BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!
Előre kijelentem, hogy elfogadom és támogatom ezt a törvényjavaslatot, ugyanakkor szeretnék egy-két kritikai észrevételt is tenni. Ezt nem csupán azért teszem, mert képviselőként kötelességem a nép érdekeit is képviselni, hanem azért is teszem, mert a szakmai becsület kötelez. Tudniillik az 1989. évi XLVIII. törvény a társadalombiztosítást eléggé komolyan behatárolja; behatárolja azt az összeget, amelyet nyugdíjakra ki lehet fizetni, illetve azt az összeget is tartalmazza, amelyet nyugdíjemelésekre lehet fordítani.
A beterjesztéshez sajnos nincs szakmai anyag csatolva. E szakmai anyag hiánya azt jelenti, hogy a társadalombiztosítás valószínűleg nem egészen naprakész; mert előirányzott a törvény 3. szakasz (3) bekezdése 24 milliárd forintot a társadalombiztosítás nyugdíjszerű ellátásainak az emelésére, nem tudom, hogy az eddigi ellátásemelések kimerítették-e ezt az összeget, hogy most újabb 2,1 milliárd forinttal kell megemelni.
Problémát jelent nekem a törvény 3. szakasz (4) bekezdése is, és ezt szó szerint felolvasom: "A (3) bekezdésben említett összegeket a fogyasztói árszínvonal tényleges emeléséhez igazodóan 1990. évben az Országgyűlés döntése alapján meg kell növelni".
Az (5) bekezdés pedig azt tartalmazza, hogy a nyugdíjak szociális szempontú emelésére 200 millió forint fordítható. Vagyis, ha megnézzük, mely tartományban van jelen pillanatban a nyugdíjemelés, akkor azt állapítjuk meg, hogy az 5000, illetve az 5000 forint alatti tartományban. Ha összehasonlítjuk a bázisidőszakkal, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy egyeseknek 40-45 százalékos a nyugdíjemelése, míg a bérszínvonal-emelés, illetőleg a fogyasztói árszínvonal-emelkedés 22-25 százalék, akkor a köztük levő különbség véleményem szerint szociális célú ellátást szolgál. És méltán sérelmezhetik azok, akik 5000 forint feletti nyugdíjat kapnak, hogy nekik semmit sem juttatott a társadalombiztosítás.
A további problémák, amelyek keletkeznek, lényegében a társadalombiztosítás hiányával függenek össze. Tudniillik a társadalombiztosítás jelen pillanatban is 3-5 milliárd forint hitelből él. Ezt szinte majdnem minden nap vagy fel kell venni, vagy vissza kell fizetni. Problémát jelent a kintlévőség, amely, mint ahogy hallottuk, a jelen pillanatban 14,5 milliárd forint. Ezenkívül pedig az, hogy nem ismerjük pontosan a bérkiáramlást. Az eddigi adatok szerint a társadalombiztosítás 17%-os bruttó keresettömeg-növekedéssel számol. A mostani adatok szerint, már 22%, vagyis 5 százalékponttal magasabb.
Az eddigi tapasztalatok szerint 1 százalék bérkiáramlás-növekedés 3-3,5 milliárd forintos társadalombiztosítási bevételtöbbletet jelent. Ez az egész évre vetítve, hogyha tartja ezt a 22 százalékos növekedést a társadalombiztosítás, akkor hozzávetőlegesen 15-18 milliárd forint többlettel kellene számolni. Viszont van a törvénynek olyan pontja, amely előírja, hogy ezt a 15-18 milliárd forintot likviditási tartalékként kell megőrizni. Vagyis a jelen pillanatban is úgy tűnik, hogy a társadalombiztosítás "szaldója" nulla lesz, vagy kiegyenlíti egymást a bevétel-, illetve a kiadási rovat.
Amit még szeretnék mondani az az, hogy megbízható források szerint a nyugdíjemelések, a nyugdíjemelkedés minden hónapban 30-34 százalékkal haladja meg a bázisidőszakot, tehát ahhoz képest, ahogyan tervezték, 30-34 százalékkal.
Nem találtam egyértelmű magyarázatot arra, hogy miből származik ez a többletkiáramlás, tehát az ellátásokra fordított összegeknek ilyen nagymértékű emelkedése. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy a jelenlegi Népjóléti Minisztérium már a törvény módosítását terjesztette elő. Ha viszont ősszel, szeptemberben egy komplett, átfogó háttéranyagot is nyújt hozzá és újból beterjeszti a Társadalombiztosítási Alap költségvetéséről szóló törvény módosítását, ez mindenképpen hasznos lesz számunkra és szükséges lesz ahhoz, hogy a társadalombiztosítás ne csak a költségvetéstől különüljön el, hanem gazdálkodásilag is megerősödjék és az államháztartásban ne feneketlen zsákként legyen jelen. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir