ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm szépen. Erről tehát nem kell szavaznunk.
A jelentés 32. pontja tartalmazza dr. Áder János képviselő módosító indítványát, amely a törvényjavaslat 23. §-ára vonatkozik. A javaslat lényege: Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló önálló jelölőbizottság tegyen javaslatot. A bizottság támogatja ezt a javaslatot, egyetért vele. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzunk! (Megtörténik. 339 igen, 11 nem, 4 tartózkodás.) (Az eredménytábla felirata eltűnik, megjelenik rajta: "Király Zoltán független képviselő". Derültség. A szavazás eredménye ismét megjelenik.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 339 "igen" szavazattal, 11 ellenszavazattal és 4 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 33. pontja tartalmazza dr. Baka András képviselőnek a törvényjavaslat 24. §-a (1) és (2) bekezdéséhez benyújtott módosító javaslatait. Emlékeztetem képviselőtársamat, hogy dr. Baka András az eredeti módosító javaslatát kiegészítő 118-as számú javaslatát visszavonta, így a jelentés 22. oldalán az (5) és (7) bekezdést törölni kell, így a (6) bekezdés (5) re változik.
A javaslat lényege: nem nemzetiségi, hanem kisebbségi jogok országgyűlési biztosai elnevezésű jogintézményt állít fel. A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja, elfogadásával nem ért egyet.
Kérdezem a Tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a javaslatot? Kérem szavazni! (Megtörténik. 32 igen, 285 nem, 17 tartózkodás.)
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 32 "igen" szavazattal, 285 ellenszavazattal és 17 tartózkodással nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés!
A jelentés 34. és 35. pontjában található módosító javaslatok egymást kizárják, vagyis alternatívaként kezelendők, ezért kérem, döntsék el, hogy a nemzetiségi biztos jogkörének gyakorlására milyen összetételű testületet támogatnak.
Az alkotmányügyi bizottság 34. pontban leírt javaslatának lényege: a nemzetiségi jogok országgyűlési biztosának jogkörét a nemzetiségi szervezetek által jelölt és az Országgyűlés által választott nemzetiségenként egy-egy személyből álló testület gyakorolja. Ez tehát az egyik kérdés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem szavazni! (Megtörténik: 288 igen, 30 nem, 223 tartózkodás.)
Raj Tamás kér szót, tessék.
Felszólaló: Raj Tamás (SZDSZ)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir