FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Full text search

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a részletes vitára sor kerülne, a Kormány által benyújtott törvényjavaslat zárórendelkezésével kapcsolatban szeretnék néhány szót szólni.
Arról a zárórendelkezésről van szó, amely a tervezett törvény szerint azokra a hadkötelesekre terjedne ki, akik a katonai szolgálatukat ez év augusztusában kezdték meg. E rendelkezés alapján – mármint a tervezett rendelkezés alapján – mindazok, akik korábban megkezdett katonai szolgálatukat teljesítik, tizennyolc hónapos katonai szolgálatra lennének kötelezettek.
A Kormány javaslatával szemben több képviselő úr olyan módosító indítványt nyújtott be, miszerint a törvény hatálya azonnal terjedjen ki minden hadkötelesre, vagyis mindazokat a katonákat szereljük le, akiknek letöltött szolgálati idejük a tizenkét hónapot már meghaladta.
E javaslatokat fontolóra véve az alábbiakra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
Ha a törvényjavaslat minden katonára kiterjedne, abban az esetben soron kívül 24 500 katonát kellene leszerelni a magyar honvédség és a határőrség állományából. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg 24 ezer fő az augusztusban bevonult újonc katonák száma, akiknek szakkiképzése még nem fejeződött be, akkor összesen 14700 kiképzett katonája maradna a seregnek és a határőrségnek. Ez a mostani összlétszámnak csupán 23 százaléka. Mindez azzal a következménnyel járna, hogy a szárazföldi csapatoknál gyakorlatilag minden második harci, technikai eszközt le kellene állítani, ami azt jelentené, hogy a csapatok alkalmatlanná válnának mindenfajta feladat végrehajtására. A légvédelmi csapatoknál pedig az állandó jellegű huszonnégy órás harckészültségi szolgálat fenntarthatatlan lenne, a lokátorok és a rakétakomplexumok jelentős részét nem lehetne alkalmazni. A lokátorok részleges működtetése ugyanakkor veszélyeztetné a repülés biztonságát is.
A határőrségnél mintegy 3700 kiképzett határőr tudná az államhatárok védelmét ellátni, így a határok jelentős része őrizetlenül maradna. A lecsökkentett létszám miatt jelentősen mérsékelni kellene a sorkatonák szabadságolását, eltávozását is.
Tisztelt Ház! Ebben a helyzetben a megoldás az lehetne csak, hogy a soron kívül leszerelt katonák helyett tartalékosokat hívjunk be négy-öt hónapos időtartamra, váltásos rendszerben. Ez háromszori turnusban több mint harmincezer tartalékost érintene. A tartalékosok a nehezedő terheken túlmenően maga a termeléskiesés, másfelől a tartalékosok számára nyújtott keresetkiegészítés a nemzetgazdaság számára több milliárd forintos veszteséget jelentene. A megoldást éppen ezért nem tartjuk célravezetőnek.
Ugyanakkor elismerjük, hogy a szolgálatukat tovább folytató katonák hátrányosabb helyzetbe kerülnek, mint azok, akikre a törvény hatálya kiterjed. Tudnunk kell persze, hogy a szolgálati idő mérséklése – bármikor is kerüljön arra sor – egyes korosztályokat mindig kedvezőtlenül érint. Ezt az áldozatot nekik az ország védelmi képessége érdekében miszerintünk meg kell, meg kellene hozni. Ám ugyanakkor méltányosnak tartjuk azt az igényt, hogy számukra – a lehetőség keretein belül – olyan előnyöket nyújtsunk, amelyek csökkentik terheiket és növelik számukra a juttatások mértékét. Olyan kompromisszumokat javasolunk tehát, amik az észszerűség és a méltányosság keretei között mozognak.
Erre való tekintettel a tizenkét hónaposnál hosszabb idejű katonai szolgálatot teljesítők számára a Magyar Honvédség parancsnokságával egyeztetett álláspontunk alapján a következő juttatásokat kívánjuk nyújtani.
1. Előterjesztést tennénk a Kormánynak a honvédelmi törvény végrehajtásáról szóló 6/1977. évi MT., minisztertanácsi rendelet kiegészítése érdekében. Ez a kiegészítés átmeneti szabályokat tartalmazna, amelynek lényege, hogy a tizenkét hónapnál hosszabb idejű katonai szolgálatot teljesítők számára a Kormány tegye lehetővé az egyébként csak a tartalékos szolgálatot teljesítőket megillető jövedelempótló segély folyósítását. Ennek következtében a hadseregtől kapott ezer forintos pénzilletmény havi 5540 forintra emelkedne. Ez szociális jellegű segély lenne, és teljes adómentességet élvezne. Az ezzel járó többletkiadást a honvédség a katonák esetében saját költségvetése terhére vállalná – hogy nyugodjon meg a pénzügyminiszter úr is.
2. Az érintett katonák számára – lehetőleg úgy, hogy ebből társaiknak hátrány ne származzék – havi egy nap pótszabadságot biztosítanánk. Kezdeményezném a honvédség parancsnokánál, hogy a harckészültségi követelmények figyelembevételével az átlagosnál nagyobb arányban részesülhessenek eltávozásban.
3. Tekintettel arra, hogy a törvény hatályba lépése után a hadkötelesek jelenlegi huszonnyolc hónap összkatonai szolgálati ideje huszonkét hónapra csökken, az érintett állomány tagjai ötven éves korukig legfeljebb már csak négyhónapos tartalékos katonai szolgálat teljesítésére lennének kötelezhetők.
Úgy terveznénk, hogy a leszerelést követő három éven belül tartalékos kiképzésre, átképzésre ne hívják be őket.
4. Ebből az állományból minden nélkülözhető katonát így első esetben még ez év novemberében – tehát most –, mintegy 3500 főt, 15 hónapos szolgálat után leszerelnénk. Az 1990. februárjában és májusában bevonultak pedig csak a nélkülözhetetlen beosztásokban teljesítenének 15 hónapos vagy annál kevesebb katonai szolgálatot.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a Honvédség működőképességének fenntartása, az emberi méltányosság és az ésszerűség érdekében szíveskedjenek ezt a kompromisszumos megoldást és javaslatot elfogadni, magukévá tenni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir