KIRÁLY BÉLA (független)

Full text search

KIRÁLY BÉLA (független)
KIRÁLY BÉLA (független) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én a magyar állam, a Magyar Köztársaság címerével kapcsolatban szeretnék néhány szót szólni.
Ebben a tekintetben két verzió áll előttünk: az úgynevezett Kossuth-címer, vagy pedig a Kossuth címer a szent koronával. Ebben a tekintetben két olyan nemzeti szimbólum áll a szemünk előtt, amely egyenként és külön-külön is képviseli ezeréves történelmünket.
A szent koronával kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot elmondani, hogy kifejezhessem azt a tiszteletet, amelyet szívemben érzek, amely tiszteletet minden magyar polgárnak - fiatalnak és öregnek egyaránt - a korona iránt éreznie kell.
Érzésem szerint a szent korona ma a Nemzeti Múzeumban nagyon ízléses körülmények között van kiállítva, hogy mindenki láthassa. Mégis az az érzésem, hogy előbb-utóbb az az érzés kelhet lábra, hogy múzeumi tárggyá degradálódik a korona. Ebből kifolyólag azt szeretném látni, hogy a szent korona olyan végleges helyre kerül, amely egyedül a szent koronának a terme. Szeretném visszaállítva látni a koronaőri intézményt (gyér taps) , amely létezett egészen addig, amíg a szent korona magyar földön volt. Ezen azt értem, hogy két-három nagy tekintélynek örvendő államférfi legyen felelős a Parlamentnek azért, hogy a szent korona őrizete és alkotmányos életünkbe való bevonása is szabályosan megtörténjék.
Mit értek ezen? Én azt szeretném látni, hogy az ország legfőbb vezetői - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a Kormány tagjai és maga az újonnan választott Országgyűlés - a szent korona jelenlétében tennék le a hivatalos esküt. A szent koronát a honvédség szerves részeként az újraalakítandó koronaőrség őrizze a modern technológia legkitűnőbb eszközeivel, és mindenféle hivalkodás nélküli dekórummal ennek az őrségnek vissza kellene állítani régi, hagyományos koronaőrségi egyenruháját.
A magyar ifjúságnak, mielőtt az érettségit letenné, kötelezővé tenném, hogy legalább egyszer láthassa a szent koronát, tudományos magyarázattal, és a kultuszminiszternek gondoskodnia kellene arról, hogy a szent koronáról külön tankönyv jelenjen meg. Hogy a szent koronának ami a jussa, hogy tudjuk, miért létezett, mi a jelentősége, erről az ifjak és a polgárok egyaránt tudjanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy köztársaság címerén a szent koronának feltétlenül helye van.
Belpolitikai szempontból és nemzetközi szempontból is az a véleményem, hogy az "A" változatot kellene elfogadnunk, azaz, hogy a Magyar Köztársaság végleges címere az úgynevezett Kossuth-címer legyen. Belügyi szempontból azért volna erre szükség, mert a Kossuth-címer önmagában koronával, de korona nélkül is ugyanolyan autentikusan képviseli ezeréves történelmünket, mintha koronával fogadnánk el.
Másodszor pedig végeredményben a királyi koronák monarchiát szimbolizálnak, mi pedig véglegesen köztársaság vagyunk. Nemzetközi szempontból pedig az a véleményem, hogy ki lennénk téve annak a veszélynek, mert ne felejtsük el, ha Európa és világszerte nagy szimpátiával néznek ránk, mégis ellenségeink vannak, s folytathatnánk azt, hogy a magyarok mást sem csinálnak, mint a két világháború között: királyságról beszélnek királyság nélkül, tengernagy-kormányzóról tenger nélkül, most pedig köztársaságunk van királyi koronával.
Természetesen nekünk nem a világ nézete, hanem a saját gondolatunk, racionális felfogásunk és érzelmeink legyenek a döntők, de így is engem nem győz meg ennek a tudós társaságnak a feljegyzése, hogy végtére San Marinónak és Andorrának és az Osztrák Köztársaságnak is van valami korona a címerében.
Adjuk meg a szent koronának a jussát, a tiszteletet iránta, neveljük az ifjúságot az iránta való tiszteletre, legyen a szent korona a nemzethez való hűségnek és a hazafiságnak a szimbóluma. Kapcsoljuk be az alkotmányos életünk bizonyos fokába, de a végleges köztársasági címer a Kossuth-címer legyen.
És itt végül, amikor a Varsói Paktumból való kilépésnél olyan élesen és logikusan hivatkozunk az 1956-os jogfolytonosságra, itt is megvan a jogfolytonosság.
1918,1946,1956 a Kossuth-címert tette a köztársaság emblémájává, ma is azt tegyük az ország, a Magyar Köztársaság címerévé. Köszönöm!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir