RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magam és a környezetvédelmi bizottság nevében szólalok meg. A törvény, amely mindössze két és negyed sor, rengeteg munkát tud maga mögött. Nyáron már az Urbanisztikai Társaság és a Főépítési Kollégium egyaránt jelezte, hogy baj van, és valamit kellene csinálni, mert különben időzített bomba robban január 1-jén, és mindez az épített környezet, a természeti környezet és az önkormányzatok rovására fog történni. Ekkor Kádár Péter, majd egyre többen elkezdtek foglalkozni ezzel a témával, és a legkülönbözőbb variációk készültek el. Úgyhogy nemcsak az a bizonyos 931-es volt, hanem volt 735-ös is, és mindenféle korábbi variációi voltak, amelyek mind azzal foglalkoztak, hogy a márciusban megváltoztatott építési törvényt újra megváltoztassák.
Tehát a törvény szövegét, az építésügyi törvény szövegét próbáltuk a legkülönbözőbb módokon helyretenni, de kiderült időközben, hogy ez a törvény – hogy Parlamenthez illően finoman fejezzem ki magamat – nem elég jó ahhoz, hogy jól lehessen változtatni, végül belementünk egy kompromiszszumba, amely arról szól, hogy nem a törvényt módosítjuk, csak a deregulációs törvényt. Ez természetesen azt jelenti, hogy ezzel a dolog nincs lefutva, mert ha azt a tisztelt Ház ma megszavazza – amit remélek –, akkor további munkát is kapunk majd azzal, hogy azért azt a törvényt majd helyre kell tenni, vagy egy másikat kell elfogadni egy éven belül, hiszen javaslatunk mindössze egy éves határidőeltolódást javasol.
Az indokolást, amelyet ehhez a két és fél sorhoz írtunk, itt olvashatják. Úgy érezzük, hogy ez mindent elmond, mindenkinek a véleménye benne van, rendkívül fontos, ami itt történik, ha rövid is a törvény, megmenti az önkormányzatokat, és megmenti a természetet, az épített környezetet – átmenetileg. Tehát nem egy időzített bombát hatástalanítunk, csak egy utászként odamászunk, és az időzítést átállítjuk egy évvel későbbre.
Jobb híján arra kérem a tisztelt képviselőtestületet, hogy ezt a törvénytervezetet fogadja most el, és egyben gondolkodjék azon, hogy mikor tudjuk a következő, ez alatt az egy év alatt megváltoztatni az építésügyről szóló törvényt, hogy ne kelljen egy év múlva ismét jelentkeznünk azzal, hogy további halasztást nyerjen a passzus életbeléptetése.
Kérem tehát a környezetvédelmi bizottság nevében is, hogy a törvényjavaslatot megszavazni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir