PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar feldolgozóipar, mindenekelőtt a gép-, elektronika- és könnyűipar számára az elmúlt években meghatározó jelentőséggel bírt a Szovjetunió piaca. 1989-ben például gépipari exportunk egyeztetett volumene meghaladta a 2 milliárd transzferábilis rubelt, tehát megközelítette a 60 milliárd forintot, s 1990-re is megközelíti ugyanezt az adatot.
A tényleges szállítások értéke mindkét évben várhatóan ezt is meghaladja. Közismertek azok az átalakulási folyamatok, amelyek egyrészt a szovjet gazdaságirányítás rendszerében, másrészt pedig a magyar–szovjet kereskedelmi kapcsolatok szervezésében végbemennek. Ugyancsak nyilvánvaló erőfeszítések történnek az Ön által vezetett minisztérium részéről a szovjet csapatkivonással és az ország energiahordozó-importjával kapcsolatos kérdések intézésében.
Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a Szovjetunióval való kereskedelem feltételeinek biztosítása feldolgozóiparunk és az ott foglalkoztatottak jövője szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy vállalataink rövid időn belül olyan termék- és piacváltást hajtanak végre, amely lehetővé teszi az esetlegesen kieső szovjet relációjú export helyettesítését. Kérem Államtitkár Urat, hogy interpellációmra adandó válaszában tájékoztassa a Parlamentet és a feldolgozóiparban dolgozókat arról, hogy:
először: adottak-e megfelelő külpolitikai alapfeltételek a magyar–szovjet gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok működtetéséhez?
másodszor: a minisztérium milyen tárgyalásokat folytat szovjet partnereivel a feldolgozóipari exportunk megtartása, illetve jelentős visszaesésének megakadályozása tárgyában?
harmadszor: mennyiben érhető el, hogy az úgynevezett indikatív listák tartalmazzanak a magyar gazdaság számára elengedhetetlenül fontos gépipari előirányzatokat is?
negyedszer: milyen lépéseket ajánl a minisztérium a magyar gépipari vállalatok számára az exportpiacokon elért pozíciók megtartása céljából?
Bízom benne, hogy válaszai hozzájárulnak a jelenleg közvetlenül szovjet exportra dolgozó mintegy kétszázezer feldolgozóipari munkás és a velük kooperáló közel egymillió további ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi dolgozó jövőjének stabilizálásához. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir