BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvényelőkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvényelőkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke:
BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvényelőkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Úr!Tisztelt Országgyűlés! A népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvény módosítására irányuló törvényjavaslat kapcsán több módosító indítvány érkezett, melyet bizottságunk megtárgyalt. Ezek sorrendjében haladva:
172–es számon dr. Vastagh Pál képviselőtársunk módosító indítványa, amelyet a bizottság nem támogatott.
173–as sorszámot kapta a Fodor István és Király Zoltán független képviselők által jelzett módosító javaslat, amelyet a bizottság ugyancsak nem támogatott.
Kósáné Kovács Magda képviselőtársunk viszszavonta módosító indítványát, illetőleg részben csatlakozott e vonatkozásban a Kőszeg Ferenc által benyújtott indítványhoz, amelyet mindjárt ismertetek.
Kőszeg Ferenc képviselőtársunk többszörösen átfogalmazott és végső formájában 184–es sorszám alatt kezelt módosító javaslata több ponton érinti a tárgyi törvény szövegét. Elsősorban az aláírásgyűjtés témakörében indítványoz szigorítást, mely szerint nem gyűjthető aláírás munkahelyen, munkaviszonyból fakadó munkavégző kötelezettség teljesítése közben, a fegyveres erőknél és fegyveres testüle-teknél, szolgálati viszonyban lévő személytől, a szolgálati helyen, vagy szolgálati feladat teljesítése közben, továbbá tömegközlekedési eszközök és egészségügyi intézmény betegellátó részlegében. A bizottság ezt a javaslatot megtárgyalta és támogatásáról biztosította.
Úgyszintén egyetértett azzal a bizottság, hogy aki e tilalmat megszegi, az így gyűjtött aláírás érvénytelen.
Kőszeg Ferenc javaslatának a harmadik része további szankciót is kilátásba helyezett azok számára, akik tiltott módon gyűjtenek aláírásokat. Ezeket vétségként kívánja minősíteni, ennek megfelelően bűncselekményként kíván velük szemben joghátrányt alkalmaztatni. Ezt a módosító indítványrészt a bizottságunk nem támogatja.
Ezzel szemben ugyanezen kérdéskörben Horváth József, a Magyar Demokrata Fórum képviselője a 185–ös sorszám alatt található módosító javaslatát nyújtotta be, mert szabálysértésként kéri az ilyen cselekményt értékelni.
Jogtechnikailag ez annyit jelent, hogy a szabálysértésekről szóló 1986. évi I. törvény egészül ki a 103/B szakaszával a következő szöveg szerint:
Tiltott helyen való aláírásgyűjtés népi és népszavazási kezdeményezés támogatására című szabálysértési alakzat, mely szerint aki a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1989. évi XVII. törvény 1. §-ának (4) bekezdésében megállapított tiltott helyen népi vagy népszavazási kezdeményezés támogatására aláírást gyűjt, 20 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezt a módosító javaslatot az Országgyűlés alkotmányügyi, törvény–előkészítő és igazságügyi bizottsága támogatja. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir