RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tiszelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Dr. Szabó Lajos képviselőtársam által fölvetett problémák széles körben ismertek – így a közlekedési tárcán belül is vizsgáljuk, és terveket, új koncepciót dolgozunk ki a közlekedés energiafelhasználása, a közlekedés környezetszennyezése és az országot, az ország gazdaságát is érintő üzemeltetési gondok, gazdasági problémák felszámolása érdekében.
El kell azonban mondanom, hogy a közlekedési tárca, a közlekedés az elmúlt rendszertől egy maradványelvek alapján fenntartott, teljesen lerobbant, leromlott állapotú járműparkot, ehhez csatlakozóan a vasúti pályák és közutak leromlott állapotát, rossz koncepciót örökölt. Súlyosbítva ezt a gondot még azzal a körülménnyel is, hogy a helytelen közlekedési koncepció, amely szerint a közútra kell terelni a vasúti forgalom jelentős részét, tovább rontotta a helyzetet, a vasút gazdaságos üzemeltetését hátrányosan befolyásolta, az utak állapotát jelentősen rontotta, az üzemanyag-pazarló járműállomány – amely kelet-európai beszerzésű lévén, nem volt energiatakarékos – tovább rontotta az ország közlekedési, gazdasági helyzetét.
A képviselő úr részletes összehasonlítást végzett a Hódmezővásárhely és a Szeged közötti közlekedés megoldására. A számok valódiságához nem fér kétség, viszont a személyközlekedés esetében nem vehető figyelembe. A negyvenöt autóbuszpár, amely biztosítja Hódmezővásárhely és közvetlen környezetének, valamint a Szegedig terjedő útszakasz tanyavilágának városi összeköttetését, szükséges. Ez az autóbusz-állomány lerobbant állapotban van, nem energiatakarékos, és ezen kívül általában zsúfolt is a járműpark. A vasúti közlekedésre való átterelése ennek a forgalomnak nem oldható meg. Tíz évvel ezelőtt történt kísérlet arra, hogy a személyközlekedést áttereljük vasúti közlekedésre, a járműállomány csökkentésével és különböző szigorító rendelkezéssel – de ez nem vált be.
Ezt a kérdést, úgy hiszem, az utazóközönség döntötte el, vállalva inkább a zsúfoltságot, a rövidebb menetidő és a megközelítési kényelem, tehát az autóbuszpark kényszerű fenntartása mellett döntött.
Ezen kívül figyelembe kell venni azt is, hogy a vasúti közlekedésben nem oldható meg a néhány kilométeren belüli többszöri megállás – még dízelmozdony esetében sem –, a vasút menetrendjébe ez nem illeszthető be, bár meg lehetne oldani, de ez hátrányosan befolyásolná a vasút egyéb tevékenységét. Ugyanakkor az autóbusz sűrű megállóhelyeivel felszedi a környező települések, a kiterjedt tanyavilág lakosságát, és a városközpontba szállítja őket. A lakosság nem száll autóbuszra csak azért, hogy vonatra szálljon, azután ismét autóbuszra, hogy megint eljusson a munkahelyére vagy az utazási céljára.
A kérdése arra irányult, van-e koncepciója a Minisztériumnak ezen anomália felszámolására. El kell, hogy mondjam, az új közlekedési irányelvek – szándékosan nem koncepciót említek itt – első lépéseként azt határozta el a tárca, ami az Ön javaslatában is szerepelt, hogy a lerobbant autóbusz-állományt fokozatosan egy korszerűbb és lényegesen jobb minőségű, energiatakarékos és környezetvédelmi szempontból is megfelelő állományra cseréli ki.
Ugyanakkor a vasúti közlekedési koncepció pedig arra irányul, hogy a személyi közlekedésben fejleszteni kell az elővárosi forgalom lehetőségeit, hiszen a nagy világvárosokban a közvetlen gyorsvasutak rendkívül nagy jelentőséggel bírnak.
Ily módon részint a korszerű állomány behozatalával, részint a vasútra történő áthelyezésével megoldjuk a környezetvédelmi problémákat, s ugyanakkor a gazdaságosabb, kevesebb költséget igénylő vasúti szállítás kerül előtérbe. Kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir