KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára:
KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára: Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az interpelláció a miniszterelnök úrhoz szólt. Hadd kezdjem a választ tehát az ő programbeszédéből vett szavakkal. Ő azt mondta: nem teremtődtek még meg a teljes esélyegyenlőség feltételei mindazok számára, akik valamilyen formában politikai okból szabadságvesztést szenvedtek e hazában. E nagy létszámú politikai áldozat szabadulása után is elnyomottnak érezte magát. Anyagi és erkölcsi rehabilitációjuk megoldandó feladat.
Ennek alapját teremti meg a 19/1989-es országgyűlési határozat, amikor a törvénysértések áldozatainak kártalanítása ügyében jogi alapot ad a történelmi igazság érvényesítésére. A törvényhozás következő lépcsejeként az 1990. évi XXVI. törvény 6. §-ának (2) bekezdése külön kárpótlási törvényt irányoz elő. Ennek alapján az az érzésem, hogy nem pusztán kormányrendelet kérdéséről van szó.
A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az 1956-os forradalommal kapcsolatosan meghurcoltakra a 108/1989, tavaly novemberben hozott minisztertanácsi rendelet, valamint az áldozatok társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló 65/1990, ez év márciusában hozott minisztertanácsi rendelet ellentmondásossága miatt az Alkotmánybíróság ez év július 11-én hozott határozatával a 108/1989. évi minisztertanácsi rendelet három szakaszát alkotmánysértés miatt hatályon kívül helyezte.
A két rendelet összehangolása, valamint a két rendelet közötti ellentmondás feloldása immár a Kárpótlási Hivatal feladata. A Kárpótlási Hivatal állami vezetése a Társadalmi Kollégiummal együtt előkészíti a két rendelet egységesítését, és – szerzett értesüléseim szerint – ki kívánja terjeszteni tevékenységét az 1945 és 1963 közötti törvénysértő elítélések semmissé nyilvánításában érintett minden személyre.
A Kormány a következő ülésén foglalkozik a 108/1989-es minisztertanácsi rendeletnek az Alkotmánybíróság határozata alapján történő módosításával. Az előterjesztés tartalmazza a két rendelet közti ellentmondás feloldását, ugyanakkor új rendelettervezetet kíván alkotni. Egyben kidolgozza az érintettek teljes körére vonatkozó kormányelőterjesztést. A feladatra, a szükséges tárcaközi egyeztetésekre a Kormány dr. Kis Gyula tárcanélküli miniszter urat jelölte ki, mint a Kárpótlási Hivatal felügyelőjét.
Ami a nyugdíjkiegészítést, a szolgálati idő beszámítását illeti, itt abban kell, és közösen döntenünk, hogy a kifizetésre kerülő összeget a Társadalombiztosítási Alap, vagy egy attól elkülönített forrás biztosítsa-e. Nem szeretnék nagy szavakat használni, ezért csupán arra utalok, hogy magam is türelmetlenül várom a megnyomorított emberi sorsokon való gyors segítséget. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir