KIRÁLY BÉLA (független)

Full text search

KIRÁLY BÉLA (független)
KIRÁLY BÉLA (független) Nem azok részéről. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magam nevében beszélek, nem hatalmazott fel a függetlenek csoportja, hogy beszéljek.
Én azt szeretném, ha az egész vita egy dologra koncentrálódna, a szolgálati idő megállapítására, és tovább kellene menni, nem szabadna elmerülni apróságokban. De ha egyszer a honvédelem és a biztonság alapkérdéseit fölvetettük, beszéljünk egy pár percig erről.
A biztonság és a védelem alapja nem a tankok száma, hanem szilárd társadalom, szilárd gazdaság, szilárd és köztiszteletnek örvendő kormány. Ebből adódik a hadsereg öntudata is. Jogból ered a kötelezettség. Csak ezek után, ha ezen a három téren szilárdságot élvez a társadalmunk, csak akkor következik a honvédség, a hadsereg kérdése. Ha ezen a három téren, a társadalmunk, a gazdaságunk és a kormányzatunk szilárdsága terén Európa bizalmát és tiszteletét érezzük, akkor, ha valaki agressziót követ el ellenünk, Európa mellettünk áll. De még inkább azt mondhatnám: ha Európa ezt a három tényezőt tiszteli, senki sem meri venni magának a bátorságot, hogy agressziót kövessen el ellenünk. Ha pedig mégis agresszió történne, akkor egy kis, öntudatos, a lehető legnagyobb hazafias szellemmel eltöltött modern hadseregre van szükségünk.
Ha a honvédségről beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy a remélhetően mindig jobban békéssé változó Duna-medencéből ki kell tekintenünk. Arra kell a honvédségnek fölkészülni, hogy minél többször álljon őrt a szabad világ más katonáival békefenntartóként ott, ahol a békét veszélyeztetik. Ebbe tartozik Irak kérdése is. Örömmel vettem, hogy holnap a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság közösen tart ülést, amelyen ezt a kérdést megbeszéljük.
Ismétlem: a honvédségnél elsősorban a szellem számít, és egy magas, harcias szellem csakis arra alapítható, hogy ha a társadalom, a gazdaság és a kormányzat szilárd. Ezen belül tehát arról van szó, hogy a honvéd csak egyenruhába öltözött polgár, tehát a honvédségi szolgálaton belül ugyanazok a jogok és tisztelet illeti meg, mint a polgárt, a társadalom más területét.
Mi a helyzet ma? Megmondom őszintén, kritikákkal élhet az Országgyűlés a honvédség mai állapotával kapcsolatban. Minél többet tartok kapcsolatot honvédségi alakulatokkal, annál inkább az az érzésem, hogy a honvédség ma egy fejre állított piramis. Rengeteg törzstiszt és tábornok van, és csak egy körzetben, ahol megválasztottak, hét olyan századot találtam, amelyiket hosszú időn keresztül őrmester parancsnokolt. Olyan alakulatban, ahol a tisztikar és a honvéd együtt, mint család él, ott nincsenek fiatal tisztek. Ezrével menekülnek a fiatal tisztek a honvédségből, mintha süllyedő hajóról menekülnének.
Meg kell mondanom, azt sajnálatosnak tartom, hogy ezekkel kapcsolatban olyan intézkedések történnek, amelyekben a kormányzat és az Országgyűlés között nincs kellő dialógus, megbeszélés. Hadd mondjak valamit, ami ugyan nem a legdöntőbb kérdés: meg voltam döbbenve, amikor miniszteri rendelettel eltörölték a legszebb szót, amit a magyar nyelv kitermelt, a "bajtárs"-at. Ezt a szót le sem lehet fordítani semmilyen más nyelvre, ez egy tipikus terméke a magyar szabadságharcoknak. Most "úr"-nak kell szólítani a tiszteket, csak a honvédet lehet "bajtárs"-nak szólítani.
Azután egy másik, nagyon kis jelenség, de megint a konzultáció teljes hiányát mutatja. Hadd mondjam be itt előre, hogy én egyáltalán nem szégyellem, hanem büszkén mondom, hogy hivatásos tisztként szolgáltam a honvédségben a két háború között. De hogy ennek a jelvényeit, rangjelzéseket és így tovább, visszahozzuk-e vagy sem - mint ahogy suba alatt egy alakulatnál, valami őralakulatnál ezeket a jelvényeket látjuk -, ez olyan kérdés, amitől a kormányzatnak konzultálni kell az Országgyűléssel.
Mi a teendő?
Azt javaslom, hogy minél hamarabb menjünk ezen a törvényen keresztül, szállítsuk le a szolgálati időt, és bízzunk a Honvédelmi Minisztériumban, hogy megint velünk való konzultáció alapján előkészít egy szabad társadatomnak, egy szabad Kormánynak való új honvédelmi törvényt.
Vagy hiba lenne az, ahogy most ez a törvényjavaslat áll, hogy az érvénybe lépéstől csak azokra érvényes, akik augusztus óta vonultak be. Azok a honvédek, akik most idenéznek erre az Országgyűlésre, akik már nem tudom, tizenhányadik hónapja szolgálnak, meg vannak róla győződve, hogy leszerelhetnek. Azt mondják nekem, igen, ezzel a honvédségnek a szakképzettsége csökkenni fog. A honvédség szakképzettségénél ezerszer magasabb a honvédek szelleme.
Az a javaslatom tehát most, az utolsó pillanatban, hogy a törvény legyen érvényes a kihirdetése napjától azokra is, akik már leszolgálták a 12 hónapot, tehát azokat szereljük le. (Taps a bal oldalon. )
A honvédelmi bizottság, és biztos vagyok abban, az Országgyűlés minden tagja örömmel és nyíltan áll a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére. És mégis suba alatt készítik elő az úgynevezett új doktrínát, majd amikor készen van, akkor kapjuk az asztalra. Miért nem vonja be a Honvédelmi Minisztérium a honvédelmi bizottságot és az Országgyűlés többi tagjait, miért nem bocsátja társadalmi vitára, hogy mi legyen velünk, hogyan legyen a honvédség igazán a nemzet hadserege egy totalitárius hadseregből? Társadalmi vitára van szükség a honvédség minden kérdéséről, jelvényétől a hivatásáig. (Kis taps a bal oldalon.)
Előlegezzen az Országgyűlés bizalmat a tábornokoknak és az ezredeseknek, és a tisztikarnak általában. Nagy nyugtalanság van a tisztikarban, hogy bé-lista, vagy ez, az következik. Az Országgyűlés foglaljon állást, hogy igenis bízik a tábornokoknak és a tiszteknek a hazafiságában, tisztességében, kötelezettségteljesítésében. De várjuk el tőlük azt is, hogy minden nap, minden héten, minden hónapban érdemeljék ki ezt a bizalmat. S mivel lehet legjobban kiérdemelni? Eltekintve a szakképzettségtől, tökéletes és fegyelmezett szolgálattól, eggyel: tanítsák a honvédeket hazaszeretetre. Tanítsák a honvédeket nemzeti öntudatra, műveljék őket. Vegyék figyelembe, hogy a honvéd fegyveres állampolgár, és ha ezt a tisztikar is és a honvédség is megérti, akkor mindenféle új doktrínán és mindenféle hirtelen kiadott rendelkezésen túl a honvédség fokozatosan a nemzetnek olyan hadserege lesz, amire büszkék lehetünk. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir