RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter:
RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter: Szeretném szétválasztani a két problémát: azt, amit jogi problémaként itt már nagyon régen vitatunk, és magának a családi pótléknak a kérdését.
Amikor azt a kijelentést tettem, hogy a Kormány nem kívánja a költségvetési törvény megváltoztatását, akkor abban a hiszemben tettem, hogy jogi szempontból ez lehetséges. A jogi bizottságban és a költségvetési bizottságban egyaránt olyan jogi álláspont alakult ugyanis ki, hogy ez nem törvénysértő, nem alkotmányellenes, hanem egy lehetőségről van csak szó, amivel a Kormány vagy élni kíván vagy nem. Az itt elhangzott vita nyomán felmerült az a javaslat, hogy ezt bizottságban vizsgálják meg. Ezzel egyetértek, és a legtermészetesebb, hogy a Kormány semmiféle alkotmány- vagy törvénysértő dolgot nem akar tenni – a bizottság döntésétől teszi függővé ezt az ügyet.
Ami a dolog gazdasági oldalát illeti, nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen olyan dolgon kell vitatkoznom, mint valaki, aki tizenhárom unokára hivatkozott. Nekem is van hét – ez természetesen nem jogosít fel arra, hogy másként foglaljak állást –, és ezért kénytelen vagyok a gazdasági, és kizárólag a gazdasági szempontokból, méghozzá az ország helyzete szempontjából megnézni ezt a kérdést.
Teljesen egyetértek abban, hogy a családi pótlékok szégyenletesen alacsonyak, és nem fedik a gyerek neveltetési költségeit; hogy a nagycsaládosok hátrányos helyzetben vannak, és hogy ezen valamilyen formában javítani kell. Újra hangsúlyozom azonban, hogy az itt fekvő módosítás nem ennek a célnak a kielégítése érdekében történt, hanem egy olyan kényszerintézkedés, amely semmiképpen sem oldja meg a sokkal általánosabb szociálpolitikai kérdéseket. A szociálpolitikai kérdések – ez a bizottsági ülésen is felmerült – sokkal tágabb, sokkal szélesebb körű problémák, minthogy egyetlenegy családipótlék-emeléssel vagy kizárólag a családi pótlék indexálásával megoldhatók legyenek. Surján miniszter úr is említette, rögtön fölmerült, hogy a nyugdíjakhoz viszonyítva mit teszünk. Nemcsak a nagycsaládosok és nemcsak a sokgyerekesek vannak bajban, hanem a nyugdíjasok igen széles köre is, akikről talán még kevesebben gondoskodnak, mint a gyerekekről. Amikor tehát ezt a kérdést vizsgáljuk, biztos, hogy sokkal nagyobb összefüggésrendszerben kell azt tennünk.
Szeretnék arra a – régebben lezajlott vitában felmerült – kérdésre is hivatkozni, hogy a családi pótlék alanyi jogon való megadása azt jelenti, bármilyen keresete van valakinek, egyformán megkapja azt a családipótlék-többletet; ugyanúgy a gazdagok, mint a szegények. Holott lehetséges, hogy az egyik családban semmit nem jelent az az 100-200 forint, a másik családban pedig jóval nagyobb összeget kellene adni.
Érdemes lenne megfontolni tehát a családi pótlék rendszerének ilyen szempontból való átgondolását is, nem beszélve azokról a problémákról, amelyeket a jelenlegi rendszer amúgy is felvet, mint az 1-2-3 stb. gyermek után járó pótlék.
Úgy érzem, amikor erről döntünk, akkor elhamarkodottan döntenénk, hogyha mindezeket a vizsgálatokat nem hajtanánk végre; és ezért nem szeretném a két kérdést itt most összekapcsolni. Azt javaslom, fogadjuk el a Kormány által előterjesztett rendkívül kis összeget, amely kétségtelenül nem elégíthet ki semmilyen szempontból egy családot, de valamiféle lehetőséget ad a jelenlegi keretekben, és a legrövidebb időn belül vizsgáljuk felül az egész rendszert, s kíséreljünk meg tartósabb, hosszabb távra vonatkozó megoldásokat adni. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir