KERESZTES K. SÁNDOR, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

KERESZTES K. SÁNDOR, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
KERESZTES K. SÁNDOR, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Okulva korábbi tapasztalataimból, célszerűnek látszik először összefoglalnom a rövid választ a feltett kérdésekre, s utána a rendelkezésre álló idő keretéig megpróbálom indokolni válaszaimat.
Először is nem tartom helyesnek és elfogadhatónak általában, ha egy védett területen olyan út és olyan módon épül, amely a védendő értékeket bármilyen formában is veszélyezteti.
Másodszor, az útnak új nyomvonalon történő megépítése elvileg lehetséges, azonban eljárásjogi, műszaki és pénzügyi okokból nagyon kevés realitását látom annak, hogy ez az út akár a jövő év végéig is elkészülhessen.
Harmadszor. Természetesen folyamatban volt és folyamatban van tárcaközi egyeztetés ebben az ügyben a két minisztérium között, azonban tényként kell számolnunk azzal a helyzettel, hogy sajnos – vagy hál'istennek – a jogállam keretei között és eszközeivel egy helyben eldöntött, a területi szervek hatáskörében és illetékességi területén elrontott ügyet minisztériumi eszközökkel és eljárással nagyon kevéssé lehet helyrehozni.
Most jön az indoklás.
1976-ban került védetté nyilvánításra a Hansági Tájvédelmi Körzet. Ennek a határán húzódik az az út, amelynek a közforgalomba történő kiépítését az érintett községek, amelyek zsákfekvésűek voltak, régen forszírozták, de csak 1986-ban jutottak odáig, hogy építési engedélyt kérjenek erre a nyomvonalra. Mivel akkor ez természetvédelmi értékeket nem sértett, érdekeket nem érintett, ezért a szakhatósági engedélyt a KÖVIZIG megadta, és ennek alapján megkezdték annak a gazdasági társulásnak a szervezését az érintett községek, a termelőszövetkezetek a korábbi Mezőgazdasági Minisztérium és közlekedési tárca részvételével, amelyek összeadták az út építéséhez a pénzt. 1990-re jött össze az az összeg, amelyik szükséges volt a megépítéséhez, ekkorra azonban már lejárt az építési engedély, ezért kérték ez év nyarán annak a megújítását.
S itt történt egy nagyon sajnálatos esemény, tudniillik az, hogy egy szerven belül nem tudta a bal kéz, hogy mit csinál a jobb. Amíg a KÖVIZIG-nek egyik osztálya kezdeményezte a védett terület kibővítését, ugyanaz alatt az idő alatt a másik osztály megadta az újbóli szakhatósági engedélyt az út építésére. Így az útépítő szervezet jogilag olyan helyzetbe került, hogy jóhiszeműen szerzett jogok birtokában kezdte meg az útnak az építését, és már ezt követően derült ki az, hogy az időközben folyamatban lévő védett területet ez érinti. A helyzet tehát most az, hogy államigazgatási úton, jogi eszközökkel sajnos semmilyen hatóságnak sincs módja ezt az útépítést megakadályoznia, illetve csak akkor lehetne, ha a teljes költséget az ebben az ügyben érintettek el tudnák vállani. Ez azonban meglehetősen nagy kiadásokkal járna.
A képviselőtársam által említett nyomvonal plusz 34 millió forintot jelentene, de még ez is keresztülmegy a most, időközben már védetté nyilvánított területen. Az ezt elkerülő nyomvonal többletköltsége 54 millió forint lenne. Ennek az anyagi forrásnak az előteremtése pillanatnyilag nem látszik reálisnak. S mivel ez a teljes gazdasági társulás újraszervezését, új kisajátítási eljárásokat, tervezési költségeket és időt igényelne, ezért ennek a jövő év végi realitása is nagyon csekély.
Még csak a felfüggesztésre sincsen módja a tárcának. Azonban a közlekedési tárca és az érintett helyi közlekedési hatóság hajlandóságot mutat arra, hogy tárgyalásokat folytassunk ebben az ügyben, megvizsgálva az új nyomvonal lehetőségét is, bár ennek kicsi a realitása.Van azonban valószínűsége annak, hogy olyan kompromisszumos megoldás születhet, amely a jelenlegi nyomvonalon történő útépítést, amely az érintett két községnek alapvető érdeke, olyan módon teszi lehetővé, hogy részben műszaki módosításokkal, korrekciókkal, részben pedig forgalomkorlátozással egyúttal a szükséges környezetvédelmi óvintézkedéseket is lehetővé tenné. Ebben az esetben az adott és megígért határidőre az út megépíthető lenne. A tárgyalások most folynak. Én remélem, hogy harminc napon belül erről az érintetteket is és képviselő urat is fogom tudni tájékoztatni. Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir