KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF)
KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr!
Már majdnem ma volt, de még tegnap éjszaka, amikor Orbán Viktor úr, a FIDESZ általam nagyrabecsült frakcióvezetője arra tanított engem a Magyar Televízión keresztül, hogy a kormánypárti képviselőnek az a feladata, hogy a Kormány előterjesztését megszavazza. Talán nem haragszik meg, ha most mégsem pontosan ezt teszem; több indokból. Alapvetően azért, mert dr. Török Ferenc képviselőtársammal szemben szeretném Mécs Imre képviselőtársamat támogatásomról biztosítani; továbbá fel szeretném hívni a pénzügyminiszter úr figyelmét arra, hogy a Kormány által beterjesztett javaslat ebben a jogi összefüggésben vajon nem rejt-e olyan alkotmányjogi csapdát, amiért adott esetben itt az SZDSZ frakcióvezetőjének kilátásba helyezett lépéseit meg lehet lépni.
Miről van szó? A hatályos jogszabályt Mécs Imre képviselőtársam álláspontom szerint helyesen kívánja módosítani, és azzal, hogy – ahogyan ezt már dr. Kiss Gyula úr, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke fel is olvasta – a jogszabályban előadja, amely szerint a családi pótlékot legalább kétszer kell az országgyűlésnek – egyszer a költségvetés elfogadásakor, egyszer pedig a módosítás során – megtárgyalnia; ezzel semmiféle jogszabálysérelem nem következik be, így ez mind szociálpolitikai, mind jogi szempontból támogatható.
Amit a részletes vita kapcsán azonban szeretnék felvetni e kérdéskörben, az a hatályos joganyag, tehát az 1990. évi XXV. törvény most hatályban levő 6. szakasza, amelyik úgy szól, hogy a családi pótlék összegének év eleji vagy évközi emeléséről az Országgyűlés az éves költségvetés elfogadása, illetve annak módosítása során dönt. Így tehát a jogi kérdés ebben a kérdéskörben, hogy amennyiben mi most szándékaink szerint ezzel az igen szerény 100 forintos emeléssel – amit valamennyien elégtelennek tartunk természetesen – módosítjuk a családi pótlékot, akkor vajha nem történik-e meg az, hogy a költségvetést év közben ezzel módosítjuk. Ha a válasz igen, akkor ennek kellene levonni a következményét. Ha a válasz nem, akkor e tekintetben sincs akadálya a módosításnak. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir