a magyar államnak környezetvédelmi támogatás címen biztosítani fogja. Az összeg nagyságával jelezni kívánom, hogy milyen nagyságrendű a szovjet csapatok által okozott környezetszennyezés és természetrombolás. Kunmadaras térségében ugyancsak folyamatban van a károk felmérése, bár itt még a felderítés nincs olyan készültségi fokon, mint Veszprémben. Erre a területre is be kívánjuk vonni a MARTECH céget és a már kiképzett magyar alakulatokat is.
Jelenteni kívánom a tisztelt Háznak, hogy a Honvédelmi Minisztériummal, illetve annak vegyi-radiológiai alakulataival együtt a környezetvédelmi tárca szakértői folyamatosan veszik át azokat a helyszíneket, ahonnan a szovjet csapatok már kivonultak.
A szennyezések felméréséhez, és a szükséges vizsgálatokhoz a pénzügyi tárcától mintegy 30-40 millió forintot igényeltünk. Természetesnek tartjuk, hogy a számszerűsített és pénzben kifejezett környezeti károkat érvényesíteni kell a szovjet csapatkivonási tárgyalások során.
Ennyit az ön által feltett kérdésre; és szeretnék válaszolni a honvédelmi miniszter úr megbízásából a múlt héten felvetett, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal kapcsolatos interpellációra, bár Demszky Gábor képviselő úr úgy nyilatkozott, hogy nem kér választ; ellenben kérte, hogy a honvédelmi miniszter úr tegyen jelentést az Országgyűlésnek.
Engedjék meg, hogy a honvédelmi miniszter úr nagyon lerövidített válaszát felolvassam és eredetiben ezt önnek átadjam. Az érintett területekről, tehát a Kiskunsági Nemzeti Park területről, és az ottani valós állapotokról a következő tájékoztatást adja Für Lajos miniszter úr.
A Kiskunsági Nemzeti Park területe közel 31 ezer hektár. Ennek csupán 10-11 százaléka a HM kezelésében lévő terület. Ennek zömét a szovjetek használják és ott tüzérségi lőteret és különböző más kiképzési bázisokat üzemeltettek. Itt szeretném megjegyezni, hogy ezeknek a mentesítése után ezt a 31 ezer hektár területet a Kiskunsági Nemzeti Park átveszi, kezelésébe veszi.
Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy az orgoványi lőtér közvetlen közelében – és nem az egész Nemzeti Park területén – valóban található környezetkárosítás, szakszerűtlenül végrehajtott robbantások nyomai, amelyek következményeként a felrobbantott lőszerek maradványait szétszórták. Nagy mennyiségben találtak elásott tüzérségi lőszereket és más robbanótesteket is.
Bár ezen eszközök nagyrésze oktató és gyakorló, előfordulnak éles anyagok is. Ezek feltétlenül veszélyt jelentenek, ezért minél előbb történő eltávolításuk feltétlenül indokolt és szükséges. Vegyi fegyverek és vegyi harcanyagok elásásáról a Honvédelmi Minisztériumnak nincs tudomása. Az viszont tény, hogy a lőtér célterületein és annak közelében több esetben erdőtüzek is keletkeztek, és e tüzek következtében a fák tömegesen elpusztultak.
Néhány adat még: a szovjet csapatok kivonásával foglalkozó bizottságok ülésein – legutóbb július 3-án – kérte a Honvédelmi Minisztérium a szovjet félt a különböző szennyezések,elsősorban a lőszerek és a robbanóanyagok összegyűjtésére, eltávolítására; beleértve Orgovány térségét is. Május 18-án bizottságilag felmérték a Kiskunsági Nemzeti Park területén kialakult helyzetet, főleg a lőszerek és a robbanóanyagok felelőtlen szétszórásával kapcsolatos körülményeket.
A megállapított tényeket felhasználtuk a szovjet féllel folytatott tárgyalásokon.
A környezetvédelmi célokat folyamatosan szem előtt tartva, állandó együttműködést valósítunk meg a Környezetvédelmi Minisztériummal, közösen lépünk fel a környezetszennyezés lehetőségének megakadályozására.
Intézkedést adtunk ki a szovjet objektumok átvétele során azok tűzszerész és vegyi, radiológiai átvizsgálására is. Az átvett bázisok átvizsgálása ma is szervezetten folyik. Az elmúlt időszakban 17 helyőrségben 44 objektum tűzszerészeti átvizsgálása történt meg. A tűzszerészeti átvizsgálásokat az objektumok átvételének ütemében a továbbiakban a szovjet szakemberekkel közösen tervezzük végrehajtani; abból a célból, hogy azokat további hasznosításra veszély nélkül tudjuk rendelkezésre bocsátani. A nagyobb lő- és gyakorlóterek megtisztítása azonban rendkívül nagy munka, és időigényes.
Végezetül szeretném elmondani, hogy munkatársaimmal együtt tisztában vagyunk feladatainkkal. A továbbiakban még erőteljesebben fogunk azon dolgozni, hogy a szovjet fél a megállapodásokban rögzített feladatait maradéktalanul teljesítse, és az általa okozott lőszer- és egyéb környezetszennyezéseket minél előbb megszüntesse a Kiskunsági Nemzeti Park területén.
A szovjet fél tájékoztatása szerint a lőtér igénybevételét ez év szeptemberében befejezik, és a továbbiakban kizárólag a már megkezdett nagytakarítást végzik.
Ez Für Lajos honvédelmi miniszter úr tájékoztatása. Kérem elfogadni. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir