FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amint az Elnök Úr is említette, június 4-én az Országgyűlés napirendjére tűzte Bogárdi Zoltán képviselőtársunk önálló indítványát országgyűlési határozati javaslat megalkotására, amelyben az Országgyűlés kimondaná egy mezőgazdasági bizottság létrehozását.
Úgy érzem, hogy joggal gondolhatjuk, hogy Kiskunmajsa után a földkérdésben megmozdult valami. Azt hiszem, Glattfelder Béla képviselőtársunk is így gondolta és ezért nyújtotta be 897-es számú határozati javaslatát egy ideiglenes bizottság felállítására, amely bizottság az indoklás szerint bizonyos fokú politikai egyeztetést, talán a földtörvény kodifikálását is és az ezzel kapcsolatos normális bizottsági munkát is hivatott lenne ellátni.
A magam részéről úgy gondoltam, hogy ez szereptévesztés. Ugyan hatpárti egyeztetésre szükség van, de nem egy országgyűlési bizottság keretein belül, és ha már bizottságra van szükség, akkor egy állandó mezőgazdasági bizottságra lenne szükség, hiszen nemcsak a földtörvényről, a föld sorsáról szóló szövetkezetitörvény-módosításokról és ezekről van szó, hanem millió olyan törvény kerül az Országgyűlés napirendjére, amelynek komoly, igen súlyos kihatásai, mezőgazdasági vonatkozásai vannak. Az indítványom benyújtása időpontjában is 10 olyan törvényjavaslat feküdt az Országgyűlés asztalán, amely indokolttá tenné azt, hogy egy bizottság ilyen szempontból tárgyalja meg azokat. Úgy gondoltam, hogy a gazdasági bizottság tárgyalásain nem ilyen megfontolásból kerülnek azok megtárgyalásra és elsikkadnak azok a szempontok, amelyek pedig országunk jövője, a mezőgazdaság jövője szempontjából fontosak.
Azt is mindannyian tudjuk, hogy a mezőgazdaságból közvetve, illetve közvetlenül az ország több mint egyharmada él. Egzisztenciálisan ilyen széles népréteget érint. A mezőgazdaság konvertibilis exportunknak is tekintélyes részét teljesíti.
Ezek a tények indokolják azt, hogy az Országgyűlésben is ennek megfelelő súlyt kapjon a mezőgazdaság. Ezért nyújtottam be egy ilyen értelmű módosító indítványt Glattfelder Béla képviselőtársunk javaslatához. Azonban szeretném azt elkerülni – miután a földkérdés rendezése nem biztos, hogy egy földtörvény keretei között történik meg, és emiatt esetleg vagy bármi más oknál fogva Glattfelder Béla képviselőtársunk indítványa visszavonásra kerüljön –, hogy a kérdés lekerüljön a napirendről. Ezért nyújtottam be önálló indítványomat, amelyet kérek, hogy az Országgyűlés tűzzön napirendre, de csak akkor tárgyalja, ha Glattfelder Béla képviselőtársam visszavonná a javaslatát.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir