PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr ! Tisztelt Ház! Megpróbálom elkerülni a tiszteletköröket az anyag dicséretével kapcsolatban, úgy érzem, erről elég sok szó elhangzott. Nem azért dicsérném, mert még az előző kormányzat készítette elő az anyagot, úgy érzem, átvette a jelen Kormány a jelentős részét. Még szidni is fogom az anyagot, mert van néhány elem, amit úgy érzem, módosítani kellene benne.
Sikeresebb lett volna a mai tárgyalás akkor, ha az árakról szóló törvénnyel együtt tárgyalnánk, hiszen számos érvet meg fogunk ismételni a hét végén, ami ehhez a kérdéshez is kapcsolódik. Talán egy kicsit gyorsította volna a Parlament munkáját, ha az összefüggések miatt együtt kerül napirendre a két téma.
Jónak tartja a szocialista párti frakció ezt a törvényt, ezen az alapon tartja célszerűnek előre haladni a piacgazdaság építésében. Ugyanakkor az ellentmondásról is elhangzott néhány mondat, amit én is szeretnék aláhúzni. A törvény rendkívüli módon hasonlít azokra a törvényekre, amelyeket valóban működő piacgazdaságokban elfogadtak, és használnak ma is. Ezek a piacgazdaságok lényegesen nagyobb méretű gazdaságok, mint a mienk. Az ellentmondás nem a törvények között látszik lenni, hanem a valóságban.
A nyugat-európai piac valósága és a magyar valóság nincs annyira közel egymáshoz, mint azok a törvények ehhez a törvénytervezethez. Ezért az az érzésünk, hogy valójában csak folyamatában, tendenciájában lehet érvényesíteni ezt a törvényt teljes mértékben, hiszen gondoljanak bele, hogy 1991. január 2-től kezdve számos vállalatközi megállapodás válhat törvénytelenné. Sokkal nagyobb számú, mint egy valóban működő piacon. A magyar vállalatok jelentős része, ha nem is akar piackorlátozó magatartást folytatni, az egymás közötti megállapodásaival – tekintettel a piac kis méreteire és a vállalatok nagy méreteire – monopolisztikus lépéseket, piacellenes lépéseket tesz és támadhatóvá válik. Javasoljuk ezért, hogy fontoljuk meg még egyszer azokat a mértékeket, amelyeket a törvény előirányoz a versenyhelyzetet korlátozó mértékekként – emlékezzenek vissza, hogy az 5. § 5%-ban, a későbbi §-ok 30%-ban tesznek korlátozó intézkedéseket. Ezek a százalékok tarthatatlanná válnak abban a pillanatban, amikor egy nagy, valóságosan monopolhelyzetben lévő magyar vállalatról beszélünk.
Elhangzott már az, hogy mint vevő, számos magyar intézmény van eleve monopolhelyzetben. Mint szolgáltató, a közlekedési tárcának szinte minden vállalata monopolhelyzetben van. Ezt a monopolhelyzetet egyetlenegy szerződésével támadhatóvá teszi még akkor is, ha jóindulatúan szerződik. Ezért javaslom, hogy közös gondolkodással keressünk esetleg ma a magyar valósághoz közelebb lévő határértékeket, és határozzuk el azt, hogy amint a magyar piac fejlődik, folyamatosan ezeket a határértékeket lejjebb fogjuk szállítani.
A javaslat emellett, úgy érzem, továbbfejlesztésre szorul abban a tekintetben, hogy bizonyos bürokratikus eljárásokat túlzottan kötelező módon ír elő. Kötelező módon írja elő a vállalatok számára a bejelentést különböző szerződések megkötéséről. Azt hiszem, ebben egyszerűsíteni lehet a folyamatokat, legyen a vállalkozó felelőssége az, hogy ha ők úgy érzik, hogy korlátozni fogják a piac tevékenységét, akkor jelentsenek a hivatalnak. De csak akkor, különben, ha esetlegesen megtámadják ezeket a vállalkozókat, akkor eljár a hivatal, és úgyis felül kell vizsgálni a szerződéseket. Abban az esetben, ha minden szerződés, minden megállapodás a hivatal elé kerül, ez egy rendkívül hosszadalmas és nagy tömegű papírral járó eljárást vonzana maga után.
Ennek kapcsán szeretném megemlíteni, hogy a dolog természetéből következik, hogy rengeteg szubjektív szempontot kell vizsgálnia a majdani bizottságoknak, a hivatal majdani szervezetének. Fel kell tételezni, hogy ez a szervezet abszolút jóindulatúan fog eljárni, ugyanakkor a szubjektivitás kiküszöböléséhez tartozik az a javaslat, ami a szabad demokraták részéről elhangzott, hogy esetleg függetlenebbé kell ezt a szervezetet szervezni a kormányzattól. Aláhúznám: a mindenkori kormányzattól.
Még két kisebb gondolatot szeretnék fölvetni. Az egyik a bírságok kérdése. Az anyag előirányozza, hogy a szabályokat megsértő különböző bírságok megfizetésére kötelezhető, és ha nem állapítható meg, hogy kinek a kárára történt a szabálysértés, ebben az esetben az állam számára kell befizetni a bírságokat. Megfontolásra javasoljuk, hogy abban az esetben, ha a konkrét sértett nem fellelhető, akkor a bíróság mérlegelhessen aközött, hogy az állam számára, illetve az érdekképviseleti szerv számára milyen arányban osztja meg a bírságokat. Például a fogyasztói érdekvédelem szempontjából a fogyasztók tanácsa vagy más szervezetei legalább olyan jól tudják majd hasznosítani az itt befolyó bírságokat, mint az állami szervek.
Egy utolsó kérdés. A definíciókról már esett szó Csépe Béla felszólalásában. Egy definíciókérdést szeretnénk figyelmükbe ajánlani, az áru fogalmának a definiálását. Ez nagyon nehéz definíció, egészen más monopolhelyzetek vannak, ha egy konkrét árut nézünk, mint akkor, ha egy konkrét fogyasztási igény kielégítésére alkalmas bármit. Javasoljuk, hogy ezért ezt a fogalmat precízen fogalmazzuk meg a törvény elején, s ezzel tegyük lehetővé azt, hogy például azon ne kezdjenek majd a vállalkozók egymással vitatkozni, hogy a fogkrémben 5% alatti a piaci részesedése valakinek, vagy az Amodent fogkrémben. Azt hiszem, ez két különböző kategória. A törvényben ezt feltételezhetően jól meg lehet fogalmazni. Mindezt figyelembe véve elmondanám, hogy benyújtottunk két komplett módosítási javaslatsort. Nem elvi kérdésekben vitatkozunk, hanem gyakorlatias, jobb megoldásokat viszünk a javaslatainkba. Az 591–es számú javaslatról azonban lemaradt az aláírás – legalábbis az én másolatomról – de tudják, hogy ez az enyém, hiányzik róla a nevem és a pártom neve. Elnézést kérek érte. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir