TROMBITÁS ZOLTÁN, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója:

Full text search

TROMBITÁS ZOLTÁN, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója:
TROMBITÁS ZOLTÁN, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Néhány szóban ismertetném a történteket.
Debrecenben március 20-án az akkori helyi ellenzéki erők - mint szinte mindenhol az országban - eltávolítottak két köztéri szobrot, a Lenin-szobrot és a Tanácsköztársaság emlékművét. Az eltávolítás közben az egyik szobor megsérült, ezért másnap Kertész László, a Magyar Szocialista Munkáspárt megyei elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Szabó Lukács képviselőtársunk, akkor még mint képviselőjelölt, részt vett másokkal együtt az akcióban. Május 28-án az ellene folyó eljárást felfüggesztették, és június 5-én a legfőbb ügyész helyettese kérte a Háztól a képviseld kiadatását.
A Magyar Szocialista Párt helyi szervei aláírásgyűjtési akcióba kezdtek a szoboreltávolító felelősségre vonása végett. Az ügyészség csatolta a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság számára megküldött anyaghoz az aláírt íveket. Csak érdekességképpen jegyezném meg, hogy az íveken 326 aláírás szerepel, ebből 44 személy üres papírlapot írt alá, 23 személy pedig a marosvásárhelyi atrocitások ellen tiltakozik. (Derültség és taps.) Ennek fényében nézve, nem vagyok biztos benne, hogy az összes aláíró tudta azt, hogy mit ír alá.
A bizottság többsége számára az ügy körültekintő és alapos kivizsgálása után egyértelművé vált az a tény, hogy itt egy képviselő elleni politikai támadásról van szó. A bizottság nem kívánja a bíróság szerepét átvállalni. Nem kívánjuk azt eldönteni, hogy a cselekmény társadalmilag veszélyes-e. Mi az ügy mögött politikai támadást érzünk, egy demokratikusan és szabadon megválasztott képviseld ellen, ezért a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság a képviselő mentelmi jogának fenntartását javasolja. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir