VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretném elmondani a szocialista képviselőcsoport álláspontját a törvényjavaslat megítélését illetően.
Támogatjuk a törvényjavaslat elfogadását, hiszen a bíróságok és az igazságszolgáltatás működéséhez hozzátartozik jelenlegi alkotmányos kereteink között a társasbíráskodás feltételeinek megteremtése. Nem vitatkozni akarok Balás képviselőtársammal, de azt el kell, hogy mondjam, hogy a laikus részvétel az igazságszolgáltatásban korántsem 1917-től jelent meg a jogelméletben és a jogtörténetben.
A bizottsági ülésen, amikor szerdán ezt a bizottság megtárgyalta, igen éles kritikát fogalmaztunk meg, és ennek a kritikának a lényege a törvényjavaslattal kapcsolatban egybeesett mindazzal, amit Seszták képviselő úr is elmondott a hozzászólásában. Arra a kérdésre nem kaptunk a tárca képviselőitől megnyugtató választ, hogy a leírtak alapján, a törvény jelenlegi szövege alapján az önkormányzatok miképpen fogják lebonyolítani a népi ülnökök választását. Nem kaptunk választ arra, hogy a jelölés milyen módon történik, hogyan tudnak az állampolgárok jelölési jogukkal élni, miképpen tehetik meg ugyanezt a társadalmi szervezetek, mi kell a jelölés elfogadásához, milyen eljárási keretek között zajlik mindez. Ezekre a kérdésekre akkor nem kaptunk választ, és most a miniszteri előterjesztés sem igazított el bennünket.
Én is csatlakozom ehhez a javaslathoz, miszerint a vita lezárását követően ezekre a látszólag talán nem kardinálisnak tűnő, de a lebonyolítás szempontjából nem jelentéktelen problémákra szíveskedjen a minisztérium képviselője választ adni.
Önmagában a laikusok részvételét az igazságszolgáltatás egészének menetében természetesen újra meg kell tárgyalnunk, hiszen itt egy átmeneti jellegű intézkedésről van szó csupán. Valójában hiányzik a Kormány átfogó koncepciójának az ismerete, amely az igazságszolgáltatás szervezeti átalakítására vonatkozik, hiszen ennek tükrében, ennek ismeretében lehet pontosan a későbbiekben meghatározni azt a szerepet, amelyet a laikusok a magyar igazságszolgáltatásban be fognak majd tölteni. Köszönöm. (Kis taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára való bocsátásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir