SPEIDL ZOLTÁN (MDF)

Full text search

SPEIDL ZOLTÁN (MDF)
SPEIDL ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A nemzeti és etnikai kisebbségek alapvető jogait legmagasabb szintű jogforrásaink tartalmazzák. Az Alkotmányban azon garanciális szabályok foglaltatnak, amelyek a törvényhozás további teendőit határozzák meg, pl. azt, hogy egyre sürgetőbb az e jogokat összegző törvény megalkotása. Addig is azonban a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak értelmezése gondok forrása lehet. Ezek egyike éppen az önkormányzati törvény végrehajtásakor vetődik fel.
Mint tudott, a kisebbségek szószólói két csoportra oszthatók. A teljes jogosultságú képviselők körére, és azokra, akiknek a választási eredmények alapján szavazati joga nincs, csak tanácskozási joga van az önkormányzati testületekben. Kérdés azonban: csak szavazati joga alapján van különbség a két csoport között, vagy kiterjed ez más területekre is?
Választókerületemben az egyik cigány szószóló szerint nemcsak a szavazati jog tekintetében nem tartja az önkormányzati testület a helyi cigányság képviselőjét egyenrangúnak. Ezt más információk is megerősítik. Ezek alapján néhány kérdés megválaszolására mihamarabb szükség lenne, mert ne feledjük, a törvényből csak a szavazati jogbeli különbség világlik ki egyértelműen. Ha szavazati jog nincs, mi van a tanácskozási jogon kívül, mert a tapasztalatok alapján pl. kétséges, birtokolhatnak-e olyan dokumentumot, amely szószólói minőségüket feltünteti, és lehetőséget ad neki az önkormányzati testületen kívüli fellépésre.
Problémaként vetődött fel, megkaphatják-e a rendes "testületi" tagoknak járó valamennyi tárgyalási anyagot. Tisztázatlan továbbá, hogy ahol kedvezményeket állapítottak meg a teljes jogú képviselők munkájának előmozdítására, ott a szószólók ezen csoportjának is járnak-e ezek.
Mindezek alapján kérdezem a miniszter urat, milyen kötelezettségek terhelik az önkormányzatokat annak érdekében, hogy a szószólók két csoportja között csakis a szavazati jogban legyen különbség.
Kérdezem, van-e lehetőség arra, hogy egyelőre legalább átmenetileg rendezzék a nemzeti-etnikai kisebbségi szószólók helyzetét.
Végezetül az önkormányzati törvény 12-18-ig terjedő paragrafusainak indoklása szerint a szervezeti és működési szabályzat további jogokat adhat az ilyen szószólóknak. Ebből ered a harmadik kérdésem, nem lenne-e helyesebb magasabb szinten meghatározni a további jogokat, hiszen, ha csakis helyi belátásra bízzuk azokat, félő, hogy a szószólók jogai a helyzettől függően erőteljesen eltérhetnek egymástól. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir