POZSGAY IMRE (MSZP)

Full text search

POZSGAY IMRE (MSZP)
POZSGAY IMRE (MSZP) Köszönöm ezt a lehetőséget. A vita elmaradásának ódiuma a kezdeményező képviselőre hárul, természetesen.
Megjegyzem és hangoztatom: a Szocialista Párt valóban támogatta a népszavazás kiírására kezdeményezett aláírásgyűjtési akciót. Ez az akció teljes mértékben törvényes és alkotmányos. Ilyen kifogás nem érhet. Teljes mértékben összhangban áll a legújabb, módosítások utáni Alkotmánnyal is.
Következő megjegyzésem: természetesen ezek után alkotmányos keretek között és a jogszabályok áttekintésével, a népszavazás kiírásának módjáról és nem annak politikai indítékairól kellene beszélni. Az előző ülésen egyébként is azzal az ítélettel sújtottak bennünket – amit vállaltunk, mert mi is egyetértettünk vele –, hogy inkább postásai, semmint eldöntői lehetünk a népakaratnak. Ez esetben pedig kár lenne a népet sértegetni azért, mert egy ilyen kezdeményezésbe belépett.
Javaslatom az, hogy az elnökválasztás ügyében megszervezett népszavazást a helyhatósági választások napján tartsák meg. Ez a legköltségkímélőbb és legegyszerűbb módja a választásnak. Köszönöm, elnök úr, erről a kérdésről egyelőre csak ennyit – gondolom, a vita folytatódik róla.
Torgyán József megszólította a szocialista párti frakciót, színvallásra késztette, kívánja kényszeríteni az üres helyeken leadott szavazatok dolgában. Sem Eörsi Mátyás, amikor ez ügyben felszólalt, sem Torgyán József – aki szokása szerint most is elvetette kissé a sulykot – nem számolt felszólalásának, kezdeményezésének parlamentáris következményeivel. Nem számolt azzal a kétségbevonhatatlan ténnyel, hogy itt a Házszabályban bizonytalanságok vannak. A Házszabály bizonytalanságai miatt a legkülönbözőbb magatartások alakultak ki a különböző frakciókban. Mindaddig, amíg a karzatról megbízott és hivatásos feljelentő által. (zaj) . nem szóltak bele a Ház ügyrendjébe és dolgaiba, ez a kérdés jószerivel egy, a parlamenti Házszabály bizonytalanságaiból származó, szabályellenes magatartásként nyilvánulhatott volna meg. Attól a perctől azonban, hogy ez az attrakció megszületett, politikai üggyé vált, és e politikai ügy lényegét, azt hiszem, éppen a Tisztelt Ház előtt nem kell fejtegetni.
Bár semmiféle szabályellenes cselekedetet – Hámori Csabáét és másokét - sem tudunk helyeselni, egyet azonban szeretnék kimondani, azt tudniillik, hogy ettől a pillanattól a Ház számára becsületbeli üggyé is vált a dolog. Tudniillik nem Hámori-ügyről van szó, hanem a szocialista párti frakció megbélyegzéséről. A szocialista párti frakciót olyan pozícióból megbélyegezni, amelynek gyakorlatát más pártok is űzik ebben a házban. Ez a helyzet tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Vagyis mielőtt szankciók vagy bármiféle egyéb konzekvenciák kigondolásával foglalkozna a tisztelt Ház, éppen önnön méltósága érdekében és céljából gondolja meg, milyen kezdeményezésbe száll be! Nagyon gondolja meg a tisztelt Ház, hogy ennek az akciónak a nyomvonalán halad-e tovább! (Közbeszólás: Fenyegetés.) Ugyanis nincs benne fenyegetés, csak némi kérlelhetetlenség ezen az oldalon is szükséges. Becsületbeli ügy, hogy van-e mersze bárkinek, aki tudja, hogy másutt is csinálták, ezek után is bélyeget ragasztani a Szocialista Pártra. Mert ha erre van bátorsága bárkinek, akkor mi követelünk vizsgálatot, a már eddig is birtokunkban lévő adatok, eszközök felhasználásával. Ezt szerettem volna a tisztelt Háznak elmondani (zaj) , és javaslatot tenni az ügy lezárására azzal, hogy tanulságos esetről, valóban közös becsületünkbe vágó esetről, ügyről van szó, és ettől a perctől kezdve változtassunk magatartásunkon. Mert ha jól felismerhető netán a szándék, amely a Szocialista Párt ellen irányult ebben a mozdulatban, akkor bizony nagyon emlékeztet éppen általunk is és mások által meghaladni szándékozott módszereknek. Koncepciót látok és vélek ebben a kezdeményezésben. A koncepció nyomán, ha netán történelmi rémképeket is fel akarnánk idézni, lehet, hogy holnap-holnapután még összeesküvőket is fognak találni a sorainkban. (Zaj.) Kérem, nem ebben a frakcióban!
Végül, de nem utolsósorban, tisztelt Ház, azt kérem, hogy a Házszabály szavazási és távollét-ügyekben világos rendelkezésekkel segítse a képviselők munkáját, segítse a törvényhozás méltóságának a megőrzését, mert a legkülönbözőbb politikai és európai gyakorlatokra lehet hivatkozni e tekintetben, de egyre nem: arra, hogy az általánosan gyakorolt magatartás összes következményét egyetlen politikai szervezetre akarják hárítani. Én ebben látnám a Ház méltóságának a működőképességét, és kilépni bizonyos politikai kényszerekből, mert hiszem, hogy itt vannak kollegiális kötelezettségek is, amelyek túl vannak a politika határán, és e kollegiális követelmények jegyében nem lenne szabad a descartes-i bölcsességet kiforgatva azt vallani: "Feljelentlek, tehát vagyok." Kérem, hogy a karzat becsületét pedig állítsák helyre azok, akik a karzaton vendégeink, hogy ne titkos ügynökök és megfigyelők szóljanak bele (zaj) a Ház dolgainak az intézésébe, hanem a Ház saját szabályai szerint és korrekt eljárásai szerint működhessen. (Zaj.)
Ha választ kapok kérdéseimre, és választ kapok arra az alapvető kérdésre, hogy van-e joga olyanoknak ítélkezni, akik maguk is megítéltetnek, utána folytathatjuk vizsgálattal az ügyet. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a szocialista párti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir