KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója:

Full text search

KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója:
KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója: Nem könnyű egy ilyen kimerítő nap után még egy ilyen kimerítő kisebbségi véleményt is ismertetni, úgyhogy megpróbálom röviden. Az önkormányzati bizottság kisebbségben maradt szabad demokrata csoportja nem javasolja az állam- és közbiztonságról szóló 1974. évi 17. számú törvényerejű rendelet módosítását, sem a módosítás eredeti, sem a módosítás módosított formáiban. Álláspontunkat három körre csoportosítva kívánom alátámasztani.
Először: kisebbségünk úgy ítéli meg, hogy a javasolt módosítás törvényi előfeltételei ma még nem adottak, sőt a majdani nemzetbiztonsági törvények koncepciói ismeretlenek, legalábbis az ellenzéki képviselők előtt.
Másodszor: kisebbségünk nem fogadta el az előterjesztők azon indokolását, mely szerint a miniszterelnök sokrétű tevékenysége pedig lehetetlenné teszi azt, hogy a miniszterelnök a nemzetbiztonsági szolgálatok feletti közvetlen felügyeletet ténylegesen is gyakorolja.
Álláspontunk szerint a felügyelethez kapcsolódó közjogi felelősség – mely a hatályos jogi szabályozás szerint a miniszterelnököt terheli – nem feltételezi azt, hogy a miniszterelnök személyében gyakorolja ténylegesen a felügyeleti tevékenységet annak minden részletére kiterjedően. A miniszterelnök e tevékenység végzésével bárkit megbízhat, de lényeges, hogy a felügyeletért, annak ellátásáért személyes garanciát vállaljon. Ez pedig csak abban a jogi konstrukcióban tartható fenn, amelyben a közjogi felelősség egyértelműen a miniszterelnöké.
Harmadszor: nem tudjuk elfogadni a javaslat azon indokát sem, mely szerint a Parlament általam megerősített legitim Kormány megalakulása indokolatlanná teszi a miniszterelnök közvetlen felügyeletét. Mi úgy látjuk – és ezt talán látnia kellene a kormánypártnak is –,hogy attól a ténytől, hogy országunkban legitim Parlamentet választottak, és a legitim Parlament megalakította a legitim Kormányt, ettől még az elmúlt 40 év szervezeti beidegződései nem szűntek meg. Lehet, hogy most visszahúzódtak; lehet, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ezek a beidegződések tetszhalott állapotban vannak, de igazából ezek a beidegződések csak egy adott, megfelelő pillanatra várnak ahhoz, hogy a megfelelő módon teljes pompájukban ismét kivirágozhassanak!
Ez különösen igaz a nemzetbiztonsági szolgálatokra. A nemzetbiztonsági szolgálat tevékenysége egy olyan különösen kritikus tevékenység, amely az egyik oldalon mélyen és durván bele tud nyúlni az állampolgárok személyi és szabadságjogaiba, a másik oldalon pedig nagy mennyiségű, sokféle módon és többféle célra felhasználható információkat halmoz fel. A jelenlegi társadalmi és politikai stabilitásunk szintjén éppen ezért nem fogadható el, hogy ezt a tevékenységet egy funkciójából bármikor könnyen elmozdítható személy felügyelje. A bűnbak-kérdés mechanizmusát jól ismerjük. A bűnbak elítéltetik, az információk viszont maradnak.
Az elmondottakkal nem áll szándékomban az új Kormány tevékenységét prejudikálni. Bízunk abban, hogy ez nem így lesz, akkor sem, ha a tisztelt Ház mégis elfogadná a módosítási javaslatot. Mégis úgy gondoljuk, hogy ma Magyarországon az adott szónál a jogi garanciák többet érnek, ezért mi a jogi garanciák mellett voksolunk. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir