ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Elnök Úr! Kissé nehéz helyzetben vagyok, hogy egész más jellegű és tartalmú felszólalások után kell előterjesztenem egy ilyen törvényjavaslatot, hogy a "Tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvényjavaslat."
A részletes expozé alól részben felment az a körülmény, hogy a törvényjavaslatnak a bevezető része és az indokolása részletesen tartalmazza a törvény célját, a szabályozást igénylő tényállási és jogi kérdéseket, és a rendelkezésre álló adatok alapján átfogó és a fontosabb részletszabályokra is kiterjedő szabályozásra törekszik. A cél az, hogy időben kívánjuk megteremteni egy kialakuló piac zavartalan működésének a feltételeit, tehát nehogy az indító rakéták megint fordítva kerüljenek bekapcsolásra, mint a korábbi gazdasági törvények meghozatalánál, hogy később kelljen aztán lihegve futni az elkövetett hibák orvoslása érdekében.
A Magyar Köztársaság Alkotmánya értelmében Magyarország gazdasága piacgazdaság és a köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát, valamint a gazdasági versenynek a szabadságát.
A gazdasági verseny kifejlődéséhez nyilvánvalóan a gazdasági viszonyoknak a megváltozása szükséges, és elsődleges szerepe van ebben a tulajdonviszonyok átrendeződésének, a gazdasági szerkezet és a termelés korszerűsítésének, a hatékony tőkeáramlásnak és a kereslet és kínálat egyensúlyának, amelyek mind nyilvánvalóan közgazdasági és gazdasági előfeltételek.
A verseny kifejlődéséhez és működéséhez, annak tisztességes keretek között tartásához nyilvánvalóan nélkülözhetetlen a fejlett versenyjognak megfelelő hazai jogalkotás.
Ugyanis nyilvánvaló, hogy a verseny önmagában nem egy önérdekű működési elv, mert a közérdekkel ellentétes és egy túlhajtott konkurenciaharc alááshatja magát a piacgazdaságot, ezért alkották meg a fejlett nyugati országok a verseny elfajulását megakadályozó és a tisztességes üzletvitel etikáján alapuló versenytörvényeket. Nyilvánvaló, hogy emellett a fejlett modern versenyjogok kiterjesztették hatáskörüket olyan vállalkozói és kereskedői magatartásokra is, amelyek a verseny korlátozását, megszüntetését célozzák – ez ugyan ellentmondani látszik a piacgazdaság szabadságának, hiszen a piacon már jelen lévő vállalkozó igyekszik minden eszközzel kiszorítani az ott tevékenykedő vagy az oda betörni szándékozó versenytársat. Az ilyen magatartások azonban nem csupán a versenytársat, hanem magát a versenyhez és a piac működéséhez elengedhetetlen közérdeket is sértenek. Ezért fejlődtek ki olyan modern versenyjogi jogintézmények, mint a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést és a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás, tehát a kartell tilalmának, valamint a verseny visszaszorítását eredményező szervezeti egyesülések, fúziók kontrolljának a szabályai.
Tisztelt Országgyűlés! Hatályos jogunk a tisztességtelen gazdasági tevékenység tilalmáról szóló 1984. évi IV. törvény megtette a kezdő lépéseket a korszerű, a tágabban értelmezett versenyjog kiépítése felé. Csak közbevetőleg megjegyzem, hogy én – koromra tekintettel – még vizsgázhattam az 1923. évi V. törvényből is, amelyik az első a tisztességtelen versenyt korlátok közé szorítani igyekvő magyar jogalkotásból és fontos alapelvi jellegű rendelkezéseket vett fel a szabályai közé. Ugyanakkor – nyilvánvalóan az igény hiányában – adós maradt a versenykorlátozás tilalmának részletes kibontásával, így nem fejtette ki a gazdasági erőfölény fogalmát, nem foglalkozott a vállalkozók szervezeti egyesülésének ellenőrzésével és az úgynevezett meghatározó befolyásolás szabályaival, ami ennek a törvénynek érdekes újítása és újdonsága a kapott nemzetközi példák alapján.
A részvénytársaságok egymásba fonódásának, tehát a konszernképződésnek a szabályozása a társasági jogunkban jelenleg korlátlan, és ez tág lehetőséget teremt arra, hogy a társaságokban mások jelentős, többségi vagy akár közvetlen irányítást biztosító részesedést szerezzenek, és az ilyen befolyásolási lehetőséggel azután a több társaságot kézben tartó vállalkozók könnyen kikapcsolhatják a számukra terhes konkurencia hatásait. A javaslat a gazdálkodók feletti befolyás legkülönbözőbb megszerzési formáinak az ellenőrzésére ad lehetőséget.
A monopóliumok által uralt és a világpiaci versenynek még ki nem tett gazdaságban a versenykorlátozást tiltó szabályok érvényesítése nyilvánvalóan különösen nehéz. Kulcsfontosságú ezért a versenyjog szempontjából a versenyfelügyeletet ellátó szervezet, amely szaktudással rendelkező munkatársaival képes kideríteni a versenykorlátozó magatartásokat, és hatékonyan fel tud lépni ellenük. Ez az intézmény eddig szintén hiányzott a magyar versenyjogból.
Nem elegendő tehát a tisztességtelen versenycselekedetek tiltása, aminek a lehetőségét már megteremtette a korábban és jelenleg hatályban lévő, 1984. évi IV. törvény. A verseny intézményének a fenntartását, a verseny szabadságát és tisztaságát biztosító piacszabályozási jogra van szükség, amely átfogóan rendezi a piaci szereplők piaci magatartásának a szabályait.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett törvényjavaslat a benne megállapított piaci magatartásszabályok érvényesítésére részletes eljárási szabályokat és megfelelő fórumrendszert is alakít ki. Bírói hatáskörbe tartozik a hagyományosan tilalmazott tisztességtelen versenycselekményeknek az elbírálása, amely a javaslat 4. és 10. §-ában található. Fontos része a versenyjognak és a törvényjavaslatnak a verseny szempontú fogyasztóvédelem. Ez lényegében a szédelgő reklámozást, a fogyasztók ilyen módon való megtévesztését célzó magatartásokat tiltja. Az ilyen jogsérelem miatt mind a bíróságnál, mind a versenyfelügyelet előtt meg lehet indítani az eljárást – a kezdeményező választásától függően.
Az újabb jogfejlődés nyomán kialakult kartelltilalomba és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmába ütköző magatartások ügyében, valamint a fúziók ellenőrzésének ügyében a versenyfelügyeletet a Gazdasági Versenyhivatal látja el, ő jár el első fokon. Új megoldásnak számít ez részben a hazai eljárásjogban, amire azért van szükség, mert az ilyen ügyek felderítéséhez nyilvánvalóan egy széles körű gazdasági ismereteket is igénylő szakismeret szükséges. Ugyanakkor a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a Versenyhivatal határozataival szemben bírósági felülvizsgálatra kerülhet sor, ami nyilvánvalóan a törvényességnek a további garanciáit biztosítja.
A törvényalkotó és a törvényjavaslatot az asztalra tevő kormányzat abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a piacgazdaságnak és a piaci felügyeletnek nemzetközi tapasztalatokon alapuló konkrét határozataira, konkrét törvényeire, tehát konkrét tényállásokra és konkrét jogszabályalkotásokra építhette fel a törvényjavaslatot. A logikai felépítése egyértelmű: az első részben a tisztességtelen piaci magatartások tilalmát foglalja össze négy fejezetben; a második részben a szervezeti egyesüléseknek az ellenőrzésével foglalkozik; végül a harmadik rész tartalmazza az eljárási és szervezeti rendelkezéseket.
Bízom abban, hogy az Országgyűlés a beterjesztett törvényjavaslat alapján, a módosító javaslatok megtárgyalásával olyan korszerű törvényt fog elfogadni, amely a most alakuló piacnak a zavartalan működését messzemenően biztosítani tudja. Ezért kérem a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir