KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! A főváros szomszédságában lévő Kerepestarcsa községben tarthatatlan állapotok vannak a szeméttelepek környékén. A településen a Szilasmenti Tsz a tulajdonában lévő területen sok évvel ezelőtt sóderbányákat nyitott. A sóderkitermelés évekkel ezelőtt történt befejezését követően kilenc bányagödör maradt vissza, melyek egy része jelenleg a település belterületén található. Ezek közül hármat ma szeméttelepnek használnak. Az egyikre 1984-ben a tsz szerződést kötött a Fővárosi Közterület-Fenntartó Vállalattal, mely szerződés értelmében a vállalat hárommillió forint ellenérték fejében 1990. december 31-ig jogosult a bányagödröt szilárd kommunális hulladékkal feltölteni. A feltöltést követően viszont a rekultivációs helyreállítási kötelezettség a tsz-t terheli. A szemét ideszállítása évek óta folyik, és jelenleg is tart. Egy másik bányagödörbe engedély nélkül hordják a legkülönbözőbb eredetű és anyagú hulladékot. E szeméttelepről néhány, 40-50 méterre kertes házak találhatók, és a szeméttelepről patkányok tucatjai szaladgálnak be a lakóházak kertjeibe, fertőzésveszélynek kitéve az ott élőket. A szeméttelepen többek között gumiabroncsokat, valamint a tsz aromaüzeméből visszamaradt lepárlási anyagot is találunk. Ezek ismeretlen ok miatt időnként meggyulladnak, s ilyenkor a szél elviselhetetlen bűzt áraszt, hord az utcák házai felé.
A településen élő lakók, a Kerepestarcsai Környezetvédők Egyesülete már a legkülönbözőbb fórumokat bejárta ez ügyben, de hiába. Én tarthatatlan állapotnak tartom azt, hogy a főváros szomszédságában lévő települések lakossága arra legyen kárhoztatva, hogy a főváros szeméttelepe mellett éljen, állandó fertőzésveszély közepette. Értesüléseim szerint ehhez hasonló helyzet az ország egyéb településeinek a környékén is található.
A bányatörvény előírása szerint, idevonatkozó rendelete szerint a bányavállalat legkésőbb a tevékenység befejeztével a tájrendezési kötelezettségét fokozatosan köteles végrehajtani. Mivel e törvény csak fokozatos előírást tesz, ezért ez korlátozás nélküli, így akár évtizedekig is elhúzódhat.
A következő kérdésekre kérem tisztelt miniszter urak válaszát:
Először: hogyan kívánják rövid időn belül az előírt ellenőrzések végrehajtásával megszüntetni e tarthatatlan állapotokat?
Másodszor: hogyan kívánják biztosítani azt, hogy bárhol az országban a lakóházak közelében lévő bányagödröket ne lehessen szeméttárolásra használni?
És harmadszor: hogyan kívánják elérni azt, hogy a bányászati tevékenységek befejezéséig a külszíni területeken a bányavállalatok haladéktalanul eleget tegyenek tájrendezési kötelezettségeiknek?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir