BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó-, és pénzügyi bizottság titkára:

Full text search

BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó-, és pénzügyi bizottság titkára:
BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó-, és pénzügyi bizottság titkára: Egy pillanat türelmet kérek, keresem a papírjaim között. (Derültség.) Akkor elmondom fejből.
Elnök Úr! Tisztelt Ház!A családi pótlékkal kapcsolatban meglehetősen hosszas vitát folytatott a bizottság. Egy előterjesztést kellett megvitatnunk, Mécs Imre képviselőtársunk nyújtott be módosító indítványt ezzel kapcsolatban; illetve egészen pontosan nem nyújtott be, hanem szóban terjesztette be – azért keresem talán hiába (derültség) –, és mi elfogadtuk, hogy ezt az indítványt azután írásban is benyújtja.
A szóbeli módosító javaslat úgy szólt, hogy a családi pótlék összegét a Kormány félévenként köteles legalább a KSH által hivatalosan kiadott átlagos fogyasztói árindex mértékében növelni. Bizottságunk ezt az előterjesztést tárgyalta meg, végül nagyon kemény vitában nem fogadta el. Nem fogadta el azért, mert ezzel tulajdonképpen egy biancocsekket írt volna alá, hiszen ez az árindexálás – bocsánat, nem ár –, hanem ilyen támogatási indexálás –, bár nagyon sokszor, sok helyen tettek kísérletet rá, soha nem vált be; ugyanakkor azonnal szóba kerülhet, hogy nemcsak a nagycsaládosokat, hanem a nyugdíjasokat és más rétegeket is támogatni kellene.
A fő indok, amely miatt nem fogadtuk el, az az volt, hogy önmagában a családipótlék-rendszert nem fogadja el a költségvetési bizottság, s ezért úgy döntött; az egész támogatási rendszert kell módosítani és igazságossá tenni, s addig ilyen foltozgatásokkal nem érdemes foglalkozni.
Maga a bizottság 10 "nem" szavazattal, 0 "igen"- és 8 tartózkodással utasította el ezt a beterjesztést.
Menetközben 216-os számon megkaptuk a valóban írásos módosító indítványt, amely pedig már másként szól; ahogy Mécs Imre képviselőtársam is írja, az eredeti módosító javaslatát az Országgyűlés szociális stb. bizottsága észrevételei alapján módosította. Itt az előterjesztés már csak arra vonatkozik, hogy a családi pótlék év eleji vagy évközi emeléséről az Orzsággyűlés az éves költségvetés elfogadásakor, illetve ennek módosítása során dönt.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy erről a módosító javaslatról is tudok nyilatkozni a bizottság nevében, hiszen a bizottsági ülés további részében Csépe Béla kollegánk majdnem szó szerint ugyanilyen módosító indítványt nyújtott be. Az előbb elmondott érvek alapján, meglehetősen furcsa szavazási eredménnyel ugyan, de a bizottság leszavazta ezt az indítványt is. A szavazás eredménye egy "igen", három "nem", 15 tartózkodás. Mindezek alapján a költésgvetési bizottság a módosító indítványokat elutasította. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir