SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Nagyon röviden a rendőrkapitány kinevezésének kérdéséhez szeretnék hozzászólni. Azt hiszem, ez a kérdés két oldalról közelíthető meg. Egyrészt elméleti oldalról, másrészt gyakorlati oldalról. Mind a két oldalról meg is kell néznünk.
Elméleti oldalról látnunk kell azt, hogy az önkormányzatoknak a rendőrkapitányok kinevezésébe történő meghatározó beleszólása – akár az, hogy az önkormányzatok választják a rendőrség vezetőit, illetve az önkormányzatoknak vétójoga legyen – ez tulajdonképpen maradványa az önkormányzati rendőrség koncepciójának, melyről tudni kell, hogy egy divatos irányzat volt Nyugat-Európában, mely lemenőben van. Ma egyre több nyugat-európai országban ettől egyre határozottabban elfordulnak, elfordultak. Konkrét példaként Németországra is hivatkozhatom: nem vált be az önkormányzati rendőrség, nem ez a fejlődés iránya.
Akkor, amikor azt nézzük, hogy mi a leghelyesebb, és mi a legjobb elméletileg, és mi a fejlődés iránya, akkor ezt nem lehet szem elől téveszteni. Ezt az elméleti szempontot figyelembe kell venni. (Mozgolódás.)
Van azonban a kérdésnek gyakorlati része is. Úgy tudom, hogy Magyarországon mindössze két város van, ahol a rendőrség illetékességi területe és az önkormányzat önmagát lefedi: Budapest és Miskolc. A többi településen az önkormányzatok és a rendőrkapitányságok területi beosztásai nem fedik egymást, hanem az a jellemző, hogy egy rendőrkapitányság illetékesség szempontjából több, 6-8-10-12 vagy esetleg még több önkormányzat területével esik egybe. Tessék végiggondolni azt a szabályt, hogy egy ilyen rendőrkapitányi tisztet az önkormányzatok nyilvánvalóan bármelyikének vétójogával – hiszen ezt jelenti a vétójog –, vagy az önkormányzatok mindegyikének egyetértésével – ez ugyanazt jelenti, csak a latin szót egy magyar szóval cseréljük fel – lehet betölteni.
Nyilvánvaló, hogy a rendszer működőképtelen lenne, s nem lehetne ezeket a rendőrkapitányi tiszteket számos helyen az országban megfelelően betölteni. Ez egy olyan gyakorlati szempont, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy ezt a módosító javaslatot, amit, ha nem tévedek, Mécs Imre képviselőtársamnál a vétójog elnevezéssel, de tartalmilag ugyanúgy az egyetértés szóval, Hack Péter képviselőtársamnál megjelent, elfogadhatjuk.
Kérem, hogy az Országgyűlés ezeket a módosító javaslatokat vesse el. Köszönöm figyelmüket. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir