MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kisebbségi állásfoglalás ismertetésekor én is onnan kezdeném, ahonnan Debreczeni József, megpróbálom röviden értelmezni a helyzetet, azt, hogy mi is történik most.
Létrejött egy vizsgálóbizottság és ezzel a vizsgálóbizottsággal – beleértve a kijelölését – meg vagyok győződve, hogy egy nagyon veszélyes torzszülöttet hozott létre a tisztelt Parlament néhány héttel ezelőtt. Ez az eltolódott június 30-i határidő, amikor a jelentését meg kellett volna tennie, szerintem többek között éppen arra hivatott, hogy a tisztelt Ház egy kicsit azt is átgondolja, hogy mit is tudott végezni eddig a bizottság és helyes volt-e a döntés, amivel a bizottságot létrehozták, helyes volt-e a bizottság feladatkörének a kijelölése és nem utolsósorban helyes volt-e azt a fajta összetételét kijelölni a bizottságnak, aminek alapján az létrejött.
A szavazási arányokba csak annyiban szeretnék belemenni – mint ahogy Debreczeni József elmondta – a bizottság jelentését valóban öt bizottsági tag szavazta meg a 10 közül, de ebből négy MDF-képviselő, ugyanis jól értik a tisztelt képviselőtársaim, hogy a 10 tagú vizsgáló bizottságban négy MDF-es képviselő vesz részt (zaj) és egy kereszténydemokrata képviselő szavazott még a bizottság jelentése mellett, tehát öszszesen két párt képviselői. A kisebbségi állásfoglalást, amelyet én ismertetek, viszont három párt képviselője: a Kisgazdapárt, az SZDSZ és a FIDESZ képviselői jegyzik.
Én elhiszem, hogy ez Önöknek, a kormánypártok egyes képviselőinek nem tetszik, de ezek tények. (Zaj.) A későbbiekben erre még szeretnék röviden visszatérni.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a bizottság létrehozatalakor is felhívtam arra a figyelmet, hogy elhibázott, ha az egész sajtóra kiterjedő, a léténél fogva fenyegető vizsgálatba kezd a bizottság. Akkor is azt javasoltam, hogy a bizottságnak valóban a Springer-ügyre kellene koncentrálna, mint ahogy azt Fodor Tamás képviselőtársam javaslata eredetileg felvetette – és amennyiben általános vizsgálatot is folytat, annak csak az lehet a célja, hogy a törvényhozási feladatokat ezzel segítse a bizottság. Gondoljunk bele abba, hogy egy vizsgálóbizottságnak nem az a feladata, hogy valamilyen területét az életünknek valami részletező nyomozás alá vegye, hanem egy vizsgálóbizottságnak – a nevében is benne van – az lehet a feladata, hogy egy bizonyos ügyet vagy egy olyan területét vizsgálja ki, ahol valóban olyan eszközökre van szükség, ahol csak egy vizsgálat segíthet.
Debreczeni József elmondta, hogy a megfelelő törvények megalkotásához nem lenne elegendő csak a nyugati példák szemügyre vétele. Miért nem tudja a kulturális bizottság sajtó albizottsága vagy akár a minisztérium illetékes osztálya a nyugati példákon kívül a hazai helyzetet is feltérképezni, anélkül azonban, hogy a vizsgálat a maga fenyegető módszereivel egy rossz légkört teremtene?
A kisebbségi állásfoglalás álláspontja, helyzetértékelése és javaslatai szögesen eltérnek a jelentésben foglaltaktól.
Mi, a kisebbségi állásfoglalást jegyző képviselők azt mondjuk, hogy a vizsgálatnak, ha úgy tetszik a vizsgálat irányait kijelölő országgyűlési határozatot is némiképpen szabadon értelmezve, de mindenképpen célszerűen értelmezve azt a Springer-ügyre kellene koncentrálnia, mivel a Springer-ügy egészen egyszerűen nem említhető egy napon a többi ügyekkel, egyrészt a maga krimiszerű szövevényessége és titokzatossága miatt, másrészt – ezt nagyon sokszor elmondtam én is, mások is –, mert ez az ügy egyfajta monopolhelyzetet örökített át az MSZP elszámolásra kötelezett vagyonával kapcsolatban, ugyanakkor adás-vételével történt mindez – itt nagyon sok olyan pont van, aminek a különleges kezelése indokolt.
Ugyanakkor maga a sajtóprivatizáció és az egész sajtónak a helyzete, a mi értékelésünk szerint, egyáltalán nincs olyan mély és sokrétű válságban, mint ahogy azt a jelentés taglalja. A privatizáció, a rendszerváltás ugyanúgy folyik a sajtó területén, mint mindenütt másutt az országban az élet más területein, és hogyha az úgynevezett volt állampárti szócsővel kapcsolatban valamilyen különleges kezelés szükséges, akkor az a különleges kezelés semmiképpen sem az lehet, hogy itt azután különösen ellenőrizni kell a privatizációt. Ebből akkor szabad sajtó nem lesz, ebből akkor demokrácia sem lesz, úgyhogy a Kormány közvetlen felügyelete – amit a jelentés javasol – egész egyszerűen elképzelhetetlen, és hihetetlenül nagy hiba volna. Ehelyett a hosszú távú törvénykezés megalkotásáig átmeneti szabályozással, törvényi szabályozással a Parlament igenis képes arra, hogy a privatizáció folyamatát megnyugtatóan rendezze. Heteken belül meg lehet tenni a megfelelő, akár törvénymódosító javaslatokat erre, szabályozni lehet a monopóliumellenes korlátokkal, illetve a külföldi tőke részesedését megszabó korlátokkal a sajtó privatizációját, és természetesen az erre hivatott Vagyonügynökség is ellenőrizheti ezeket a folyamatokat, de hogy ebbe a Kormány beleszóljon, ez valami egészen képtelen ötlet, és ne vegye zokon a kormánypárt, ha az ellenzék ezen mélységesen fel van háborodva. (Zaj.)
A jelentést összegezve, úgy érezzük, hogy nagyon rossz irányba vinné el a sajtó kezelését, és ezeket az érzéseket – bevallom – alátámasztják olyan történések is, amelyeket a kisebbségi állásfoglalás röviden vázolt: nevezetesen – hogy ezzel a fenyegető és szerintünk borzasztó veszélyes javaslattal párhuzamosan a Magyar Nemzet privatizációját – ez már egy interpelláció kapcsán is elhangzott – leállította egy miniszterelnöki államtitkár úr. Úgyhogy itt az egész sajtó borzasztó helyzetbe látszik kerülni, és azt hiszem, hogy erre nem egy vizsgálóbizottság a megfelelő fórum, amely bárhogyan is ezt a kérdést kezelheti. Tehát én azzal zárnám a kisebbségi állásfoglalás ismertetését, hogy mégegyszer hangsúlyozom annak a javaslatait, tehát: szerintünk nem veheti a Kormány kézbe a sajtóprivatizáció ellenőrzését, hanem a törvénykezési javaslatok megtételével – amit az országgyűlési határozat szintén feladatául szabott a vizsgálóbizottságnak –, tehát a törvénykezési javaslatokkal kell szolgálni a privatizáció ellenőrzését – ha szükséges –, és ugyanakkor a Springer-ügyet kell tisztáznia. Ez rövid úton most már lehetséges, és ezek után egészen egyszerűen befejezheti a munkáját.
Teljesen tévesnek tartjuk azt az elképzelést, miszerint egy ilyen vizsgálóbizottságnak hónapokig kellene vizsgálódnia, akár még a Magyar Televíziót és a Magyar Rádiót is feltérképeznie annak ellenére, hogy ott a frekvencia-moratórium kapcsán semmiféle privatizáció el sem képzelhető. Eléggé nevetséges ez a terv önmagában, és egy konkrét javaslat: a jövő héten a Ház elé kerül reményeim szerint az az önálló indítványom, amely szavazhatóvá teszi a kisebbségi állásfoglalásnak azt a javaslatát, miszerint az Országgyűlésnek meg kellene változtatnia a vizsgálóbizottságnak az összetételét oly módon, hogy minden párt képviselőcsoportja egy-egy vagy két-két tagot delegáljon a vizsgálóbizottságba.
Azt szeretném kérni, hogy lehetőleg addig a vizsgálóbizottság ne üljön össze, amig a tisztelt Ház nem dönt arról, hogy a vizsgálóbizottságot továbbra is a pártatlanságot sértő formában, összetételben kívánja-e működtetni, vagy pedig lehetővé teszi a garantáltan pártatlan működését a vizsgálóbizottságnak Köszönöm szépen, ennyi lett volna. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir