SÓVÁGÓ LÁSZLÓ, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:

Full text search

SÓVÁGÓ LÁSZLÓ, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:
SÓVÁGÓ LÁSZLÓ, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága tegnap, a plenáris ülést követően megtárgyalta az egyes városok megyei várossá nyilvánításáról szóló határozati javaslattervezetet. A bizottság véleményéről az alábbiakban kívánom tájékoztatni Önöket. Mi a megyei jogú várossá nyilvánítás feltétele? Ez volt az az első kérdés, amelyről a bizottságban vita folyt.
Az önkormányzati törvény 61. § (1) bekezdése szerint az Országgyűlés a képviselő-testület kérelmére az 50 000-nél nagyobb lakosságszámú várost megyei jogú várossá nyilváníthatja. Kötelező-e az Országgyűlésnek – ha 50 000 lakost eléri az adott város – megyei jogú várossá nyilvánítani? Ebben a kérdésben maga a törvény nem ad eligazítást. Oly módon foglal állást, hogy lehetővé teszi, hogy ha 50000-nél nagyobb lakosságszámú az adott város, akkor az megyei jogú város lehessen. Melyek ezek a feltételek? Ennek kérdésében is hosszas vita bontakozott ki az önkormányzati bizottság ülésén, s erre vonatkozóan maga a törvény nem ad részletes meghatározást. Említést tesz viszont erről a törvény indokolása, amikor a következőket mondja: "az 50000-nél több lakosú város megyei jogú várossá nyilvánítása esetén egyrészt települési önkormányzat, másrészt a saját területén ellátja a megyei önkormányzati feladatokat és hatásköröket. Erre kiépült intézményi szolgáltató szervezete, valóságos funkciója alkalmassá teszi". Látható tehát, hogy az 50 000 lélekszámon túl az is szükséges a megyei jogú várossá nyilvánításhoz, hogy erre az adott város intézményi szolgáltató rendszere alapot szolgáltasson.
Többen felvetették a bizottsági vita során, hogy a jövőben egységesebb álláspontot lenne szükséges kialakítani: célszerű lenne megvizsgálni – valamilyen jogi szabályozás formájába önteni ezt –, hogy mely kritériumai vanak egy adott város megyei jogú várossá nyilvánításának. Ez azonban a jövő útja lehetne, az adott jogszabályi rendelkezésből kell ma kiindulni.
Mit is vizsgált ennek megfelelően a bizottság? A bizottság vizsgálata elsősorban arra terjedt ki, hogy az adott város lélekszáma meghaladja az 50 000-et. Ugyanakkor a bizottság tényként fogadta el a Belügyminisztérium azon megjegyzését, amely szerint az adott városok szolgáltató hálózata alkalmassá teszi őket a megyei jogú városi szerep ellátására. Az utóbbit azonban tényként fogadta el, ennek valóságos meglétét nem vizsgálta, a Belügyminisztérium adatszolgáltatására hivatkozott.
Egyetlen módosító javaslat található előttem, amelyet Wekler Ferenc, a bizottság elnöke terjesztett elő. Ebben a kérdésben is állást foglalt bizottságunk. A bizottság többségi szavazással úgy döntött, hogy szükséges a határozattervezet 3. pontja, mely szerint a megyei és megyei jogú városi önkormányzatok közötti feladatkörök rendezéséről, illetve együttműködéséről az érintett önkormányzatok állapodjanak meg. A kisebbségi vélemény – így az előterjesztő véleménye is – az volt, hogy ennek határozattervezetbe foglalása szükségtelen, mert következik az önkormányzati törvény egyéb rendelkezéseiből.
Végezetül arról szeretném önöket tájékoztatni, hogy a bizottság a felsorolt városok megyei jogú várossá nyilvánításával egyetért. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir