SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! Kézhez kapva a képviselő úr kérdését, természetesen az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatósághoz fordultunk, akinek, úgy látszik, nagyobb hatása van a saját beosztott területére, mint a képviselő úrnak – ők ugyanis kaptak választ. Ennek a válasznak az egybevetése azzal a huszonkét konkrét esettel, amelyet a képviselő úr volt olyan szíves a – gondolom, sokkal nagyobb – halmazból kiemelni, néhány érdekes megfigyelésre ad alapot és lehetőséget.
Én nem akarok itt most ilyen értelmű polémiát folytatni, szívesen átadom írásban a hozzám érkezett választ, de kiderül abból, hogy például az első esetben – amelyet említeni méltóztatott – a nyugdíjasnak nem márciusban, hanem május 14-én szűnt meg a munkaviszonya, s ő maga csak július 11-én jelentette be ez irányú igényét, tehát azt, hogy nyugdíjba szeretne menni. Itt tehát nagyon lényeges különbségek vannak. De nem ezekben érdemes elmerülni, hanem a kérdés érdemi részével foglalkozzunk.
Kétségtelen tehát, hogy a problémák egy része abban látható kimutatott tételszámokkal, hogy a nyugdíjas késve indítja a saját ügyét. A másik rész, hogy a munkáltató hibás, hiányos, használhatatlan információtömeggel látja el a nyugdíjintézetet.
Azután van egy bizonytalanabb kategória, amelyben nem szeretnék személyesen állást foglalni, ahol az igazgatóság arra hivatkozik, hogy az ügy bonyolult, s emiatt nehéz elintézni. Itt már gondolkodhatunk azon, ki a hibás abban, hogy bonyolult, vannak persze tényleg bonyolult esetek.
Vannak azután olyan esetek, ahol maguk a nyugdíjigazgatósági emberek elismerik, hogy rossz volt a leírókapacitás, elfektették az anyagot, egyszerű emberi hibák okozták a késedelmet. Arra én semmi mentséget nem találok, s külön fel fogom hívni a nyugdíjigazgatás figyelmét, hogy képviselői beadványra nem válaszolnak. Azt gondolom, ez a jogállamiságban is megengedhetetlen, és szigorúan kell fellépni ellene.
A kérdéssel kapcsolatban legyen szabad még általános megjegyzéseket tenni. A nyugdíjigazgatóság ügyvitele elmaradott, korszerűtlen, a dolgozók munkakörülményei rosszak, folyik egy ügyviteli átvilágítás, annak az egyszerűsítése, és a lehetőséghez képest – külföldi segély lehetőségét is felhasználva – a számítógépesítés modernizálása. Ettől előbbrelépés várható a következő esztendőben.
De nagyon izgalmasnak találom a másik részét, ahol tulajdonképpen nyilván jó szándékú emberek saját nyugdíjügyeikben való tájékozatlansága nehezíti saját ügyeik megoldását. Nyugati nyugdíjtársaságok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lakosság széles körben ismerje azokat a technikákat, jogokat és kötelezettségeket, amelyeket a témakör érint. Ilyen jellegű kiadványok tömegére volna szükség, a jelenlegi nehéz helyzetében a nyugdíjigazgatóság erre nem fordít anyagi eszközöket. Érzésem szerint – ha korlátozott körben is – kellene, sőt nemcsak egyszeri kiadványok kiadása szükséges, hanem számos esetben szükségesnek látszana egy folyamatos kapcsolattartás a nyugdíjigazgatóság és ügyfelei között egy időről időre megjelenő ismertető kiadvány formájában. Ezek valószínűleg csökkentenék az ilyen irányú panaszokat, illetve még ellenőrizhetőbbé tennék azokat az emberi hibákat, amelyeket ez az igazgatóság – sajnos ugyanúgy mint más hivatal – elkövet. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir