BALOGH GYÖRGY, DR. a honvédelmi bizottság elnöke:

Full text search

BALOGH GYÖRGY, DR. a honvédelmi bizottság elnöke:
BALOGH GYÖRGY, DR. a honvédelmi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Múlt heti ülésünkön a többszörösen módosított honvédelmi törvényt módosító törvényjavaslat tárgyalása alatt tisztázódott, hogy most csak a hadkötelezettség, valamint az alternatív szolgálati idő mértékével foglalkozunk, egyben igényeljük az új honvédelmi törvény beterjesztését néhány hónapon belül.
A most tárgyalt törvényjavaslatot a honvédelmi miniszter úr 409-es szám alatt szeptember 5-én nyújtotta be, és azóta a honvédelmi bizottság öt alkalommal foglalkozott azokkal a módosító javaslatokkal, melyeket a 656-os számon előterjesztett honvédelmi bizottsági jelentésben értékelt. Megvitatva a törvényjavaslathoz benyújtott, 41 pontban összegzett módosító javaslatokat, azokból 29 javaslattal – a Kormánnyal együtt – egyetértett, míg 19 javaslatot nem támogatott, melyekkel a Kormány sem értett egyet. Az írásban beadott módosító javaslatok és a vita alatt elhangzott felszólalások többségükben vitatható kérdéseket vetettek fel. Így a katonai és az alternatív szolgálat időtartamát, a polgári szolgálat társadalmi fontosságát, a szolgálati idők egybevetését.
Itt nyílik alkalmam jelenteni, hogy 11 NATO-ország közül 8 országban hosszabb a katonai szolgálat, mint ami tervezetünkben van; és mindenütt tovább tart az alternatív szolgálati idő, mely a katonai szolgálati időt meghaladja. Például Franciaországban katonai intézményekben 16 hónap, civil intézményekben 24 hónap. A Varsói Szerződéshez tartozó államokban általában a katonai szolgálat 24 hónap, és alternatív szolgálat biztosítva nincs.
Tisztelt Ház! Legutóbbi ülésünk alatt úgy döntöttünk, hogy határozathozatal előtt a házbizottság ülésén konszenzussal lezárjuk a további vitát. Ez megtörtént, mégis az ezt követő honvédelmi bizottsági ülésen a megállapodást illetően kételyek merültek fel. Tudjuk, hogy kétharmados többségre van szükség, és amennyiben a törvénymódosítás nem történik meg, marad a jelenlegi – hosszabb – szolgálati idő.
Múltkori felszólalásomban arról beszéltem, hogy ha egy földszintes házra emeletet akarnak építeni, statikai vizsgálatokra, számításokra van szükség. Ezek a számítások határozzák meg a lehetőséget a szándék megvalósítására. A miniszter úr már adott tájékoztatást arról, hogy Király Béla és Tirts Tamás képviselőtársaim 604-es sorszámmal benyújtott módosító javaslata elfogadása esetén a jelenlegi sorkatonai szolgálatot teljesítő 63 200 főből 24 500 katonát azonnal le kellene szerelni, és az 1990. augusztusban bevonult – és jelenleg kiképzés alatt álló – 24 000 katonát leszámítva 14 700 kiképzett sorkatona teljesíthetne szolgálatot. A 24 500 kiképzett sorkatona leszerelése esetében pótlásuk a szárazföldi csapatoknál csak 1991 februárjában, a légvédelmi és repülőcsapatoknál, illetve a határőrségnél – részlegesen – novemberben oldható meg, mert a szabályzatok soron kívüli behívást nem tesznek lehetővé. Ugyanis a behívás előtt száz nappal értesíteni kell a sorkötelest, hogy a katonai szolgálatra fel tudjon készülni.
Egy olyan döntés, hogy a megüresedett helyekre előzetes értesítés nélkül, soron kívül sorkötelesek kerüljenek behívásra – túl azon, hogy hosszú időre visszaveti a 2x6, illetve a 3x4 hónapos kiképzési váltási rendre való áttérés megtervezett és megkezdett végrehajtását –, a felkészületlen fiatalokat és családjaikat hozza hátrányos helyzetbe, esetleg jóval nagyobb szociális feszültséget okozva, mintha – a vezérkar terve szerint – fokozatosan történne meg az áttérés 1991. februárig, illetve májusig.
Az elmondottakból látható, hogy vannak olyan elképzelések, melyek vitathatóak, míg vannak olyan körülmények, amelyek meghatározzák a helyes döntést. A honvédelmi bizottság a minisztérium illetékes szakvezetőivel alaposan átgondolta a módosító javaslatokat, és az előterjesztett jelentéssel alátámasztva a törvényjavaslat elfogadását ajánlja. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir