SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Elnézést kérek a késésért. Volt még egy napirendi pontunk, aminek ugyancsak én lettem volna az előadója: a társadalmi szervezetek költségvetési támogatása. Nem tudom, annak megtárgyalására esetleg nem kerül sor? Akkor elmondom interpellációmat a miniszterelnök úrhoz.
A június 19-e és 22-e közötti németországi miniszterelnöki látogatás során június 20-án a Kormány képviselői a magyar gazdaság fontos belső problémáinak kezelésére vonatkozóan olyan nyilatkozatot tettek, amely a Kormány eddig itthon nem ismertetett, lényeges intencióit taglalta. Az ilyen nyilatkozat adása a Grósz Károly által meghonosított, rossz hagyomány folytatása.
A kérdéses bejelentésekhez hasonlókat nem külföldön, hanem itthon, mégpedig az Országgyűlésben kell tenni. Ez az körülbelül, amit az interpellációm benyújtása után már a sajtó is megírt. Ehhez még az interpellációmban a következő dolgokat teszem hozzá.
Nem külföldön, hanem itthon kellene ilyen bejelentéseket tenni, éspedig az Országgyűlésben, mert csak itt vizsgálható meg, hogy a bejelentett kormányintenciók összhangban vannak-e a törvényekkel és a Kormány más intencióival. Az adott esetben ez kétséges, hiszen például a vállalati sorbanállás kezelésének keretében csak akkor tud a Kormány, mint Matolcsy Gyögy miniszterelnökségi államtitkár utalt rá, 30-40 vállalat ellen törvényesen csődöt indítani, ha ezeknek adótartozásuk vagy más köztartozásuk van – márpedig ezt az adótartozásukat nyilván kifizetik. Ugyancsak utalás történt az állami tulajdonosi jogok egy részének a helyi önkormányzatokhoz való telepítésére. Ez ellentmondani látszik a Kormány azon, az Állami Vagyonügynökségről szóló törvény javasolt módosításában szereplő szándékának, hogy az önkormányzatok mai, igen csekély üzleti vagyonát is központi ellenőrzés alá vonják. Ugyanakkor – legalábbis amennyire ez a sajtó tudósításaiból megállapítható – nem esett szó Németországban a helyszínnek megfelelő kérdésekről. Nem pontosították például azt – a külföldi befektetőket felettébb érdeklő – a kormányprogramban megfogalmazott szándékot, hogy a külföldi befektetők adókedvezményeit csökkentik. Pedig erre a pontosításra feltétlenül sürgős szükség lenne, hiszen addig, amíg nem ismeretes, hogy milyen változtatást milyen határidővel kíván bevezetni a Kormány, ez a bizonytalanul megfogalmazott szándék kifejezetten elriasztó hatású a potenciális külföldi befektetők számára. Annak alapján, amelyeket itthon kellett volna megtenni – nem hangzottak el olyan bejelentések, amelyeket külföldön kellett volna megtenni –, kérdezem a miniszterelnök úrtól: milyen intézkedéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a Kormány intencióival való kapcsolatos tájékoztatást javítsa, hogy a megfelelő témáról a megfelelő helyszínen legyen tájékoztatás. (Az SZDSZ padsoraiban taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir