HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Emlékeztető Képviselőtársam! Elnök Úr! Tisztelt Ház! Emlékszem arra az időre, arra a napra, amikor egy interpelláció kapcsán bejelentettem a tisztelt Háznak, hogy a Belügyminisztérium – bár ebben az aspektusban ez nem a kötelessége – mindenféleképpen ki kívánja vizsgáltatni az †56-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás bizonyos meghatározó eseményeit. Ilyennek tekintettük, illetve tekintem most is a mosonmagyaróvári, illetve salgótarjáni tömegmészárlást – ami talán emberiség elleni bűntett is lehetne.
Ezt a munkát részben, nagy részében elvégeztük. Az anyag összegyűjtése hallatlan nehézségekbe ütközött, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a régi dokumentumokat a pártállam "rendje" milyen pontosan és szisztematikusan tüntette el, és intézte el azt, hogy minél nehezebben lehessen a még hiteles bizonyítékokhoz hozzájutni. Ezeket a dokumentumokat megkíséreltük összegyűjteni, azt hiszem sikerrel. Úgy vélem, hogy az anyag december közepén nyilvánosságra fog kerülni. Akkori ígéretemnek megfelelően – azt hiszem, talán az Önök egyértelmű beleegyezésével mondhatom – nem a bosszúállás szándékával teszem, tesszük, hanem kizárólag azért, hogy a történelem eme gyalázatos óráiról mindenkinek pontos és hiteles információi legyenek.
Nagyon szerettem volna, szerettük volna, ha erre a kérdésre nem kerül sor – nem mintha alaptalan lett volna ez a felszólalás, csak azért –, mert erre a napra megjelent volna minden dokumentáció, minden anyag, minden ismeret a rendelkezésükre állna. Ez a feldolgozás nehézségei miatt csúszik, de képviselő úrnak kérdés nélkül is – bár gondolom, nem hozzám intézi ezt a kérdést – megígérhetem, hogy még ebben a hónapban meg fog jelenni, és mindenki számára hozzáférhető lesz, talán azért, hogy a saját múltunkkal tisztában legyünk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gyér taps.)
Döntés törvényjavaslatok sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir