HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az utolsó kérdés úgy szólt, hogy fel tudunk-e készülni. Úgy vélem, hogy fel tudunk készülni. A Belügyminisztérium nem most, amikor az újságban nyilatkoztunk ezzel kapcsolatban, hanem már hosszú ideje készül arra, hogy biztosítsa a Magyarországra jövő, akár gazdasági, akár politikai okokból Kelet felől menekülő emberekkel szemben az ország stabilitását és a polgárok stabilitását. Ennek a jegyében egy pontosan kidolgozott terv szerint történt az a hírhedettnek minősített idegenrendészeti akció, ezzel kívántuk már annak idején megszűrni a hazánkban illegálisan tartozókodó külföldieket, amire természetesen a válasz az volt, hogy máshonnan vontuk el a rendőri erőket. Nem vontuk el – ez volt a célja. Ezen akciósorozatba – ha úgy tetszik, cselekvési programba – tartozott ez a szelet intézkedés is egyébként. El kell dönteni azt a kérdést, hogy gazdasági vagy politikai menekültként kezeljük őket, ez pedig attól függ, hogy milyen módon és formában alakul a Szovjetunióban a belpolitikai helyzet. Nyilvánvaló dolog, hogy az emigráció kezelése a különböző nemzetközi szerződések, a genfi konvenció szigorú szabályai alapján történhet csak Magyarországon. Egészen más a helyzet akkor, ha gazdasági menekültről van szó, és egészen más a helyzet, ha politikai menekültről van szó.
A következő módon fogjuk kezelni ezt a kérdést. Összeurópai gondnak tartjuk, ezért tárgyaltam három héttel ezelőtt a lengyel belügyminiszter úrral. Egyébként a sajtóban nyilatkoztunk is erről.
Egy héttel ezelőtt ezért voltam Prágában, és tárgyaltam a csehszlovák belügyminiszter úrral.
A csehszlovák belügyminiszter úrral történt megállapodás a következő: felkértem őt arra, hogy e héten – ez meg is történt – a lengyel belügyminiszter úrral egyeztesse álláspontját a mi képviseletünkben is, ő pedig engem hatalmazott fel arra, hogy a héten sorra kerülő, osztrák belügyminiszterrel történő találkozás során képviseljem a csehszlovák ez irányú érdekeket, és egy közös programot dolgozzunk ki. Miből áll ez a közös program? A belső jogszabályokat kívánjuk mindenféleképpen rendbetenni, ne haragudjék a triviális kifejezésért, ez azt jelenti, hogy radikálisan változtatni kívánunk az alkalmaztatási lehetőségeken a külföldi feketemunkával kapcsolatban. A Parlament, Ön és az Önök segítségével nagyon komoly bírságot akarunk. Ennek rengeteg belpolitikai jogszabály-alkotási konzekvenciája van, ezeket előkészítettük, ezek kerülnek szinte heteken belül a Kormány elé, illetve ahol törvényt kell módosítani, a Parlament elé. Ez a belső jogszabályi része a dolognak.
A határral kapcsolatban: vitás kérdés az, hogy vízumkényszert vezessünk-e be a szovjet állampolgárokkal szemben vagy nem. A Külügyminisztérium pillanatnyi álláspontja, hogy a vízumkényszer bevezetése nem indokolt, hiszen azért küzdött Ön is és mindenki, mindannyian, hogy szabadon utazhassunk. Azonban olyan belső, a vízumkényszert pótló jogszabályokat kívánunk hozni, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy gazdasági menekült politikai menekültnek álcázottan jöjjön Magyarországra, ezért felvetődött – most a tervezés stádiumában vagyunk –, hogy szigorítani fogjuk a meghívó leveleket, a beutazóktól bizonyos összeg felmutatását kérjük. Csak nagyságrendben mondom, a csehszlovák álláspont szerint ez az 1000 dollárt is elérheti. Mi ezt természetesen nem akarjuk, csak mint egy lehetőséget mondtam.
A határokon feltétlenül meg kívánjuk szűrni a beutazni szándékozókat, a zöld határt – hangsúlyozni kívánom: nem a műszaki zárt – meg fogjuk erősíteni, ez azt jelenti, hogy már most is a Szovjetunió frekventált határszakaszaira 172 km-t, ha jól emlékszem, 150 km körüli szakaszt megerősítette a határőrség, és meg kívánjuk erősíteni ugyanígy a határ őrizetét a határrendészet aspektusából a horvát, szlovén – az egész jugoszláv határon is, ahol fogalmilag nem kizárt, ha beindul – ahogy Ön mondta: az exodus – egy tömeges átjövés, átmenekülés, akár gazdasági, akár politikai okokból – megtörténhet. Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, mert egészen másféle módon, másképpen kellene kezelni azt, aki kárpátaljai magyar, holott erre lehetőség nincs – vagy egy bácskai, bánáti magyar származású embert. Ezzel kapcsolatban a lengyel belügyminiszter úrral tárgyaltunk, és megkíséreljük a közös álláspontot kialakítani.
A Menekültügyi Hivatalt megerősítjük létszámban és a menekülttáborok komfortját illetően, hisz ez költségvetési kérdés, ezzel kapcsolatban tárgyalunk a ZÁVKI-val, a Vagyonügynökséggel, a Honvédelmi Minisztériummal, hogy az Alföldön kapjunk egy-két olyan nagyobb terjedelmű helyiséget, ahol el tudjuk a menekülteket helyezni.
Magyarul: belső és külső jogszabály módosításával, a Menekültügyi Hivatal megerősítésével arra törekszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Egy dologra vigyázzunk, nehogy hagyjuk pénzzel, esetleg egy nagy összegű nyugati segéllyel megvenni az esetleges puffer-szerepünket. Ezt nem kívánja a Kormány – és úgy vélem, a parlament sem – fölvállani. Ne haragudjanak, visszaéltem a türelmükkel. Köszönöm. (Gyér taps jobbról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir