HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kisebbségi szószólók jogainak ügyében feltett kérdésére a következőket tudom válaszolni azzal, hogy értelemszerű és nyilvánvaló dolog, válaszom csonka lesz, miután törvény még nincsen. Egyébként nem a Belügyminisztérium terjesztené elő ezt a törvényt egyrészt, másrészt pedig bármilyen módon belenyúlni az önkormányzatok életébe – akár jogokat, akár kötelezettségeket adni nekik – csak törvénnyel lehet.
Az önkormányzati törvény 12. §-ának (5) bekezdése tartalmazza a kisebbségi szószólókra vonatkozó szabályozás lényegét azzal, hogy kimondja: "Az önkormányzati választásokon a nemzeti vagy etnikai kisebbség legtöbb szavazatot kapott jelöltje válik kisebbségének helyi szószólójává."
Az önkormányzati törvény megalkotásakor világos volt a Parlament előtt az a tény, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól külön törvényt kell készíteni, amely e jogosítványokat részletesen kibontja. Ennek a törvénynek a hiányában az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvény és az önkormányzati törvény csak a legfontosabb garanciális szabályokat állapította, állapíthatta meg. Ezért jogos az Ön kérdése, azonban ezek a kérdések az átmeneti helyzetre vonatkoznak, hiszen a jelenlegi szabályozás – mint ahogy már az imént említettem – részben garanciális, részben tovább bővítendő szabályokat tartalmaz.
A nemzeti és az etnikai kisebbségek helyi szószólójára vonatkozó szabályokat is majd az előkészítés alatt álló és a jövő évben a Parlament elé kerülő törvény fogja részleteiben tartalmazni.
A konkrét kérdésekre rátérve: a nemzeti vagy etnikai kisebbségek képviselője részére a képviselőtestület feladat- és hatásköröket adhat. Célszerű, ha megválasztják a nemzeti vagy etnikai kisebbség tanácsnokát, így pl. a cigányügyi tanácsnokot, amely ebben a minőségében valamennyi, a képviselőket, tanácstagokat, tanácsnokokat megillető kedvezményben részesül. Erre a jogszabály lehetőséget ad.
Amennyiben a nemzeti vagy etnikai kisebbség legtöbb szavazatot kapott jelöltje nem tagja a testületnek, azaz helyi szószóló, azt a testületnek határozatba kell foglalnia. A határozat e jogállásának a dokumentuma, mellyel ő bárki előtt igazolhatja magát, bizonyíthatja szószólói minőségét.
A nemzeti vagy etnikai kisebbség szószólójának a testület feladatához igazodó széles véleményezési jogkört kell biztosítani. A bizottság nem képviselő tagja – amennyiben a testület létrehoz nemzeti vagy etnikai bizottságot –, a képviselőtestületet rendszeres és komoly elfoglaltsággal járó feladatok ellátására kéri, kérheti fel, amelyek között a leglényegesebb a képviselőtestület és a kisebbség közötti kapcsolattartás, a kisebbségek tájékoztatása.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nemzeti vagy etnikai kisebbségek hiányérzete sok esetben éppen abból a körülményből fakad, hogy tájékozatlanok vagy rosszul tájékozottak a településen folyó munkáról.
Fontos érdek fűződik ahhoz, hogy a szószóló a testület megbízása alapján támogassa a kisebbség önszerveződését, amely jelenleg a kultúra és az egyéb értékek ápolására szolgál. A mindezekben való közreműködés mértéke a helyi szószólók öntevékenységén és áldozatkészségén is múlik. Ezt rögtön kiegészíteném azzal – mert tudom, hogy ez minden esetben pusztába kiáltott szó –, hogy a Belügyminisztérium kifejezetten arra instruálja – elnézést a kifejezésért, nem tudok jobbat –, oda próbál hatni, hogy az önkormányzatok minden lehetséges eszközzel és módon támogassák a szószólót, és bővítsék – hiszen ez joguk – a lehetőségeit, adjanak neki tágabb, nagyobb hatáskört.
Az önkormányzati törvény, de egyetlenegy ilyen jogszabály sem tiltja, hogy a kisebbség szószólója a testület által elvégeztetett, illetve általa felvállalt feladataihoz igazodó szerény mértékű tiszteletdíjban – ez a szerény mérték viszonylagos – vagy egyéb juttatásban részesüljön. A testületen múlik tehát.
A helyi szabályozás indokoltságát is éppen ezek a kérdések támasztják alá, ugyanis az egyes településeken a kisebbségek létszáma, súlya, igényei eltérő mértékű foglalkozást, kapcsolattartást igényelnek, melynek hatással kell lennie a helyi szabályozásra, az abban megállapított juttatások nagyságának körére is. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir