SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen a mostani felszólalásomat a részletes vitában kívántam elmondani, de a Házszabályra tekintettel, mivel még a módosító indítványom kiosztásra nem került, kénytelen vagyok most itt bejelenteni az általános vita során.
A módosító indítványom kimondottan egy kérdésre irányul, arra, hogy a tulajdonjogi perek teljes köréből mellőzze a polgári perrendtartás az ülnöki részvételt. Ez közelebbről azt jelenti, hogy a tulajdonjogi perekhez kapcsolódó két területnél, a birtokháborítási és szomszédjogi pereknél még mindig indokoltnak tartja a népi ülnöki részvételt az előterjesztett törvényjavaslat. Véleményem szerint ez teljes mértékben felesleges. A tulajdonjogi pereknél a gyakran sokkal nagyobb jelentőségű, sokkal nagyobb értékű tulajdonjogra irányuló pernél nincs szükség ülnöki közreműködésre. Ugyancsak nem kívánja meg az államigazgatási eljárási törvény, hogy a közigazgatási szakban nagymértékben jogerősen befejeződött birtokháborítási ügyekben az ottani államigazgatási tisztviselő mellett valamiféle segítség, valamilyen ülnökpótlék járjon el. Ő egymaga elbírálhatja az ügyet, a bíró nem.
Teljes mértékben logikátlannak és indokolatlannak tartom, hogy ebben az ügykörben a törvényjavaslat is fenn kívánja tartani az ülnökbíráskodást, ezért javaslom azt, hogy ebből a körből is a meghozott törvény az ülnökbíráskodást mellőzze.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir