BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Egyetértek Tóth István képviselő úrral abban, hogy már hozzáférhető az a bizonyos higanymentes eljárás, membráncellás eljárás, de tájékozódásom szerint Nyugat-Európában igen kevés helyen működik ez az eljárás, és a legtöbb nagyvállalat körülbelül a 2000. év végén fog megszabadulni a mostani technológiáktól.
Ez csupán azt jelzi, hogy a technológiaváltás szükséges ugyan, de még további vizsgálatokat igényel. Tájékozódásom szerint a BVK-nál a 80-as évek közepe óta keresik a technológiaváltás lehetőségét. Körülbelül 100 millió dollárt igényelne az új eljárás bevezetése. Nagyon nagy pénz, bár nem lehetetlen, különösen akkor, ha kedvezményes hitelt és támogatást lehet igénybe venni ehhez.
A képviselő úr által említett kedvező olasz ajánlat valóban kecsegtető, és a tárgyalási listán az ipari projektek között az első helyen áll a BVK ügye. Gondolom, hogy az olasz fél fogadókészsége megfelelő lesz. Remélem, hogy hamarosan megnyugtató megoldás születik a BVK klór- és sósavüzemének kérdésében.
Hadd tájékoztassam a tisztelt Házat arról, hogy természetesen folynak a vizsgálatok a higanyszennyezés okát és mértékét illetően. Szakembereknek kell megállapítaniuk, mi volt a pontos oka, és miként lehet valami módon semlegesíteni, ártalmatlanítani ezt a bizonyos higanymennyiséget. Azért használom az "ártalmatlanítás" kifejezést, mert ma még nem tudják a szakemberek biztosan megállapítani, hogy milyen műszaki megoldás a legalkalmasabb, ki lehet-e nyerni a talajból a higanyt, vagy ott kell stabilizálni, ott kell megkötni azt a higanymennyiséget, pontosan mennyi is ez a higanytömeg.
A vállalat pályázati felhívást tett közzé mindazon cégek számára, amelyek ezzel a technológiával foglalkoznak. Hogy a higany ártalmatlanítását a termelés leállítása mellett meg lehet-e oldani, most arra még nem lehet választ adni. Természetesen az volna az érdekünk, hogy költséges leállítás nélkül szabaduljunk meg ettől a problémától, de a kormányzat e kérdésben is azt tartja szem előtt, hogy a gazdasági szempontokat nem szabad a jogos ökológiai és munkavédelmi érdekek rovására érvényesíteni.
Én a magam részéről a Borsodi Vegyi Kombinát higanyszennyezésének vizsgálatára miniszteri biztost küldtem ki, aki a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Minisztérium által kijelölt felelőssel együtt folyamatosan ellenőrzi a vizsgálatot és az intézkedések menetét. Az ügyek állásáról egyébként folyamatosan tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt, amely a legutóbbi időkig sajnálatos módon nem kapott teljes képet az egészségünket fenyegető veszélyekről. Így esett meg, hogy a magyar közvéleményben egymás mellett létezik az alapvető tájékozatlanság is, valamint az alaptalan és aránytalan félelem is. A szakembereknek és a felelős tényezőknek ezért kötelességük, hogy világosan mutassák be a valódi képet és a lehetséges technikai megoldásokat. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir