SZÉL PÉTER, DR. (MDF)

Full text search

SZÉL PÉTER, DR. (MDF)
SZÉL PÉTER, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 880-as számon benyújtott módosító javaslatomhoz kívánok néhány szóban indokolást fűzni.
Az 1. pontja az okiratok, illetőleg a bizonylatok megőrzési kötelezettségét az adóhatóság feladatává teszi abban az esetben, ha a magánszemély, adóalany elhunyt. Úgy gondolom, sem a központi, sem pedig a helyi önkormányzati adóhatóságok ilyen komoly mennyiségű irat megőrzésére nincsenek fölkészülve, és összevetve ezt a polgári jog általános örökösi szabályaira vonatkozó rendelkezéseivel, indokolatlannak tartom, hogy ezt a terhet, ezt a kötelezettséget áthárítsuk az adóhatóságra, akár önkormányzati szinten, akár pedig megyei adóhatósági szinten. Meggyőződésem, hogy ez a kötelezettség az örökösnél kell, hogy fennálljon továbbra is – az elévülési időn belül –, és az örökös köteles, hiszen az örökség mint olyan egészében, pozitívumaival és negatívumaival száll át az örökösre, tehát ezért ez a kötelezettség is indokoltabb lenne, ha az örököst terhelné.
A másik igen lényeges, megítélésem szerint technikai rész az eredeti törvényjavaslat 60. §-ánál lép fel, ahol is a becslés, illetőleg a becsléssel kivethető adónál a bizonyítási teherről rendelkezik. A javaslat gyakorlatilag a teljes bizonyítási terhet átviszi az adóhatóságra, és a magánszemély, illetőleg az iratait elvesztő semmiféle kötelezettséggel nem rendelkezik. Úgy gondolom, igen előnyös helyzetbe kerül ezáltal az, akinek a hibájából a becslésre egyáltalán sor kellett, hogy kerüljön. Azt hiszem, mindenki számára ismert, aki az adóeljárással egy kicsit is tisztában van, hogy igen gyakoriak azok a típusú gépkocsifeltörések, ahol teljesen véletlenül az öt évre visszamenő adóiratok tűnnek el, és semmi más egyéb nem tűnik el!
Ezért a módosító javaslatom lényege, hogy ebben az esetben, amennyiben az adózó hibájából, tehát az adózónál felróható magatartás miatt tűnnek el az iratok, így maguknak a tényeknek a bizonyítása magát az adózót terhelje, és egyébként nyilván a becslés egyéb körülményeinek fennállása az adóhatóság bizonyítási kötelezettsége kell, hogy legyen a továbbiakban.
Még egy módosító javaslatról szeretnék két mondatban szólni. Nevezetesen: az egyszerűsített ellenőrzést követően mikor legyen lehetősége az adóhatóságnak egy részletesebb ellenőrzést is véghezvinnie. A javaslat szerint az egyszerűsített ellenőrzést követő egy év elteltével erre semmilyen vonatkozásban már nincs lehetőség. Azonban úgy gondolom, hogy nem zárható ki a későbbiekben, hogy olyan újabb tények kerülnek a napvilágra, amelyek erősen megkérdőjelezik azt, hogy az egyszerűsített ellenőrzés alapjai gyakorlatilag fennállnak-e. Ebben az esetben pedig indokolatlan lenne kizárni az adóhatóságot egy szélesebb körű ellenőrzési eljárás ismételt lefolytatásától, ezért ilyen lényeges körülmények megléte esetén, úgy gondolom, az adóhatóság, s ezzel közvetve tulajdonképpen az állami bevételek is, előnyben részesednek, ha a hatóság újbóli ellenőrzésre jogosult. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir