BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Országgyűlés! 160 jegyzőkönyvi oldal az általános vita során kifejtett vélemények súlya, ebből a képviselők egyik fele kifogásolta, hogy a miniszterelnök úr egy személyre kívánja bízni; a másik fele pedig – s az ellenzéki képviselőkre is vonatkozik ez – azt kifogásolta, illetőleg indítványozta, hogy a két tárcához tartozó négyféle szolgálatról van szó. Ellentétben Demszky úr által az imént hangoztatott érveléssel, éppen a Szabad Demokraták Szövetségéhez tartozó képviselők közül Szabó Miklós és mások azért fejezték ki aggodalmukat, hogy ne egy kézben összpontosuljon a szolgálatok miniszterelnöktől való eltávolítása folytán a felügyelet.
Úgyhogy ebből a szempontból sajnos a jegyzőkönyvek megcáfolják az iménti felszólalást, de nem akarom a 160 ember véleményét itt előszedni, hiszen úgy tűnik most már, általában mindig 18 óra felé izzik fel a légkör a parlamenti vitában, s én nem kívánok részletesen kitérni minden hozzászólásra, annál is kevésbé, mert nem személyesen vettem részt ebben, de áttanulmányoztam az iratokat.
A lényeg a következő: a Kormány támogatja azt a most már bírált és a Kormánynak tulajdonított módosító indítványt, amelyet Kiss György, a Magyar Demokrata Fórum képviselője előterjesztett, s amelyet – utóbb megtárgyalt formájában – mindkét szakbizottság, az alkotmányügyi bizottság és a nemzetbiztonsági bizottság is támogat. Egyetértünk a módosító indítványban foglaltakkal, s e szerint a 4. szakaszban meghatározott feladatokat a honvédelmi miniszter és a kijelölt tárca nélküli miniszter felügyelete alatt álló nemzetbiztonsági szolgálatok végzik. Ez a Kormány álláspontja is, tisztelettel kérem, a szavazáskor ezt szíveskedjenek figyelembe venni, s ilyen értelemben a korábbi módosítást, amely a nemzetbiztonsági bizottságban megfogalmazódott, mi nem támogatjuk, s az eredeti kormányjavaslattal szemben tehát ezt tartjuk fenn mint álláspontunkat, úgyhogy ezt kérem, hogy támogassák.
Nem kívánom még egyszer az érveket és az ellenérveket sorra venni, világos a Kormány szándéka, s egyúttal szeretnék válaszolni, bár több héttel ezelőtt hangzott ez el Kőszeg Ferenc és Haraszti Miklós képviselő úrtól is, s nem akarom még egyszer a vita izzó légkörét most tovább fokozva részletesen taglalni az ott elhangzottakat, de azért azt vissza kell utasítanom a Kormány nevében – azokat a hozzászólásokat – amelyek a Kormány jóhiszeműségét kívánták megkérdőjelezni. Azt is vissza kell utasítanom – szó szerint megpróbálom idézni ezt a részét –, hogy arra számít – mármint a Kormányzat –, hogy itt minden keresztülmegy. Mi egyáltalán nem erre számítunk tisztelt Parlament, s amint mutatja a történések sorrendje, a Kormány a pontosított, és ily módon általa is támogatott szövegben pontosan a képviselői indítványnak megfelelően kívánja világosan megvalósítani törekvéseit, tudniillik a miniszterelnök, aki egyébként – közjogilag világos, ezt már nagyon sokszor elmondtuk – felel a Kormány működéséért, hiszen személyéhez fűződik a Kormány többi kinevezett tagjának a tevékenysége is, tehát ez nem érv, – hogy ilyen értelemben magától elhárítaná a felelősséget, hanem a munkamegosztás természetéből, s ezen szolgálatok szakszerű felügyelete biztosításának igényéből származik ez a kormányzati törekvés. Ez azt hiszem elég világos, ez jóhiszemű, s nem arra számítottunk, hogy itt minden keresztülmegy.
Nem kívánok többet ezzel foglalkozni, az tehát a kérésem, hogy szíveskedjenek a módosított indítványt támogatva a Kormány törekvéseit támogatni szavazatukkal. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir