GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy rövid kis törvényjavaslat vitájáról van szó és most, a részletes vitában annyiszor hallottam elhangzani a nevemet, mint még itt fél év alatt egyszer sem, és isten bizony nem nagyon akartam már részt venni a részletes vitában, de mindkét bizottsági előadó annyiszor emlegette, engedjék meg, hogy mégis egy-két dologra reflektáljak és megpróbáljam Önöket megnyerni a szavazásnál javaslataim elfogadására. Mindjárt sietek hozzátenni, hogy nem az összes módosító javaslatomat akarom megemlíteni, pusztán csak hármat. Az egyik arra vonatkozik, hogy szeretném szűkíteni a hivatalvezető helyettesítési jogkörét, már ami a köztársasági megbízott helyettesítésére vonatkozik. Ha Önök elfogadják az én módosító javaslatomat, ez azt jelenti, hogy csak nagyon rövid ideig helyettesítheti a hivatalvezető a köztársasági megbízottat, márpedig úgy gondolom, ha abból indulunk ki, hogy ez a köztársasági megbízott bizonyos politikai elemeket is hordoz funkciójában és funkcióba kerülésében, akkor nem lenne túlságosan szerencsés, ha egy hivatalvezető, aki kifejezetten közigazgatási szakember, apparátusbéli – ha lehet így kifejezni – a jogszabály szerint elvileg korlátlan ideig is helyettesíthetné a köztársasági megbízottat.
Amikor a módosító javaslatom fölött szavaznak, tulajdonképpen ez a tét.
A másik az a javaslatom, amely kezdeményezte, hogy a köztársasági megbízott hivatala jellegéből maradjon el az "államigazgatási feladatokat ellátó szerv" kitétel. Természetesen tisztában vagyok azzal, amit Tóth Tihamér képviselőtársam mondott, hogy ez egy bevett kategóriája az államszervezetnek. De pontosan azt szeretném ennek a kitételnek az elhagyásával elérni, hogy a köztársasági megbízott hivatala még csak véletlenül se gyakorolhasson a köztársasági megbízottól független hatáskört. Márpedig, ha a hivatal ilyen minősítést kap, akkor már akár egy miniszteri rendelet vagy kormányrendelet is telepíthet hozzá hatásköröket, függetlenül a köztársasági megbízott hatáskörétől – és ez nem lenne szerencsés.
A javaslat tulajdonképpen ezt az utat akarja elvágni.
Végezetül a harmadik az a javaslat, hogy a köztársasági megbízott ne kötelezően és kifejezetten hivatali jellegű szervezeteket hozhasson létre a régión belül. Erre vonatkozik tehát az a javaslat, amely "kirendeltség"-nek nevezi ezeket a köztársasági megbízott által létrehozott szervezeteket. Ezzel is kifejezi, hogy nem önálló hatáskörű államigazgatási szervről van szó. Ezen kívül, azt hiszem, a racionalitás amellett szól, hogy bízzuk ezt a köztársasági megbízottra, hogy hol hoz létre szükség szerint, a feladatok mennyisége szerint ilyen szervezeteket.
Ezek azok a megfontolások, amelyek módosítási javaslataimat motiválták. Kérem, vegyék mérlegelés alá, amikor majd szavazni fognak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir