PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is elnézést kell kérnem, mert gépelési hiba miatt lemaradt a címe. Elnök úr egy jó címet adott neki tulajdonképpen, de mondanám a teljes címet: "A dél-alföldi települések ivóvízének minősítéséről és az egészséges ivóvíz-ellátási program módosításáról".
A leírtakhoz képest még a következőket szeretném elmondani az önálló indítvány napirendre tűzése mellett.
A Dél-Alföld jelentős részén, illetve az ország több térségében, hidrogeológiai adottságok miatt az ivóvíz nagy valószínűség szerint emberi fogyasztásra nem alkalmas. Tulajdonképpen a két héttel korábbi interpellációmban nem kaptam választ az országgyűlési határozatban is föltett kérdésekre, illetve nem kaptam ígéretet azok megoldására. Ez késztetett arra, hogy önálló képviselői indítványt nyújtsak be a probléma kezelésére.
A térségben lakók pedig eredménytelenül igényelték, hogy az ívóvizet minősítsék. Ez alapvetően két dolog lehet: egyrészt "a követelményeknek megfelelő" kategória, és ezen belül lehet a "megfelelő" és a "tűrhető" a két alosztály, másrészt "a követelményeknek nem megfelelő". Sajnálatos módon, ebben a térségben "a követelményeknek nem megfelelő" kategóriába tartozik az ivóvíznek több mint az ötven százaléka, de a települések zömében az ötven százalékot eléri, van, ahol jelentősen túllépi.
Az Egészségtudomány 1990. február 2-i számában megjelent cikk a hazai ivóvíz-minőségi helyzet közegészségügyi értékeléséről dr. Csanády Mihály írásában, ami arra mutat rá, hogy az ország ezen részén nagyon súlyos a helyzet. Ezért úgy gondoljuk, nem lehet elfogadni azt, hogy működik egy program, amely jelenleg végrehajtás alatt áll, és eredményes befejezés esetén sem oldja meg a gondokat. Véleményünk szerint nemcsak az arzénmentesítésre kell helyezni a hangsúlyt, hanem egy komplett vízminőség-javító programra van szükség. Ezen túlmenően szükségesnek tartjuk ezt a programot bővíteni is, mert települések kimaradtak ebből a programból. Nem szerencsés, ha egy települést érdemtelenül rangsorolunk, illetve ha kihagyjuk ebből a megoldásból.
Az már vízügyi, illetve környezetvédelmi szakmai kérdés, hogy a víz komplex tisztítása után vajon emberi fogyasztásra alkalmas-e. Nagy a valószínűsége annak, hogy egyes településeken nem oldható meg ez a komplex tisztítás. Olyan eljárásra véleményünk szerint nem szabad pénzt pazarolni, amely a gondok nagy részét megoldja, de egy vagy egynéhány szennyező továbbra is egészségkárosítást okoz.
Az önhibájukon kívül veszélyeztetett emberek, véleményem szerint, jogosultak a helyzet rendezéséig is egészséges ivóvízhez jutni. Az elhangzottakat és az önálló indítványban szereplő indoklást is figyelembe véve, kérem a tisztelt Házat, hogy tűzze napirendre az önálló indítványt. Köszönöm szépen. (Taps a FIDESZ és az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir